2024. július 20., Illés

Mindenki ügye

#fidesz #népszavazás

Az Alkotmánybíróság zöld utat adott a kormány "gyermekvédelmi" népszavazásának

Barna Benedek 2022.01.06. 14:03

Elutasították a népszavazással kapcsolatos beadványokat.

 

Az Alkotmánybíróság egyhangúlag helybenhagyta a népszavazást kiíró országgyűlési határozatot, tehát elutasította az annak megsemmisítését kérő, de megalapozatlannak minősített beadványokat. Ezzel elhárult minden akadály a kormány által "gyermekvédelminek" nevezett népszavazás elől, azt a köztársasági elnök által kijelölendő időpontban (feltehetőleg az országgyűlési választással együtt) meg lehet tartani – számolt be a HVG.

 

Az Országgyűlés tavaly november 30-án írta ki a népszavazást az alábbi négy kérdésről:

Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek köznevelési intézményben a szülő hozzájárulása nélkül szexuális irányultságokat bemutató foglalkozást tartsanak?

Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek?

Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek fejlődésüket befolyásoló szexuális médiatartalmakat korlátozás nélkül mutassanak be?

Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek a nem megváltoztatását bemutató médiatartalmakat jelenítsenek meg?

Eredetileg volt egy ötödik kérdés is, miszerint "Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára is elérhetőek legyenek nemátalakító kezelések?", amit azonban a Kúria elkaszált, és bár később az Alkotmánybíróság (a kormány panasza alapján) később ezt a döntést felülbírálta, a kabinet végül megelégedett a négy kérdéssel. (Orbán Viktor decemberben a Kormányinfón azt mondta, "valamikor, majd" ebben a kérdésben is kell népszavazást tartani, de a választásig erre már nem kerül sor.)

 

Az ellenzék részéről gyűlöletkeltőnek és figyelemelterelésnek nevezték a népszavazási kérdéseket, amelyek egyébként – mint azt a HVG egy korábbi cikkében részletessen levezette – jogilag szinte semmi újdonságot nem tartalmaznak. A szexuális médiatartalmakat például korábban a melegellenes módosításokkal kiegészített pedofiltörvényben már szabályozták. 

 

A Fidesznek azonban jól jöhet a választási mozgósításkor, hogy ezt a népszavazást összekapcsolta az országgyűlési választásokkal.

 

Ha valóban a választásokkal együtt tartják, a népszavazás várhatóan 5,5 milliárd forintba kerül majd, ha pedig külön, akkor 12 milliárdba is kerülhet.

 

(Indexfotó: Koszticsák Szilárd / MTI)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló