2022. július 7., Apollónia

Mindenki ügye

#népszavazás #pedofiltörvény #homofóbia

Elkaszálta a Kúria a kormány egyik népszavazási kérdését


Így arról nem dönthetnek a választók, hogy a gyerekek számára is elérhetőek legyenek-e a nemátalakító kezelések.

azonnalipp

A Kúria megítélése szerint a népszavazásra javasolt kérdésben megtartott érvényes és eredményes népszavazás az »igen« és a »nem« szavazatok többsége esetén is olyan alapjogi kollíziót eredményezne, amelyet csak az Alaptörvény módosításával lehetne feloldani

– olvasható a Kúria határozatában, amiben arról határoznak, hogy

visszavonják a kormány gyermekvédelminek mondott népszavazásai kérdései közül az egyiknek a hitelesítését.

A törölt kérdés így szólt:

Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára is elérhetőek legyenek nemátalakító kezelések?

Mint korábban írtunk róla, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt még augusztusban támadta meg a kormány gyermekvédelminek nevezett népszavazás kérdéseit, mivel szerintük az „szembe megy a népszavazás rendeltetésével, hiszen a döntéseket az Országgyűlés már meghozta, az EU-s kötelezettségszegési eljárásra pedig nyilvánvalóan nincs hatással”. Ugyan korábban létezett megerősítő népszavazás, azonban azt a Fidesz-KDNP-s kétharmad vette ki a választási törvényből.

 

Emellett több kérdésnél is felmerült, hogy azok nem egyértelműek, illetve azt sem tudni, hogy a népszavazás bizonyos lehetséges eredményei esetén milyen döntést kellene hoznia a parlamentnek.

 

Ahogy az MKKP akkor érvelt: „a népszavazásnak továbbá olyan eredménye is lehet, ami tiltja bármilyen szexuális irányultság bemutatását, így a heteroszexualitásét is, úgyhogy mehetne az irodalom és biológia könyvek nagy része a kukába”.

 

Az MKKP a kormány mind a négy kérdését megtámadta, egy kérdés kapcsán pedig a Kúria már döntött is, és a négy kérdésből egyről már biztos nem lesz népszavazás, miután a Kúria az egyik kérdés hitelesítését megtagadta.

 

A hírt az MKKP Facebook-oldalán is bejelenttette, ahol írták: „Úgy tűnik, volt értelme megtámadni a kormány népszavazási kérdéseit. Eddig egyik beadványunkról született döntés, itt nekünk adott igazat a Kúria”.

 

 

A kérdéseket többen is megtámadták, összesen 6 különböző kérelem érkezett a Kúriához. A mostani döntésről a Kúria teljes határozatát ITT lehet elolvasni.

 

Ezt a cikket az Azonnali szállította.

 

Az indexfotón Orbán Viktor a gyermekvédelminek nevezett népszavazás bejelentésénél. (Kép forrása: Orbán Viktor / Facebook)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló