2022. július 7., Apollónia

Eger ügye

#modern városok program #nemzeti úszó és vízilabda központ #fejleszt #fedett uszoda #edzőközpont

Ilyen lehet, ha mégis megépül az új egri gigantikus sportközpont – Orbán és Habis megígérte, Mirkóczki megnyírbálta volna, Gulyás meg újra belengette

Keller Richárd 2021.07.25. 17:15

A Nemzeti Úszó és Vízilabda Központ részeként beharangozott fejlesztésre Eger polgármestere szerint nem elég a megmaradt hatmilliárd forintos forrás, aztán jött a csodatevő miniszter. Leporoltuk a látványterveket.

A héten számoltunk be arról, hogy Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter Egerben járt, hogy Pajtók Gábor kormánybiztossal és Mirkóczki Ádám egri polgármesterrel egyeztessen a Modern Városok Programmal kapcsolatban.

 

A találkozó egyik fő témája volt a Nemzeti Úszó és Vízilabda Központ befejezése. Ennek apropóján poroltuk most le az immár 6 éve beígért és rapszódikus sorsú, a Modern Városok Programjában szereplő beruházást, amelyről Gulyás Gergely kijelentette: akkor is megvalósítanánk az egri úszóközpontot, ha a rendelkezésre álló 6 milliárd többszörösét kell rákölteni. Persze ezen nem is kellene meglepődni, gondoljunk csak az Egert az M3-assal összekötő M25-ös gyorsforgalmi megépítésére, amely a végén minimum négyszer annyiba került, mint eredetileg tervezték. Az már annál inkább érdekesebb, hogy Mirkóczki Ádámmal ellentétben, Gulyás szerint akár elég is lehet a megmaradt 6 milliárd forintos támogatás az eredeti tervek megvalósításához. Nem, nem lenne elég.

 

Frissítsük fel hát emlékeinket az edzőközponttal kapcsolatban! Akárcsak az M25-öt, ezt a fejlesztést is Orbán Viktor miniszterelnök ígérte be az egrieknek Habis Lászlóval korábbi polgármesterrel egyetemben még 2015 áprilisában, amikor Egerbe látogatott. Igaz ezt a beruházást nem emelte ki külön, csak a Nemzeti Úszó és Vízilabda Központ egészéről beszélt, amely megépítésére 6,3 milliárd forintot szánt a kormány.

Fotó: MTI

De mi is az a bizonyos edzőközpont, amely kijelölt helyszínén évek óta egy kapavágás sem történt? Az eredeti tervek, melyet korábban mi is bemutattunk már, egy edzőközpontot, egy sportszállodát és egy fedett uszodát tartalmaznak egy 50 méteres, 10 pályás úszómedencével, tanmedencével és egy versenymedencével az újjáépített Bárány uszodához és a Bitskey uszodához csatlakoztatva. E terv részeként egy 250 férőhelyes Kertész utcai parkolóház is elő van írva, de erről, az átadás előtt álló beruházásról, már sokat írtunk, ezért ezt most nem részletezzük külön. Íme az edzőközpont impozáns látványterve:

A projekt leírás szerint az edzőközponthoz fognak tartozni még az alábbiak:

 

‒ öltözők (csoportos, csapat, családi, akadálymentes, versenybírói),

‒ szertárak és egyéb kiszolgáló helyiségek,

‒ medence- és épületgépészet, villamos helyiségek,

‒ irodák (adminisztráció és edzők),

‒ sportorvosi szoba, sportélettani labor,

‒ lelátók (fix kb. 600 fh; mobil és ideiglenes kapacitással),

‒ közönség kiszolgáló helyiségek (büfé, mosdó, ruhatár).

 

Említettük a sportszállót is, amely szintén ebben az épületkomplexumban kap helyet és 80 szobát, konferenciatermet, illetve klubhelyiséget fogad majd be. Az edzőközpont ezen része a Frank Tivadar utca északi végéhez, a Szarvas térhez kerül. A létesítményhez kapcsolódóan a Bitskey uszodától északra eső ingatlanon VIP és akadálymentes 21 állásos parkoló épül az emeleti szinten tornateremmel. Ez az épületrész teremti meg az edzőközpont mindkét része és a fedett uszoda közötti zárt átjárhatóságot.

De ne szaladjunk ennyire, mutatunk egy fotót, hogyan néz ki most a terület:

Szóval, még egy kapavágás sem történt a 6 év alatt, de az is elképzelhető, hogy Gulyás Gergely lesz az az egy fecske, aki nyarat csinál, és mint oly sokszor, egy boldog helyi fideszes politikus bejelenti, hogy újabb pár milliárdot sikerült kiharcolnia Budapesten a projekt befejezésére.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló