2024. május 20., Bernát Felícia

Eger ügye

#eger #parkolóház

Kizöldül Eger új parkolóháza, mire átadják – FOTÓK

Keller Richárd 2021.06.30. 14:20

Már a kúszónövények is "használatba vették" az épületet, de az önkormányzat még zöldre vár.

Június elején számoltunk be arról, hogy a kanyarban sincs a város második parkolóházának átadása, pontosabban januárról áprilisra, majd nyár közepére tolódott a határidő. Persze ennek prózai okai vannak: akkor az önkormányzat arról tájékoztatott, hogy a kivitelezési szerződés szerint a vállalkozónak május végéig kell műszakilag kész állapotban átadni a parkolóházat, ezután indulhat el egy 30 napos műszaki átadás-átvételi procedúra, majd pedig a használatbavételi engedélyeztetési eljárás. A Városháza használatbavételi engedélyezési eljárás lefutása után tudja megmondani, mikor kerül a közforgalom számára átadásra a Kertész utcai gyorsrámpás parkolóház.

 

Addig is időről-időre beszámolunk a Bitskey Aladár Uszoda szomszédságában épülő 1,4 milliárd forintos beruházás fejleményeiről, amely a Modern Városok Program keretében a Nemzeti Vízilabda- és Úszóközponthoz kapcsolódóan valósul meg.

 

Íme két korábbi kép, hogy az épület pár hónapos evolúciója kézzelfogható legyen:

Az igazsághoz tartozik, hogy galériáink egyébként nem aratnak osztatlan sikert olvasóink körében, mert – finoman szólva – nem mindenkinek a szíve csücske a 253 parkolóhelyet ígérő beruházás: sokan nemcsak létjogosultságát vitatják, de szó éri a parkolóház elejét is, azaz a külcsínt, amelyet többnyire a "sivár", "ronda", "fantáziatlan" jelzőkkel illetnek kritikus hangok a közösségi oldalakon. Akárhogy is, el kell ismerni: nem egy beépített szépség.

 

Ezzel kapcsolatban azonban most egy üde zöld, pozitív fejleményről tudunk beszámolni. Felfedeztük ugyanis, hogy kezd élettel megtelni a parkolóház rideg vasbeton homlokzatára rögzített acélháló, amely arra hivatott, hogy növényeket futtasson fel. A projekttervvel összhangban ugyanis nemrég kúszónövényeket telepítettek a parkolóház tövébe, amelyek várhatóan az acélszerkezet támogatásával "csavarodva" fognak a magasba kúszni.

Bár a projektterv nem részletezi, milyen típusú növényekről van szó, a kapaszkodási mechanizmusa és kinézete alapján a kúszó loncfélék családjába tartozó egyedek lehetnek, de szoktak egyébként ilyen esetben lilaakácot, tatáriszalagot, kereklevelű folyondárkecskerágót, komlót, és kínai kivit is bevetni a falak zöldesítésére.

Nehéz persze megjósolni, mikorra borítják be az épületet kúszónövényeink, de mivel talajkapcsolatos, előtelepített növényekről van szó, más telepítítési módokkal ellentétben gyorsabban gyarapodhatnak. A növekedésüknél azért ne gondoljunk csúcssebességre, fajtától függően évente fél méter vagy maximum két métert növekedhet, magasságuk pedig elérheti a 30 métert. Mindenestre az átadáskor – legyen az bármikor – már lehet  demonstrálni: Eger új parkolóháza nyomokban zöldhomokzatot tartalmaz. 

 

Tekintse meg zöldellő galériánkat:

#GALLERY_121#

Fotók: Keller Richárd

Szeretné sok-sok gyönyörű fotót látni Egerről? Találkozzunk az Eger a legszebb város oldalunkon is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló