2022. május 16., Mózes Botond

Eger ügye

Ugye nem gondolja az egri önkormányzat, hogy a kipaterolt öregeknek jó lesz a büdös kocsmaépület?

2019.11.30. 00:00

A lajosvárosi időseket gondozó központba mennének a Zöld Liget oviból kipaterolt kicsik, az öregek meg fáradjanak át egy sörszagtól bűzlő korábbi kocsmába? Ez azért meredek lenne.

 

Új fordulatot vehet az egri óvodabotrány, ha igaz az a történet, amelyet egy, az intézmények ügyeire rálátó forrásunk osztott meg velünk. A történet onnan indul ki, hogy a lajosvárosi Zöld Liget Óvodába járó gyerekeket az önkormányzatnak muszáj lesz elhelyeznie valahol, amíg az óriási csúszásban lévő, uniós pénzből építendő új óvoda elkészül. Mivel ahogy ígérték, 2018 nyararára nincs meg az új óvoda, és mégis kipaterolják a kicsiket a Köztársaság téri oviból, új, ideiglenes helyszínt kell nekik találni.

 

Az új helyszínek közül az egyik befutó szinte biztosan az Ifjúság út 9. alatti épület, itt van egyebek közt az Egri Szociális Szolgáltató Intézmény, az ESZSZI Lajosvárosi Gondozási Központja, ahol egy idősellátó klubhelyiség működik, valamint az ingatlanban egy bölcsőde is helyet kap. Az épületben egy konyha is üzemel, ahol a gyermekek és a klubot látogató idősek számára is főznek, valamint innen szálíltják ki az ételt az otthonukban ápoltak számára. A klub állandó létszáma 37 fő, akik közül többen napi rendszerességgel látogatják a helyet, mert lényegében ez az egyetlen szabadidős, közösségi létre alkalmat adó lehetőségük. A központból indulnak el a gondozónők is, hogy Lajosváros területén felkeressék és az otthonukban ápolják az arra szoruló időseket.

 
És itt jön a feketeleves, amely reméljük, csak egy átgondolatlan ötlet lehetett a város részéről és közel sem komoly: az idősellátó – értesülésünk szerint – nem egészen két hetet kaphatott arra, hogy kiköltözzön az Ifjúság úti épületből, mert az ideiglenes óvodának már novemberben meg kellene kezdenie a működését az ingatlanban. A történet másik szála azonban megdöbbentő: az idősellátó új helyével kapcsolatban felmerült az önkormányzat részéről, hogy az egykori Üvegtigris nevű kocsma pont jó lenne az időseknek. Ez a fabódé a Levéltárhoz vezető úton található, a régi "olajos" sportpálya helyén, mutatjuk fotón:
 
 
Ezzel talán még nem lenne gond, azonban úgy tudjuk, az épület nem igazán alkalmas arra, hogy az idősklubnak helyet adjon. Állítólag az egész épület állott sörszagtól bűzlik, ráadásul egy régi sportöltözőből van átalakítva, és teljes mérete nem éri el a jelenlegi klubhelyiség egyetlen közösségi szobájának méretét sem.
 
Az épületben a fűtés és a szigetelés sem megfelelő, sőt, konyha vagy mosogató sincs. A helyiséghez két melléképület tartozik: egy öltözői zuhanyzó, és egy szolgálati épület, amelynek az emeleti részén egy beköltözött lakás található. Ennek az épületnek a földszintjén lenne az idősellátó irodája, a kocsmai részen pedig az idősek mindennapi foglalkozásait tarthatnák, ha ez a helyszín lenne a befutó.
 
 
Kérdés, hogy a hátralévő két hétben, vagy úgy általában lehetséges-e alkalmassá tenni az épületet az idős emberek fogadására és étkeztetésére. Értesüléseinket egyelőre hivatalosan még nem erősítette meg az önkormányzat, de az ügyre vonatkozó kérdéseinket a mai nappal elküldtük . A válaszaikat közölni fogjuk, és reméljük, hogy még csak szóba sem került, hogy egy ilyen helyre tegyék át az idősgondozás bármilyen formáját.
 
 

 

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló