2024. június 18., Arnold Levente

Eger ügye

Nem lesz sima ügy az egyik új egri ovi: nincs még elég pénze a városnak, az állam segítségére várnak

2019.11.30. 00:00

A Pozsonyi úton idén kellett volna átadni az új óvodát, amelybe költözhettek volna a hamarosan bezáró Zöld Liget gyerkőcei. Kiderült: a több éves csúszás oka a pénz, de elvileg van rá megoldás.

 

Napokig fontos téma volt Egerben az egyik korábbi cikkünk után, hogy a város úgy zárja be a lajosvárosi Ney Ferenc Óvoda Zöld Liget Tagóvodáját, hogy a közel száz gyermeket csak ideiglenesen tudják elhelyezni, mivel a Pozsonyi útra tervezett új óvoda nem készült el időre, mi több, még el sem kezdték építeni. A szülőknek csak a közelmúltban szóltak, egy rendkívüli értekezleten aztán volt is kisebb felháborodás, hiszen senki nem mondta ki egyértelműen a város részéről, hogy a Köztársasági téri ovit lebontják, miközben lehetett érezni, hogy erre a városvezetés szempontjából megvan a szándék.

 

Néhány nappal a szülői értekezlet után három ellenzéki önkormányzati képviselő, Mirkóczki Zita (MSZP), Földvári Győző (DK) és Komlósi Csaba (LMP) közösen tartott sajtótájékoztatót az üggyel kapcsolatban. Az óvoda épülete előtt elhangzott, hogy a rendkívüli értekezleten is tapasztalták, a szülők nagyon fel vannak háborodva az eljáráson. Felhívták a figyelmet arra, hogy a Pozsonyi úti óvoda terve már régóta készen van, a szükséges uniós pályázati pénz is megérkezett hozzá, ennek ellenére semmit sem árult el arról Eger fideszes vezetése, hogy miért nem indult el az építkezés.

 

Időközben a Kertész útnál elindult az egyik óvoda építése abból a kettőből, amelyet 2016-ban a városvezetés 2018 nyarára ígért, és amelyek döntő többségében uniós forrásból készülhetnek el Egerben. Hétfőn a Parlamentben is téma volt a két beruházás, Ungár Péter (LMP) országgyűlési képviselő azt firtatta, mi lesz a korábban már bejelentett két egri óvodával, főleg úgy, hogy időközben bezárnak egy óvodát, és a szülőket is csak nemrég értesítették, hogy a gyermekeket másik intézménybe kell vinniük.

 

Válaszában Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára cáfolta a bezárást, és közölte: egy óvodát áthelyeznek néhány száz méterrel. Tök jó, tehát mégsem zár be a Zöld Liget ovi, mégsem bontják le az épületet? Dehogynem, csak Tállai úr egy kicsit játszott a szavakkal.

 

Az államtitkár azt is elmondta, hogy az „áthelyezést”, tehát a nem bezárást egyeztették is a szülőkkel, akik ezzel egyetértettek. Ez megint csodásan hangzik, de az igazság az, hogy a szülők az utolsó pillanatban tudták meg, hogy idő előtt lebontják az óvoda épületét, nyilvánosan az egri önkormányzat is csak azután reagált, hogy cikkeztünk a témában. Tállai úr megint nem talált.

 

Tállai azt is elmondta: meg fog épülni mind a két óvoda Egerben, hiszen az egyiket már el is kezdték. A Pozsonyi úti új óvodához nem elég az eddig kalkulált pénz, így még kormánydöntés szükséges az ügyben, de valószínűleg nem lesz akadálya a beruházásnak.

 

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló