2024. június 18., Arnold Levente

Eger ügye

Elkezdik építeni azt az egri ovit, amiről 2016-ban bejelentették, hogy 2018-ra elkészül

Kondor András 2019.11.30. 00:00

Nem rossz, így kell kétszer eladni ugyanazt az ígéretet.

 

Az előző hét végén derült ki, hogy a lajosvárosi Zöld Liget ovit úgy zárja be az önkormányzat, hogy erről a szülőket sokáig nem értesítették, és még kész sincs az az új hely, amit 2018 nyarára ígért meg a város még 2016-ban. A pénz pedig megvolt hozzá, azonban valamiért a mai napig nem indult el a beruházás.

 

A Zöld Liget ovi helyén egy egészségügyi centrum épül, és bár úgy adták elő a pénteki rendkívüli szülői értekezleten, hogy majd csak októberben, a közgyűlés jóváhagyása után lesz minden végleges, gyakorlatilag szinte biztos, hogy hamarosan tipli van az ovisoknak, akiket egy másik épületbe raknak át.

 

Nos, látható volt, hogy a fentieken sokan felháborodtak, ezért úgy gondolta az egri önkormányzat - vagy csak merő véletlenek kardoznak a szemünk előtt -, hogy bedobja a jó hír bombát, és bejelenti, hogy elindult a Kertész útra tervezett új óvoda építése. Fontos: ez nem az, amelyet a Zöld Liget ovi kiváltására építenek, ez egy másik.

 

Ez annyira szuper hír, hogy egy szerdai egri sajtótájékoztatón fel is vonult a városvezetés, volt nagy díszsor és öntömjén. Ezzel csak az a bibi, hogy ennek az építését már 2016-ban bejelentette Habis László polgármester, amikor akkor azt közölte, hogy 2018 nyarára kész lesz az óvoda. (Az internet nem felejt, az önkormányzati televízió is feldolgozta a hírt.) 2018 ősze van, és most közlik, hogy hurrá, elindul az építkezés.

 

Fotó: Nemes Róbert

 

Valamiért ezek az arcok hiányoznak akkor, amikor gebasz van és számítanának rájuk: például a fentebb említett Zöld Liget ovi rendkívüli szülői értekezletéről, vagy akkor, amikor kiderült, hogy életveszélyes az Egri Hunyadi Mátyás Általános Iskola és az osztályok felét nem sokkal a tanévkezdés után ki kell paterolni a suliból.

 

Az nagyon szuper, hogy döntő többségében a nagyon utált Európai Unió pénzén épül egy óvoda Egerben, mi több, kettő, az már kissé fura, hogy az erről kiadott közleményben egy sor sincs arról, mi történt a több mint két év alatt, amíg elvileg végezni kellett volna a munkálatokkal.

 

De legalább szép lesz

 

Nos, idézzünk a közleményből és annak pedig örüljünk, hogy ha lassan is, de épül az új ovi: „Az egri, Kertész út 100. szám alatt található ingatlanon új, 4 csoportos óvodát épít Eger Önkormányzata. A beruházás a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében valósul meg. A 4 csoportszobával, a 21. század követelményeinek mindenben megfelelő kiszolgáló helyiségekkel (iroda és egyéb, a szakmai munkát támogató terek), szociális helyiségek, valamint udvarral rendelkező, új intézmény építésének fő célja a 3-6 éves egri gyermekek óvodai elhelyezésének biztosítása, s ezzel a kisgyermekes szülők munkavállalásának támogatása, a családok segítése, a kisgyermeket nevelők munkaerőpiacra történő visszakerülésének hathatós segítése”.

 

Az óvoda látványterve 

 

A beruházás költsége 528,4 millió forint, ebből 391,5 millió Ft az uniós támogatás. A megvalósítás érdekében Eger önkormányzata 137 millió Ft hitel felvételét vállalja. Az építő céggel kötött szerződés idén augusztus 27-én lépett hatályba, ettől kezdve az Euro Campus Kft.-nek 365 nap áll rendelkezésre, hogy végezzen. Tehát: később indul az egész munka, mint ahogy több mint két éve ígérték, hogy befejeződik.

 

De ami a legfontosabb, ilyen lesz majd az óvoda, ha egyszer készen lesz: a teljes körűen akadálymentes intézményben melegítőkonyhát is kialakítanak a szükséges kiszolgáló helyiségekkel együtt, mely konyha kizárólag óvodai étkeztetést lát el. Emellett a Kertész út 100. alatt épülő ingatlan lesz a belvárosi óvodák új székhelye, így az óvodavezetés is ide költözik majd át. A fentiekhez kapcsolódóan többlet irodák és szociális helyiségek kapnak helyet Eger legújabb, legkorszerűbb óvodájában.

 

„A létesítendő gyermekintézmény hőellátását energiatakarékos, földgáz-üzemű fűtési rendszer, a melegvíz-ellátást gázüzemű kazán biztosítja. Minden csoportszobából könnyen megközelíthető lesz a játszóudvar, ahol a szükséges zöldfelületek mellett sportolásra alkalmas területet alakítanak ki. A fejlesztési program része a kertészeti rendezés, továbbá a teljes terület zárt, biztonságos körbekerítése” – áll a Városháza közleményében, amely kitér arra is, hogy az eszközbeszerzések, így a játékok, bútorok, egyéb berendezése is biztosított.

 

 

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló