2024. június 17., Laura Alida

Eger ügye

Készül a botrány Egerben: a szülők kiakadtak, nem akarják, hogy a város bezárja a Zöld Liget ovit

2019.11.30. 00:00

Legalábbis nem azt szeretnék, ha év közben húznák le a rolót, és nem úgy, hogy eddig szinte semmilyen érdemi tájékoztatást nem kaptak.

 

Péntek délután megírtuk: a szülőket teljesen váratlanul érintette a hír, miszerint egyre inkább úgy tűnik, hogy évközben bezárják a Ney Ferenc Óvoda Zöld Liget Tagóvodáját, a gyerekeket pedig szétosztják a város többi óvodájában, vagy esetleg egy részüknek egy eddig más célra használt épületben alakítanak ki számukra ideiglenes helyet.

 

Ahogy arra a portálunknak nyilatkozó szülők felhívták a figyelmet: nehéz épkézláb magyarázatot adni arra, hogy miért év közben zárják be az óvodát, miért nem akkor, amikor a lehető legkisebb kellemetlenséget okoznak ezzel a kicsiknek és a szüleiknek. De ennél nagyobb probléma volt, hogy eddig erről szinte senki sem beszélt, nem mondott semmi konkrétumot nekik, még akkor sem, ha erre külön rákérdeztek. Ezek után jött a péntek kora esti szülői értekezlet, amely elvileg azért lett összehívva, hogy elmondják a szülőknek, mi is lesz az ovival. Nos, ha tényleg ez volt a szándék, akkor talán nem vagyunk felelőtlenek, ha kimondjuk: ez nem igazán sikerült.

 

Már az új ovinak rég állnia kéne

 

Kicsit visszakanyarodva a lajosvárosi ovi helyzetéhez: még 2016-ban jelentette be az önkormányzat, hogy építenek két új ovit. Az egyik a Zöld Liget Tagóvoda új helyszíne lenne, ezt uniós forrásból húzná fel a város uniós forrásból a Pozsonyi és az Ifjúság utca sarkára, közel 400 millió forintból. A dolgok menete az lett volna, hogy az egész elkészül idén nyárra, a gyerekek szép rendben átmennek az új oviba, a régit lebontják, és mindenki boldog. Ehelyett most az a helyzet, hogy nincs új ovi, a régiből kizavarnak mindenkit, a gyerekek meg mehetnek szanaszét a város többi intézményébe, de a szülők ezt nem szeretnék.

 

A szülői közben jutott eszünkbe, hogy milyen érdekes, minden apró átadásnál kötelezően ott díszeleg Habis László polgármester vagy Nyitrai Zsolt, de ha valami gáz van, netán elégedetlen emberekkel is szembe kell nézni, akkor még véletlenül sem teszik tiszteletüket. Pedig elégedetlen emberek a pénteki értekezleten voltak, 50-60 szülő nézett farkasszemet szegény Pós Judit óvodavezetővel, aki nyilván nem igazán tehet az egészről, mégis a balhé nagy részét neki kell elvinnie. Ott volt még Kurucz András, a Városfejlesztés Kft. igazgatója is, őt sem a pénteki este miatt zárják a szívükbe az őt meghallgató szülők.

 

Ez már csak színjáték része?

 

Egy biztos, az óvoda épületére tényleg ráfér a felújítás, de az is nyilvánvaló, hogy ezt nem lehet megtenni úgy, hogy egyszer csak úgy közlik a szülőkkel, hogy év közben kell menniük a gyerekeknek. Márpedig eléggé úgy tűnik, hogy ez lesz. A fórum során – bár az intézményvezető és Kurucz András próbálta elmaszatolni az egészet – az volt az ember érzése, hogy valahol már eldőlt, nem számít, mit gondolnak a szülők, ezt minden bizonnyal meglépi majd a város. Ez akkor változhat talán, ha határozottan fellépnek a szülők a tervek ellen, és ezt meg is tették, először az értekezleten.

 

A szülők kezdetben türelmesen hallgatták a maszatolást, majd miután számukra is nyilvánvalóvá vált, hogy a város októberi közgyűlésén a fideszes többség elfogadhatja az ovi épületének ledózerolását, egyre többen kérték ki maguknak a furcsa helyzetet. Pontos tájékoztatást kértek, de nem kaptak, csak annyit, hogy majd októberben döntenek a városatyák és városanyák, jelenleg előkészítés alatt áll az egész.

 

Felmerültek jogszabályi kérdések is, miszerint a köznevelési törvény alapján talán nem lehetne év közben rájuk erőltetni a beruházást. Azonban van egy kiskapu: ha az oktatás, nevelés feltételei nem megfelelőek, indokolt esetben simán meg lehet lépni hasonlót, ezt láthatjuk az az Egri Hunyadi Mátyás Általános Iskola kapcsán is. Márpedig a Zöld Liget Tagóvoda épületével komoly bajok vannak. De tesszük fel a kérdést: ezek a gondok az utóbbi hetekben jöttek elő, most döbbent rá a város, hogy probléma van a már évtizedek óta komoly fejlesztés nélkül hagyott épülettel? Minden bizonnyal nem, de úgy tűnik, ez most nem számít. Az viszont biztos, hogy ennek az ügynek még nincs vége, októberben a város közgyűlése dönthet majd az ovisok sorsáról, talán addigra ők is szembesülnek azzal, hogy talán létezhet humánusabb megoldás is. Persze csak akkor, ha ez egyáltalán érdekli őket.

 

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló