2023. október 1., Malvin

Eger ügye

Tetőznek a gondok a Hunyadiban: hónapokra bezár a fél iskola, 28 osztályból 17-et kiköltöztetnek

Kondor András 2019.11.30. 00:00

Más egri iskolákban kapnak helyet az osztályok. Péntek este közlik a szülőkkel, hogy mely diákok maradhatnak, és kiknek kell menni. Időközben beengedtek három önkormányzati képviselőt, akik nem fotózhatták a belső tereket.

 

Péntek délelőtt három egri ellenzéki önkormányzati képviselőt végre beengedtek a Hunyadi Mátyás Általános Iskola beázott épületébe, ahol megnézhették, hogyan is festenek a használhatatlan tantermek és tájékoztatták őket arról, mit kezd a fenntartó az egyre kellemetlenebb helyzettel. Az ilyen és ehhez hasonló tantermekkel:

 

Fotó: Népszava

 

Mielőtt rátérnénk arra, hogy mit láttak a képviselők és mit mondtak a péntek reggeli közös sajtótájékoztatójukon, illetve hogy mi lesz a gyerekek sorsa, röviden érdemes felidézni a Hunyadi körüli botrány legfontosabb részleteit.

 

– Először a Népszava közölt néhány napja megdöbbentő fotókat arról, hogyan néz ki az egri Hunyadi Mátyás Általános Iskola belülről: szinte oktatásra alkalmatlan az épület, a falak bevizesednek, több helyen omladoznak, felmosórongyok és vödrök fogadták a diákokat a hétfői első tanítási napon, és biztonsági okokból a vizesedés miatt a villanyt sem lehet felkapcsolni több teremben.

 

– A fotók és a hír bejárta az országos sajtót is, majd szerda este megírtuk, hogy az iskola igazgatója csütörtökre és péntekre bezáratta az iskolát, azóta tanítás sem volt.

 

– Az kérdéses, hogy akkor is bezárták volna Hunyadit, ha nem kerül napvilágra az ottani helyzet, mindenesetre pont a cikkek megjelenését követő nap délutánján kapott egy jókora esőt a város, és minden bizonnyal jobban beázott az intézmény.

 

– Csütörtökön Mirkóczki Zita, a szocialisták önkormányzati képviselője próbált bemenni az épületbe, hogy tájékozódjon a helyzetről, de nem engedték be.

 

– Közben elkezdtek szivárogni a hírek arról, hogy a falakat szárítják, a pénzt pedig elkülönítették a tető renoválására, hétfőtől pedig elindul ismét a tanítás, de vélhetően több osztályt is a város más intézményeibe kell áthelyezni.

 

Nagyjából itt tartott a történet, amikor péntek délelőtt Mirkóczki Zita (MSZP), Földvári Győző (DK) és Komlósi Csaba (LMP) sajtótájékoztatót tartott a Hunyadi előtt, amely után végül bemehettek szétnézni.

 

A sajtótájékoztatón Komlósi Csaba egyebek közt arról beszélt, hogy meglátása szerint hiba volt az egri önkormányzat részéről átadni a város által működtetett oktatási intézményeket az Egri Tankerületi Központnak. Komlósi Csaba kiemelte, a 2016-os átadáskor sok lehetséges negatív következményre gondolt, de arra azért nem, hogy megtörténhet az, ami most a Hunyadi esetében, vagyis: egy egri iskola épülete olyan műszaki állapotba kerülhet, hogy három nappal a tanév megkezdése után nem tudja ellátni a funkcióját, részlegesen be kell zárni.

 

Ezek után mondhat bárki bármit, elhangozhatnak mindenféle hangzatos magyarázatok, indulhat rohamtempóban az elmaradt javítások pótlása, de tény, hogy az Egri Tankerületi Központ csúfosan leszerepelt és az események megerősítették azt az álláspontunkat, hogy hiba volt átadni az iskolákat

 

– mondta a politikus.

 

 

Ha megvolt a pénz, miért nem kezdték el a felújítást?

 

A DK-s Földvári Győző azt emelte ki, hogy szeretné megtudni, az iskola igazgatója mikor jelezte a problémát a fenntartónak, és mikortól tud a tankerület vezetése erről a súlyos problémáról, majd mit tettek azért, hogy ne a tanévkezdéskor jöjjön elő ez a probléma. Ha pedig tényleg időben rendelkezésre állt a fenntartó által említett 31 millió forint, akkor miért nem sikerült elindítani a munkálatokat? Az önkormányzati képviselő arra is választ vár, hogy mikor volt érintésvédelmi vizsgálat az épületben, hiszen a beázások miatt több teremben a villanyt sem merték felkapcsolni.

 

Ilyenkor hol van a fideszes vezetés?

 

Az MSZP-s Mirkóczki Zita felvetette: hol van ilyenkor a város fideszes vezetése, miért nem nyilatkozik és tesz valamit Habis László polgármester vagy Nyitrai Zsolt kormánypárti országgyűlési képviselő. Szerinte ők segíthettek volna abban is, hogy ez a probléma megoldódjon, hiszen elvileg a pénz rendelkezésre áll már egy ideje. Akár úgy is segíthettek volna, hogy a város nagyobb beruházásait végző vállalkozásokkal felveszik a kapcsolatot, és így felgyorsítják a munkafolyamatokat. Az önkormányzati képviselő szerint sem most kellett volna ezt a helyzetet kapkodva megoldani, hanem akkor, amikor először érzékelték a problémát. Szerinte erős a gyanú, hogy a sajtóban megjelentek miatt gyorsult fel minden, ami pedig külön elszomorító, hiszen még hagyták volna, hogy ilyen lehetetlen körülmények között folyjon az oktatás.

 

28-ból 17 osztálynak mennie kell

 

A sajtótájékoztató után a három képviselő bemehetett az intézménybe, ahol az iskola igazgatója és a tankerület vezetője kísérte őket. Újságírók nem mehettek be, és a politikusoknak megtiltották azt is, hogy fotózzanak. Amikor az önkormányzati képviselőket arról kérdeztük, mit láttak odabent, azt mondták: egyértelmű, hogy nem a szerdai esőzés csak az oka annak, hogy be kellett zárni ideiglenesen az iskolát. Bár csak néhány terembe vitték be őket, menet közben látták, hogy a földszinten is volt olyan tanterem, amely csúnyán beázott, és több helyen a villanyvezetékek környékén is nedves volt a fal.

 

Kiderült, hogy a 28 osztályból 17 diákjait a város más intézményeiben helyezik el, egyebek közt a Szilágyi Erzsébet Gimnáziumban, a Neumann János Gimnázium, Szakgimnázium kollégiumában és az AGRIA Térségi Integrált Szakképző Központban. A gyerekek itt minden bizonnyal október végéig lesznek, az őt oktató tanárok pedig ingázni fognak a Hunyadi és befogadó intézmény között, mivel nem csupán alsósok, hanem nyolcadikosok is vannak az átköltöztetettek között.

 

Péntek este hattól az Hunyadi Mátyás Általános Iskola tornatermében összevont szülői értekezleten tudhatják meg az érintettek, hogy a gyermekeik melyik másik intézményben tanulnak majd hétfőtől.

 

A városi tévé ráérzett a problémára

 

Ezt már csak mi jegyezzük meg, de nagyon sokat elárul az országos, a megyei és a városi médiahelyzetről a helyi, közpénzből, az adófizetők forintjából fenntartott televízió hozzáállása. Természetesen egy ilyen sajtótájékoztatón bármit lehet kérdezni (nem úgy mint sok fideszes eseményen, ahonnan eleve kizárják a nem baráti médiumokat), de hogy egy közszolgálati médiumnak az jut a Hunyadi helyzetéről eszébe, hogy felvesse: azzal, hogy a 3 önkormányzati képviselő együtt mutatkozott, az azt jelenti-e, hogy az MSZ, a DK és az LMP együtt indul-e majd a közelgő Európai Parlamenti választásokon; nos, ez elég lehangoló. Ezek szerint az önkormányzati televíziónak ez a lényeg, a fideszes érdekek szerinti hangulatkeltés, és még véletlenül sem az, hogy itt most tényleg van egy probléma, és lám, három, eltérő pártállású képviselő beáll egymás mellé. Igazából nem háromnak kellett volna ott lenni, hanem sokkal többnek. Igen, a fideszeseknek is, akik elmondhatnák, hogy sajnos van gond, de ők is azon lesznek, hogy megoldódjon a helyzet és ők is szeretnék látni, mi van az intézmény falain belül. De ők nem tették, helyette küldték a városi tévét, hogy ugyan, kérdezzenek már rá, miért is hajlandó egymás mellé állni három másik képviselő. Szomorú, de nem meglepő…

 

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló