2024. május 28., Emil Csanád

Eger ügye

Hol vannak az egri óvodákra kapott uniós százmilliók? Miért így kell bezárni a Zöld Liget óvodát?

2019.11.30. 00:00

Nincs rendes tájékoztatás, holott a szülők megérdemelnék, hogy időben megtudják, mi lesz a gyerekeikkel, ha kipaterolják őket a lajosvárosi óvodából. Arról sem tudni sokat, mi lesz a már elnyert uniós százmilliókkal, amelyeket az óvodákra költhetne Eger.

 

Péntek délután számoltunk be arról: a szülőket teljesen váratlanul érintette a hír, miszerint egyre inkább úgy tűnik, hogy évközben bezárják a Ney Ferenc Óvoda Zöld Liget Tagóvodáját. A gyerekeket szétosztják a város többi óvodájában, vagy esetleg egy részüknek egy eddig más célra használt épületben alakítanak ki ideiglenes helyet.

 

A szülőknek péntekig hivatalosan nem mondtak semmit, akkorra hívtak össze egy értekezletet, amely célja az lett volna, hogy tájékoztassák őket. De az egész csak maszatolásnak tűnt, dátumok, pontos lépések, esetleg menetrend elő sem került, de érezni lehetett, hogy ez már eldőlni látszik. A Köztársaság téri ovi épületét minden bizonnyal lebontják, miközben a kicsiknek nincs kész az új helyük, sőt, még el sem kezdték építeni, holott már az új épületnek állnia kellene.

 

 

A szülői értekezleten is látható volt, hogy szinte mindenki felháborodott a fenti eljáráson, hiszen normális esetben úgy történne ez az egész, hogy az önkormányzat megépítteti az új ovit, és akkor dózeroltatja le az épületet, amely helyére egy egészségügyi központot terveznek. Ha minden rendben ment volna, a tervek szerint nem is lenne gond, de lett.

 

2016 óta nincs semmilyen előrelépés

 

Még 2016-ban jelentette be az önkormányzat, hogy építenek két új ovit. Az egyik a Zöld Liget Tagóvoda új helyszíne lenne, ezt uniós forrásból húzná fel a város uniós forrásból a Pozsonyi és az Ifjúság utca sarkára, közel 400 millió forintból. Optimális esetben idén nyárra, a gyerekek szép rendben átmennek az új oviba, a régit lebontják, és mindenki boldog. Ehelyett most az a helyzet, hogy nincs új ovi, a régiből kizavarnak mindenkit, a gyerekek meg mehetnek szanaszét a város többi intézményébe, de a szülők ezt nem szeretnék.

 

Az értekezleten sem a polgármester, sem pedig a körzet önkormányzati képviselője nem érezte úgy, hogy neki kellene megnyugtatni a szülőket, kellemetlen téma, sokkal könnyebb dolguk lenne, ha szalagokat kellene átvágni vagy díszelegni valakik mellett. Ellenzéki önkormányzati képviselők viszont voltak, a kérdés, ők mit tudnak majd tenni a jövőben azért, hogy egy kicsit humánusabb eljárásban történjen az átszervezés.

 

Hétfőn késő délelőtt Mirkóczki Zita (MSZP), Földvári Győző (DK) és Komlósi Csaba (LMP) közösen tartott sajtótájékoztatót az üggyel kapcsolatban. Az óvoda épülete előtt elhangzott, hogy a rendkívüli értekezleten is tapasztalták, a szülők nagyon fel vannak háborodva az eljáráson. Felhívták a figyelmet arra, hogy a Pozsonyi úti óvoda terve már régóta készen van, a szükséges uniós pályázati pénz is megérkezett hozzá, ennek ellenére semmit sem árult el arról Eger fideszes vezetése, hogy miért nem indult el az építkezés.

 

„Fontos kérdés, hogy hol van a pénz és miért nem kezdték el a beruházást. Továbbá az is, mi a garancia arra, hogy ha lebontják a Zöld Liget óvodát, akkor az új óvoda fel fog épülni. Ugyanis még a Kertész úti óvodánál sem kezdődött el az építkezés, pedig annak a tervei is készen állnak és a közbeszerzési folyamat is lezárult” – nyilatkozta lapunknak Mirkóczki Zita, aki szerint valamilyen oknál fogva ezek az EU-s pénzek nem oda kerülnek, ahová kellenének.

 

Mirkóczki Zita (középen), Földvári Győző (jobbra) és Komlósi Csaba (balra) 

 

A politikusok véleménye szerint a Köztársasági téri óvodát csak akkor lehet lebontani, ha az új óvoda készen van. Lajosvárosnak szüksége van a Zöld Ligetre, hiszen közel száz gyerek jár oda. Nem szerencsés, ha a gyerekeket szétszórják a többi óvoda között, és a szülők is azt akarják, hogy az óvodás csoportok egyben maradjanak. A képviselők úgy tudják: az önkormányzatnál még azt sem tudják, hogy pontosan hány gyereket hol akarnak majd elhelyezni, pedig már bontási szakemberek járják az óvodát, hogy felmérjék az állapotokat.

 

Nincs tájékoztatás

 

Mirkóczki Zita mellett Komlósi Csaba LMP-s képviselő is tagja az önkormányzat Szociális és Családügyi Bizottságának. Komlósi lapunknak elmondta, a testület múlt keddi ülésén még egy szó el nem hangzott arról, hogy a Zöld Liget óvoda lebontásra kerülne, pedig az összes városi óvoda akkor adta be az éves beszámolóját. „Nem hiszem, hogy a bezárás tényéről már akkor ne tudott volna az önkormányzat vezetése. Ebből látszik, hogy teljesen kihagyják a bizottságot, az ellenzéki képviselőket az információáramlásból” – tette hozzá Komlósi.

 

Az LMP-s képviselő szerint az óvodaberuházások késlekedése mögött két alapvető ok rejtőzik. Egyrészt a pályázatok lebonyolításának rendszere, a másik pedig a közbeszerzések menete. A városi vezetés érdeke, hogy a lehető legtöbb pályázati pénzt Egerbe hozzák, de közben pedig zsonglőrködni kell a forrásokkal. Ugyanis a közbeszerzések általában nem jönnek ki annyi pénzből, amennyit rájuk szánnak, és nem is mindig a kellő időben érkeznek. Komlósi szerint valami más beruházás előrébb lett rangsorolva az óvodaépítésnél, így a pénzt inkább oda csoportosították.

 

„Az igazi baj az, ahogy ezt a helyzetet kommunikálták. Pontosan lehetett tudni nyáron, hogy az óvodák nem készülnek el időben. A legutolsó pillanatban tájékoztatták csak a szülőket, hogy a gyerekeiket a város másik végébe kell majd járatniuk” – tette hozzá a képviselő.

 

Teljesen felelőtlenül, ad hoc jelleggel zajlik az uniós pénzek felhasználása Egerben, mindenféle stratégia nélkül – ezt már Mirkóczki Zita emelte ki, aki felvetette: két új óvoda kapcsán azért lehet késlekedés, mert az építőiparban úgy elszálltak az árak, hogy az a pénz, amit beterveztek rá, kevésnek bizonyult. Persze ha már 2016-ban elkezdték volna, akkor lehet, hogy elegendő lett volna.

 

A képviselők által említett másik óvodát – amely építését szintén 2016-ban jelentette be a város – a Kertész utcai volt hajléktalanszálló területére tervezték, erre is közel 400 millió forintot szán Eger, ez is nagyrészt uniós pénzből épülne, és itt is idén júliust adták meg a tervezett átadás idejének, de még el sem kezdték a munkákat.

 

Vissza kell küldeni a zsét?

 

Ha rosszul alakulnak a dolgok, még az is előfordulhat, hogy egy darabig nem lesz miből fizetni az óvodai beruházásokat, ugyanis a Magyar Államkincstár levelet írt a polgármestereknek, hogy a kormány a hónap végéig visszakéri azokat az EU-s támogatásoknak a jelentős részét, amiket az áprilisi választások előtt osztogatott szét az önkormányzatok között. Ezt azért is teszik, mert elég nagy gáz van a költségvetéssel. És ha ezeket vissza is kapja a város – reméljük, így lesz –, a folyamatokat biztosan lassítja majd, ami nem jó hír senkinek.

 

A Zöld Liget körüli cécó kísértetiesen hasonlít az Egri Hunyadi Mátyás Általános Iskola esetéhez, ahol az iskolakezdés után kezdték el átépíteni a suli egy részét, amely következtében az osztályok több mint felének máshol kellett helyet találni. Különösen érdekes, hogy valamiért a már egy ideje folyamatosan beázó iskolát azután kezdték el átépíteni, hogy a sajtóban megjelentek fotók arról, hogy a vizes falak már-már életveszélyesek.

 

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló