2024. június 19., Gyárfás

Eger ügye

Bajban van Eger: súlyos milliókat követelhet vissza az Orbán-kormány az önkormányzattól

2019.11.30. 00:00

Csak a választásokig szórta a pénzt a Fidesz, most visszakérik a városoktól. Mit lép a két kormánypárti helytartó, Habis és Nyitrai?

 

Szeptember végéig visszakéri a kormány azon az európai uniós támogatások jelentős részét, amelyeket az áprilisi választások előtt még bőkezűen osztogatott szét az önkormányzatok között - értesült a Népszava. Erről a Magyar Államkincstár által küldött levélben értesítették a polgármestereket, amelyek közül egy Habis László hivatali irodájában is landolhatott.

 

A napilap szerint az országgyűlési választások előtti propaganda részeként az idei érvre tervezett 2200 milliárd forintos uniós kifizetések több mint felét átutalták az önkormányzatoknak. A pénzt azonban javarészt az állami költségvetés terhére fizették ki, Brüsszel ugyanis az utóbbi időkben feltárt korrupciós ügyek és ellenőrzések miatt az uniós támogatások egy részét visszatartotta, s az összegnek csak a töredékét utalta át.

 

A választási propaganda jegyében kiosztott pénz – amellyel egyébként számos kormánypárti polgármester is kampányolt a Fidesz mellett – jelentős, 1646 milliárd forintos lyukat vert a központi költségvetésbe, az egész évre betervezett hiány több mint 120 százalékát produkálva. Ezért az 50 millió forintnál nagyobb, még fel nem használt támogatásokat most visszakérik az érintett önkormányzatoktól.

 

 

Hogy mennyi pénzt fizethet vissza Eger? A választások előtt három héttel adott interjújában Habis László polgármester maga jelentette ki, hogy közlekedésfejlesztési beruházásaink egy részét alapvetően uniós forrásból hajtjuk végre. A 2020-ra megépítendő M25-ös utat - amivel Nyitrai Zsolt büszkélkedett el - döntően szintén EU-s pénzből kivitelezik. Ezen felül pedig alig van olyan oktatási, kulturális vagy foglalkoztatási program, amely ne brüsszeli forrásból valósulna meg.

 

Persze, az uniós támogatások legjobb helye mindig a fideszes önkormányzati képviselők zsebében van.

 

Megkérdeztük az egri önkormányzatot, hogy a városnak kell-e, és ha igen, mekkora összeget visszafizetnie az Államkincstárnak, illetve, hogy milyen beruházásokat, programokat veszélyeztet a visszautalás. Válaszukat közölni fogjuk.

 

(Fotó: MTI, nyitraizsolt.hu, a képen balról jobbra Habis László és Nyitrai Zsolt)

 

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló