2024. július 21., Dániel Daniella

Eger ügye

Orbán: 2018-ra négysávos autóút köti össze Egert az M3-assal

MTI/Egri Ügyek 2019.11.30. 00:00

Négysávos autóút fogja összekötni 2018-ra Egert az M3-as autópályával - egyebek mellett ezt tartalmazza az a megállapodás, amelyet pénteken írt alá Orbán Viktor miniszterelnök Egerben Habis László polgármesterrel. De jut extra forrás az uszoda átalakítására és az egri várra is.

 

A közös sajtótájékoztatón a kormányfő elmondta: a megállapodásnak része az is, hogy az egri uszodát 6,3 milliárd forintból nemzeti úszó- és vízilabdaközponttá fejlesztik. Emellett - a már zajló rekonstrukciókon túlmenően - 6 milliárd forintból folytatódik az egri vár fejlesztése is.

 

 

A megállapodás főbb pontjai:

 

– Egerben már hosszú évek óta nincs olyan időszak, amikor ne kerülne szóba a várost az M3-as autópályával összekötő útszakasz terve. Ha egyes egri politikusoknak annyi üveg bort kellett volna meginniuk, ahányszor bekamuzták az összekötő megépülését, még mindig elvonón lennének. De most jött Orbán, aki bevállalta, hogy dátumot is mond. A megállapodás alapján 2018-ra már egy négysávos úton száguldozhatunk, ha az M3-asra indulunk.

 

– Egy új vízi sportkomplexumot is kap Eger. A Bitskey Aladár Uszoda fejlesztésére 6,3 milliárd jön a megyeszékhelyre. Ugyanakkor Orbán Viktor megjegyezte: Egerben ne feledkezzenek meg a futballról és az utánpótlásnevelésről sem.

 

– Jó hír, hogy az Egri Várnak is jut még plusz 6 milliárd forint. Erre rendelkezésre áll egy uniós forrás is. Orbán azt mondta, hogy ez egy elégtétel is, hiszen korábban a vár védte meg Európát, most pedig az öreg kontinens kiegyenlíti a számlát.

 

– Megállapodás született továbbá arról, hogy a MÁV átad Egernek egy 9 hektáros területet, hogy abból ipari park lehessen, amely a város saját területeivel együtt 20 hektáros lehet majd - ismertette Orbán Viktor.

 

Képgalériánk arról, hogy Orbán Viktort hogyan rajongták körbe az egriek IDE KATTINTVA lapozgatható.

 

 "Lejárt a kis halak és a nagy halak ideje"

 

Az összesen mintegy 50 milliárd forint értékű fejlesztési programról a kormányfő azt mondta, hogy a város legújabb kori történetének talán egyik legjobb megállapodását kötötte meg. Rámutatott: az egriek és a város térségében élők érdekeit szolgáló megállapodás a soproni után a második a Modern városok programban.

 

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a világban zajló változások nyomán 4-5 év múlva nem fogunk ráismerni arra a közegre, amelyben ma élünk. Kézzelfogható jelei lesznek ennek a változásnak a világgazdaságban, a világ külpolitikai rendszerében, a fejlesztéspolitikában és az oktatáspolitikában is.

 

"Ha mi, magyarok nem hozunk létre új gazdaságpolitikát, ha nem tesszük világossá, hogy újfajta külpolitikára van szükségünk, ha nem korszerűsítjük az oktatási rendszerünket, akkor Magyarországot ebben a most formálódó világban nem lehet sikerre vinni" – mondta. Rámutatott: a vidéki Magyarország fejlődésének kulcsa a vidéki városokban van. Erős vidéki városok nélkül nem lesznek erősek a falvak sem, ezért vidéki erőcentrumokat kell létrehozni - tette hozzá.
 

"Lejárt a kis halak és a nagy halak ideje, ma már a gyors halak a vizek urai" – utalt a rövid időn belül tető alá hozott megállapodásra Orbán Viktor.

 

Eger és a hősiesség

 

 

Kérdésre válaszolva a miniszterelnök elmondta: a kormányzat célja, hogy minden megyei jogú várost 2018-ig bekapcsoljanak a már létező autóút- és autópálya-rendszerbe, illetve hogy az autópályák elérjék az országhatárt.

 

Orbán Viktor azt kérte ugyanakkor: a Kárpátalján kialakult nehéz helyzet okán minden megyei jogú város – a testvérvárosi kapcsolatokon túlmutatóan - patrónusként segítse az ott élő magyarokat.

 

Habis László (Fidesz-KDNP) polgármester arról beszélt, hogy Eger a hősiesség, a helytállás és a hazaszeretet városa. Felidézte: tavaly december óta az egri vár nemzeti emlékhellyé vált a parlament döntése nyomán. Emlékeztetett: a kormány átvállalta a város 8 milliárd forintos adósságállományát, lehetővé téve ezzel a még ambiciózusabb tervek megfogalmazását.

 

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló