2024. február 24., Szökonap

Eger ügye

#eger #mirkóczki ádám #mirkócki zita #pajtók gábor #egri közgyűlés

Mirkóczki Zita: A polgármesternek nem a volt főispánnal kell egyeztetnie, hanem a képviselőkkel

Barna Benedek 2022.08.30. 15:44

Az Egységben a Városért Egyesület elnöke a legutóbbi közgyűlés és a városvezető ezzel kapcsolatos kirohanása kapcsán arról beszélt, hogy nincs "szörnykoalíció", csak egyeztetés a képviselők között, az érsekkerti játszótér felújítása pedig ott van a tervezett fejlesztések között.

 

A legutóbbi egri közgyűlésen történtekre és Mirkóczki Ádámnak az azzal kapcsolatos kirohanására reagáló sajtótájékoztatót tartott kedden az ellenzéki Egységben a Városért Egyesületet (EVE) vezető szocialista Mirkóczki Zita.

 

Az egri közéletet követők előtt ismert, hogy az ellenzéki támogatással megválasztott, de azóta már egykori pártját és az ellenzékiek egri frakcióját is elhagyó polgármester egy ideje azzal vádolja Mirkóczki Zitát, hogy lepaktált az Oroján Sándor vezette fideszes képviselőcsoporttal. Ezt hangoztatta a városvezető azt követően is, hogy a múlt csütörtöki közgyűlésen nem nyert támogatást az ő és Pajtók Gábor országgyűlési képviselő közös javaslata a pályázati források felhasználásáról (és hozzá hasonlóan már Pajtók is elkezdte azt hangoztatni, hogy Oroján Sándor és Mirkóczki Zita összejátszanak).

 

Mirkóczki Zita a keddi sajtájékoztatóján arról beszélt, hogy a polgármester "mesterséges cirkuszt" gerjeszt, ha nem úgy alakulnak a dolgok a közgyűlésben, ahogy ő szeretné. Utalt arra, hogy a városvezető "szörnykoalíciót" emleget, amikor fideszesek és ellenzékiek hasonlóan szavaznak. Ezzel kapcsolatban azt mondta: az egri közgyűlésben jelen pillanatban senkinek nincs többsége, amit Mirkóczki Ádámnak "sikerült elintéznie", amikor a saját frakcióját szétverte (a polgármester 2021 tavaszán lépett ki a frakcióból, majd alpolgármesterei is követték – a szerk), és jelenleg a fideszeseké a legnagyobb képviselőcsoport, így ha bármit is el akar érni valaki, akkor kénytelen egyeztetni a másik oldallal, hogy többséget szerezzen az előterjesztésének.

Én azt gondolom, hogy a polgármester úrnak ez lenne az alapvető feladata, hogy megkérdezze a képviselőtestület tagjait, hogy ők mit gondolnak egy-egy előterjesztéséről"

– tette hozzá.

 

Hangsúlyozta azt is: ha valaki egyeztet a másikkal, az nem jelenti, hogy koalícióra léptek, hanem csak "bizonyos ügyek mentén" képesek egymással kommunikálni. Úgy fogalmazott, szerinte "a magyar politikai kultúrába nem ártana ezt bevezetni", és megtanulni, hogy beszélni kell arról, mit tart a legjobbnak az adott képviselő-testület. Vagyis az ő esetükben megegyezni arról, hogy mi a legjobb Egernek. Felidézte: Nagy Imre polgármestersége alatt volt már arra példa, hogy a városvezetőnek folyamatosan egyeztetnie kellett mindkét oldallal, mivel egyenlő volt a képviselőcsoportok létszáma. Ezt a fajta együttműködést a demokrácia alapelvének nevezte.

És szerintem itt van, amiben félrecsúszott a polgármester úr, hogy neki nem a volt polgármesterrel kel egyeztetnie, vagy a volt megyei elnökkel kell egyeztetnie, vagy a volt főispánnal kell egyeztetnie – még akkor sem, ha ő most jelenleg az országgyűlési képviselő –, hanem a képviselőtestülettel"

– húzta alá.

mirkoczki-z-fb
Kép forrása: Mirkóczki Zita Facebook-oldala

A fentebb elhangzottakat követően az EVE elnöke konkrét ügyekről beszélt, döntéseiket magyarázva.

 

A játszótérfejlesztést is betervezék

 

Mirkóczki Zita szerint Pajtók az érsekkerti játszótérrel kapcsolatban nem egyeztetett a közgyűléssel. Az országgyűlési képviselő által javasolt 800 milliós ráfordítást "elképesztő összegnek" nevezte, továbbá elmondta: Pajtók Gábrnak is tudnia kellett volna, hogy az Érsekkert játszóterének fejlesztése ott van a TOP Pluszos projektek között, az érsekkerti fejlesztések részeként.

 

Méltó helyet adnának a kultúrának

 

Szó volt továbbá a "Rossztemplom" felújításáról is (az erről szóló döntést ugyanis szintén kritizálta a polgármester), és elmondta, hogy azt szeretnék, ha az épület egy kulturális színtérré, központtá válna a tervezett fejlesztésnek köszönhetően. Mirkóczki Zita szerint csúsztatás volt a polgármester részéről, hogy az épületet pusztán galériának használnák, elsődlegesen ugyanis előadóteremként funkcionálna az elképzelésük szerint. Hangsúlyozta: fontos lenne, hogy legyen Egerben olyan nagyobb előadásokat befogadni képes tér, ahol kulturális események valósulhassanak meg (megemlítette, hogy erre a Bartakovics Béla Közösségi Ház vagy a Forrás Gyermek és Ifjúsági Ház nem alaklmas, ráadásul a Bartakovics nem is a városé, hanem az egyházé, így fizetni is kell a használatáért). A felújítással tehát szerinte a kultúrának adnának szerinte méltó helyet (a megújult "Rossztemplomban" kialakítandó előadótermének 350 fős nézőtere lenne).

 

Az egrieket is megkérdezné a laktanyáról

 

Mirkóczki Zita azt is elmondta, nem tartja "ördögtől valónak", hogy a mezőgazdasági iskola épületét elcseréljék a laktanyáért (előbbit az egyház kapná meg a várostól, utóbbit a Eger kapná meg az államtól), ugyanakkor szerinte először az egrieket kellene megkérdezni arról, szeretnék-e, ha városi tulajdonba kerülne a Dobó István Laktanya. Ezen kívül a képviselő szerint látni kellene, milyen funkciót szánnak a laktanya épületének, és milyen költségekkel kellene számolni. Megjegyezte továbbá: számára az is kérdés, hogy miért tárgyal a polgármester különböző szervezetekkel a közgyűlés tájékoztatása nélkül. Az egyházzal való megegyezéshez például szükségesnek tartja az egri közgyűlés beleegyezését is.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló