2024. április 13., Ida

Eger ügye

#mirkóczki ádám #városháza #parkolóház #evat

Megpróbálta átjátszani Eger polgármestere a Katona téri parkolóházat egy NER-közeli külsős cégnek?

Csarnó Ákos 2024.03.27. 12:36

A rendőrség elrendelte a nyomozást

 

A rendőrség hűtlen kezelés miatt indított nyomozást az egri Katona téri parkolóház ügyében.

 

Az egri Közgyűlés 2023. június 22-i ülésén elfogadott határozata a Városgazdálkodási Bizottságot kérte fel a Katona téri parkolóház ügyében egy vizsgálat lefolytatására. A közgyűlési határozatnak megfelelően a Városgazdálkodási Bizottság több rendkívüli ülést tartott 2023. évben, azonban a elfogadott határozatok ellenére sem kapott információkat a bizottság.

 

A Sós Tamás vezette bizottság az alábbiakról döntött még tavaly októberben amit most megerősített:

- A Városgazdálkodási Bizottság kéri kigyűjteni az iratjegyzékben szereplő összes, 2019-től a Hivatalban fellelhető, iktatott anyagot az iratborítóval együtt a Parkolóház vonatkozásában

- Kérik, hogy írásban keressék meg a Parkolóház tulajdonosát, hogy az értékbecslését bocsássa a bizottság rendelkezésére.

- Kérik, hogy készüljön kontroll értékbecslés olyan módon, hogy közjegyzői nemperes eljárásban kerüljön sor igazságügyi szakértő kirendelésére, melyhez  egyrészről a PWC, valamint a Parkolóház értékbecslése is álljon rendelkezésre. Kérik a közjegyzőt, hogy lehetőség szerint minősített értékbecslőt jelöljön ki.

- A Városgazdálkodási Bizottság kéri, hogy Juhász Éva irodavezető asszony számoljon be arról, hogy a lejárt szerződést követően milyen döntés alapján fizette az EVAT Zrt. továbbra is a Parkolóház bérleti díját.

A határozat meghozatala óta eltelt öt hónap, de ez alatt az időszak alatt a bizottság tagjai nem kaptak ezekben a kérdésekben semmilyen tájékoztatást. Az önkormányzat elemi érdeke lenne a vizsgálat mielőbbi lezárása a parkolóház helyzetének hosszútávú rendezése érdekében, ezért szükséges a bizottság előtti beszámolás az elmúlt hónapokban végzett munkáról – áll a mostani Városgazdálkodási Bizottsági előterjesztésben, amit Mirkóczki Zita nyújtott be.

 

A bizottság kedden ülésezett, ahol az is kiderült, hogy az ügyben már a rendőrség is nyomozást indított különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés megalapozott gyanújával.

 

Az egrivalasz.hu birtokába került feljelentés és egyéb iratok szerint az a magatartás kifogásolható, hogy a parkolóházra vonatkozó 6 éves bérleti szerződés 2020. április 22-i lejárta után nem került rendezésre a kialakult helyzetet, noha erre minden lehetőség fennállt. Sem a megvételről, sem a tovább bérlésről, sem pedig a pályázat kiírásáról nem gondoskodott senki. Ez azt eredményezte, hogy az önkormányzat nem tudta megvásárolni 426 millió forintos vételáron a parkolóházat. Az ingatlan értékét egy 2020. szeptemberi polgármesteri előterjesztés is 780 millió forintra becsülte. A gyanú szerint így akár több száz millió forintos kár is érhette az önkormányzatot.

 

A lap arról is ír, hogy a polgármester 2020. májusában tárgyalt a megvétel lehetőségéről egy bizonyos Wrábel Zsolt érdekeltségébe tartozó Estosus Kft-nek, ám azt azóta sem tudni, hogy mi alapján választotta ki a Mirkóczki Ádám polgármester ezt a céget. Jelenleg semmilyen versenyeztetésről szóló információ nem áll rendelkezésre, így felmerül a gyanú, hogy az nem is volt – a lap szerint.

 

A bizottság egyik fő kérdése az lett volna az ülésen meg nem jelenő polgármester felé, hogy mi alapján került 2020-ban az Estosus Kft. részére átengedésre a parkolóház megvásárlásának joga. A helyette megjelenő aljegyző a kérdésre tagadta, hogy a polgármester bárkit is meghatalmazott volna az önkormányzat helyett történő megvételre. Spisák György aljegyzőt ezután a bizottság szembesítette azzal, hogy az Agria Parkoló Kft. tulajdonosa egyes leveleket már megküldött a bizottság kérésére és azok között rendelkezésre áll egy konkrét levél, ami 2020. május 20-án kelt, és amiben a polgármester arról tájékoztatja a parkolóház tulajdonosát, hogy „az ingatlan vevőjeként Estotus Invest Korlátolt Felelősségű Társaságot jelöli ki.” A levél arra is utal, hogy az adásvétel megtörténte után az Önkormányzat visszabérelné a cégtől a kijátszott parkolóházat, méghozzá nem kevesebb, mint 15 évre.

 

További érdekességként állapítja meg a portál, hogy ezt a konkrét levelet pont Spisák György aljegyző továbbította e-mailben a tulajdonosnak, aki a Bizottság előtt tagadta, hogy ilyen kijelölésre sor került volna.

 

Információink szerint a bizottság április 11-én tart egy rendkívüli ülést, de az április 4-i Közgyűlésen is várható megszólalás a parkolóház ügyében, a fentebb írt események miatt is.

 

 

A Katona téri parkolóház ügyében írt cikkeink ide kattintva érhetőek el.

 

 

 

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló