2024. július 20., Illés

Eger ügye

#mirkóczki ádám #NER #nagy istván #pajtók gábor #lenkey-ház #szomszéd lajos

Megmutatjuk az egri városháza mögött rejtőzködő NER-hálózatot – II. rész

Csarnó Ákos 2024.06.05. 11:37

Cégháló, városháza, közbeszerzések, NER.

 

 

Előző írásunkban elkezdtük felfejteni azt a céges összefonódást, ami az egri városháza mögött alakult ki. Azt írtuk, hogy szerintünk egyértelműen kirajzolódik az egri városháza mögötti vállalkozói kör, érdekcsoport, ami rádiót üzemeltet, reklámokat forgalmaz, épületet újít fel, a legkisebb összegektől kezdve a félmilliárd forintos beruházásokig. A hálózat központjában pedig Szomszéd Lajos NER-vállalkozó és az általa vezetett Érd 2008 Kft. található meg, amivel korábban Mirkóczki Ádám testvére is közösködött. Így nyer értelmet az, ahogy a polgármester és az ún. városvezetés titkolózna és próbálná elkerülni, hogy a valódi adatok és információk napvilágra kerüljenek.

 

A Lenkey-ház, mint a város és a közbeszerzések állatorvosi lova jól mutatja, hogy miként tud működni összehangoltan a közpénztalicska. A Lenkey-ház esetében tényleg felháborító a majd’ 500 millió forintos felújítás költsége (még a kommunikáció is a NER-közelébe került.) Időközben az egri önkormányzat felé tett adatkérelmünkre válasz érkezett, amiből kiderül, hogy a korábbiakban, a felvételeken elhangzottakkal megegyezően megtörtént a szerződés a Starbox Média Kft-vel.

 

Az adatkérésből kiderül, hogy 2023-ban bruttó 7,5 millió forintot kapott a Rádió 1 Eger csatornája a Starbox Médián keresztül (havi nettó 650 ezer forint, bruttó 825.000 forintért), míg 2024-ben emelkedett a megbízás díja nettó 800.000 forintra, ami bruttó 1.015.000 forint). 2024-ben eddig a teljesítési igazolások alapján már 2 millió forint került a Starboxhoz, de a szerződés 2025 február végéig szól… az pedig 12 millió forint közpénzt jelent egy évre.

 

 

 

De menjünk tovább a Lenkey-ház mentén. Említettük, hogy három cég indult a felújításra kiírt pályázaton: a füzesabonyi Építsünk Jövőt Nonprofit Kft. és két egri, amely láthatóan ugyanaz az érdekcsoport. Utóbbiak közül az egyik az EXTERNÁTUS Ingatlanhasznosító Kft., a másik pedig a Profen Nyílászáró Gyártó és Kivitelező Kft. Az EXTERNÁTUS egyik tulajdonosa a Szomszéd Lajos-féle Érd 2008 Ingatlanforgalmazó Kft. Az EXTERNÁTUS másik tulajdonosa pedig Nagyné Hegyi Csilla, aki nem mellesleg a Profen vezetője és tulajdonosa volt korábban. A Lenkey-ház felújítását végül a Profen végezhette el, mint tudjuk, csillagászati árért.

 

Nagyné Hegyi Csilla Nagy István felesége. Nagy István első pillantásra nem tűnik fontos személynek, azonban egyrészt (ha a családi kapcsokat nézzük) az EXTERNÁTUS Kft. kb. 310 milliós megbízást kapott (Helyőrségi Klub -170 millió illetve Nappali Melegedő – 140 millió ft értékben), miközben 360 millió forintot „kaszálhatott” a családi üzlet a Profen Kft-n keresztül, ami a Lenkey-ház felújítását végezte az 500 millióból (a maradék költség egyelőre kérdőjeles, de azért vannak nyomok, pl. projekt-menedzsment szerződés).

 

 

kép: Mirkóczki Ádám facebook, balra Nagy István, mint eljáró képviselő

 

Nagy István azonban a fenti családi bizniszen túl az I-K Real Ingatlanforgalmazó Kft. ügyvezetője is. Azon már nincs csodálkozni való, hogy ennek a cégnek fele részben az EXTERNÁTUS Kft. a tulajdonosa, de egy újabb szereplő is a képbe jön, mégpedig a Fenstherm Kontakt Kft., szintén fele részesedéssel. A Fenstherm Kontakt Kft. onnan lehet ismerős az olvasóknak, hogy ez a cég nyert el több egri felújítást:

-            300 millió forintért a vár déli falának felújítását,

-            14 millió ft-ért egy Bajcsy-Zsilinszky utcai homlokzat balesetmentesítését,

-            150 millióról végül 306 millió forintra rúgó, a vár Szép-bástyájának délnyugati támfalának megerősítésére.

Korábban szemléztük a hírrel kapcsolatban, hogy a Forbes emlékeztett: „a Fenstherm Kontakt Kft. tulajdonosa az a Fenstherm Ablak Kft., amely a Fejér-B.Á.L. Zrt.-vel közösen tulajdonolja a Fenstherm Future Zrt.-t. A felcsúti székhelyű, Mészáros Lőrinc, valamint gyerekei, Mészáros Beatrix, Mészáros Ágnes és ifjabb Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő Fejér-B.Á.L. 2018 elején vásárolta be magát a Fenstherm Future-be, amelyben ma 76 százalékos tulajdonrésze van.”

 

A cégadatok szerint Fenstherm Kontakt még csak 2010 óta létezik, tulajdonosát, a Fenstherm Ablak Kft.-t 2016 óta a Pest megyei Kistarcsára bejegyzett, 25 éves Gerencsér Dominik jegyzi. A cég árbevétele 2020-ban közel 2 milliárd, 2021-ben 3,8 milliárd forint volt, adózott eredménye pedig 182, illetve 299 millió forint.

 

Ha csak a nyilvánvaló, általunk összegyűjtött tételeket nézzük, akkor egyértelműen látható, hogy a Mészáros Lőrincig vezető céghálóban szereplő NER-érdekeltségek taroltak a városi közbeszerzéseken: 1 milliárd 450 millió forintnyi közpénzt kaphattak különböző jogcímeken csak az elmúlt rövid időszakban!

 

A történet egyik érdekes szála, hogy Pajtók Gábor, jelenlegi Fideszes országgyűlési képviselő, (2014-től 2022-ig megyei kormánymegbízott) a Fenstherm alakulásánál is ott volt, továbbá több éven át a cég jogi képviselője is volt.

 

Ezek az összefonódások nemcsak a háttérben működnek, hanem a városháza behálózásával eredményes közpénz-csatornákat tudtak létrehozni. egyre érthetőbb tehát Mirkóczki Ádám polgármester nyilatkozata arról, hogy ő már nem tartja magát az ellenzék részének, mint ahogy az is, hogy Pajtókban remek együttműködő partnert látott. Valószínűleg elfogyhatott a pénz, mert már a korábban jól kijövő felek mára már egymás ellenségei lettek. Legalábbis a felszínen úgy látszik.

 

Az információinkat az opten céginformációs rendszert használva ismertettük.

 

indexkép: Pajtók Gábor facebook

 

 

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló