2024. április 20., Tivadar

Eger ügye

#eger #felújítás #egri vár #mészáros lőrinc #hippolit kapu #fenstherm

Csak részben újul meg az egri vár, de ezt a munkát is egy Mészáros Lőrinc-közeli cég végezheti

Kovács Dávid 2022.08.03. 11:30

A Mészáros család holdudvarába tartozó Fenstherm Kontaktnak nem ez volt az első sikeres ajánlattétele, a hatvani könyvtárral is nagyot kaszáltak.

 

Noha manapság már viszonylag ritkán esik meg ilyen, az egri vár Hippolit-kapujának tervezett felújítása kapcsán egy Mészáros Lőrinc holdudvarába tartozó cég a "túl drága" kategóriába került.

A Gergely-bástya és a Hippolit-kapu (Fotó: Pásztörperc / Wikipédia)

Ahogy az Egri Ügyek is beszámolt róla, az egri vár déli belső várfalát nettó 297 millió forintért a budapesti székhelyű Fenstherm Kontakt Kft. újíthatja fel, a Hippolit-kapu felújítása azonban elmarad, mivel az egyetlen ajánlat, amely szintén ettől a cégtől érkezett, túl drága volt.

 

A nyílt tender eredményét az ajánlatkérő, azaz Eger önkormányzata közölte az uniós közbeszerzési közlönyben. A közbeszerzés első része a déli belső várfal felújítási munkáinak elvégzésére szólt, a nyertes Fenstherm Kontakt Kft.-vel július 15-én kötött szerződést a város. A tenderen egyébként az egri Kertész utcába bejelentett Geoteam Kutatási és Vállalkozási Kft. is indult.

 

A második rész szólt a Hippolit-kapu felújításáról, a közbeszerzési tájékoztatóból pedig kiderült, hogy míg az önkormányzat 115 millió forintot szánt volna a munkára, addig a Fenstherm Kontakt Kft. 174 milliós ajánlatot tett a két szintjén összesen 145 négyzetméter alapterületű kapu felújítására, a munka elvégzése így egyelőre várat magára.

A hír kapcsán a Forbes emlékeztet: a Fenstherm Kontakt Kft. tulajdonosa az a Fenstherm Ablak Kft., amely a Fejér-B.Á.L. Zrt.-vel közösen tulajdonolja a Fenstherm Future Zrt.-t. A felcsúti székhelyű, Mészáros Lőrinc, valamint gyerekei, Mészáros Beatrix, Mészáros Ágnes és ifjabb Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő Fejér-B.Á.L. 2018 elején vásárolta be magát a Fenstherm Future-be, amelyben ma 76 százalékos tulajdonrésze van.

A cégadatok szerint Fenstherm Kontakt még csak 2010 óta létezik, tulajdonosát, a Fenstherm Ablak Kft.-t 2016 óta a Pest megyei Kistarcsára bejegyzett, 25 éves Gerencsér Dominik jegyzi. A cég árbevétele 2020-ban közel 2 milliárd, 2021-ben 3,8 milliárd forint volt, adózott eredménye pedig 182, illetve 299 millió forint.

 

A lap megjegyzi: a Fenstherm Kontakt 2016 januárja és 2022 júniusa között összesen 44 közbeszerzést és egy EU-s pályázatot nyert el, közel egymilliárd forintért ők építhették meg az állami BMSK Zrt. megrendelésére a budakeszi tanuszodát, emellett ők cseréltek nyílászárókat többek között a Nemzeti Közszolgálati Egyetem egyik épületén, valamint a Heim Pál Gyermekkórház homlokzatán is, és dolgoztak az Új Hidegkuti Nándor Stadion alumínium nyílászáróinak kivitelezésén is.

 

A cég a honlapja szerint nyílászárók gyártásával, értékesítésével és kivitelezésével foglalkozik, a gyártóegysége Füzesabonyban található. De a Mészáros-közeli Fenstherm Kontaktnak másik Heves megyei érintettsége is van:

2019-ben például az új hatvani könyvtár kivitelezését söpörhették be, amit a TED akkori száma szerint csaknem 800 millió forintért végezhettek el, ami az eredetileg becsült érték majdnem duplája.

Az Átlátszó akkori cikke szerint a hatvani önkormányzat előzetesen nettó 427,39 millió forintra tette a tender értékét, ebből lett végül 793,1 millió forint. Az ajánlat túlárazottsága akkor nem volt probléma.

 

 

(Címlapkép: Komka Péter / MTI)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló