2022. október 4., Ferenc

Eger ügye

#egerplusz #eger #felújítás #egri vár

Év végére megújulhat az egri vár déli fala

Barna Benedek 2022.07.15. 11:50

Közel 300 millióból valósulhat meg a rekonstrukció.

 

Még 2020 végén egy kormányhatározattal adtak Egernek 600 millió forint állami támogatást, amelyről azután Nyitrai Zsolt, a térség akkori országgyűlési képviselője közölte: az évekkel korábban tervezett panorámalift megépítésére kapta a város. Ebből a péntből végül mégsem a lift fog megvalósulni, hanem a déli belső várfal felújítása – erről Mirkóczki Ádám polgármester beszélt a péntek délelőtti sajtótájékoztatón, amelyet a rekonstrukcióról szóló szerződés aláírása alkalmából tartottak.

 

A heol.hu beszámolója szerint a városvezető ezt azzal magyarázta, hogy nem volt elég a forrás a panormámaliftre (Berecz Mátyás volt alpolgármester, korábbi várigazgató egyébként már tavaly év elején úgy nyilatkozott az Egri Ügyeknek, hogy kevés a pénz a liftépítésre).

Sokat dolgoztunk azon, hogyan használjuk fel ezt a forrást, végül a szakemberekkel úgy döntöttünk, a Varkoch és a Hyppolit kapu közötti déli várfal rekonstrukciójára fordítjuk"

– mondta el Mirkóczki Ádám.

var-alairas-

A polgármester közlése szerint a rekonstrukció összesen 297 millió forintból valósul meg. A munkára mindössze száznegyven nap áll rendelkezésre, mivel a városnak fel kell használnia a forrást december végéig, ami Mirkóczki szerint "szűkös, de tartható" határidő. "Egyébként a déli kaput is ebből az összegből szerettük volna megterveztetni, ám erre még nem került sor, ugyanis nem találtunk tervezőt, aki elkészíti" – tette hozzá a városvezető.

 

Nagy István, a kivitelező a Fenstherm Kontakt Kft. képviselője kiemelte: a Varkoch-kaputoronyhoz vezető Déli belső Várfeljáró ma is a vár legforgalmasabb feljáró útja, amelyen évente több százezer ember halad végig.var-alairas

A munka részeként most megtörténhet

a déli belső várfal legszükségesebb mértékű műszaki és esztétikai helyreállítása, felújítása, továbbá a belső oldali gyilokjáró (a védőfal koronáján végigfutó folyosó) részleges rekonstrukciója és a Koronasétány felújítása

– részletezte Nagy István. Közölte azt is, hogy műemléki habarccsal fugáznak, ami visszaadja a várfal régi képét.

 

A polgármester szavait megerősítve a kivitelező képviselője is azt mondta, a 140 nap alatt el tudják végezni a munkát.

 

 

(Képek forrása: Mirkóczki Ádám Facebook-oldala; Indexfotó: Komka Péter / MTI)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló