2024. június 16., Jusztin

Eger ügye

Milliárdokat kaptak a fideszes városok, de Egernek is jutott 600 millió a várra

Molnár Richárd 2020.12.24. 12:00

A kormánypárti vezetésű települések milliárdos működési támogatást kaptak, Eger és más ellenzéki, független városok viszont hoppon maradtak. Célzott pénzt azonban kaptunk, de ez se kompenzálja az iparűzési adó megfelezését.

 

Békéscsaba, Debrecen, Győr, Kaposvár, Kecskemét, Nyíregyháza, Sopron, Székesfehérvár, Szolnok, Veszprém, Zalaegerszeg egyaránt 1,38 milliárd forintos állami támogatást kapott önkormányzati feladatok ellátására - vette észre a Magyar Közlöny december 24-i számában a 24.hu. Az említett városokban (Békéscsaba kivételével) az a közös, hogy mindannyian a Fidesz-KDNP színeiben megválasztott polgármester vezetése alatt állnak. Békéscsabán viszont a független Szarvas Péter polgármestert nyíltan támogatja a kormánypárt, még ellenjelöltet sem indítottak ellene a 2019-es önkormányzati választáson.

 

Az említett városok önkormányzati feladatok ellátásra kapták a fejenkét 1,38 milliárd forintot, vagyis a támogatást arra költik, amire akarják. Ráadásul a kormányhatározat meg sem indokolta, miért éppen ezek a városok kapnak pénzt, és olyan, ellenzéki vagy független vezetésű nagy- és kisvárosok, mint Pécs, Salgótarján, Szeged, vagy éppen Eger, miért maradtak hoppon. Így a politikai szándék meglehetősen világos: bár szinte minden önkormányzatot földhöz vágott a koronavírus okozta gazdasági válság (iparűzési és egyéb helyi adóbevételek csökkenése), valamint a kormányzati megszorítás (gépjárműadó elvonása, parkolási díjak felfüggesztése stb.), az Orbán-kormány mégis csak a Fidesz-vezette önkormányzatokat találta méltónak arra, hogy adóforintokból kisegítse őket.

 

 

Ráadásul nemrég jelentették be, hogy 2021-től megfelezik az önkormányzatoknak fizetendő iparűzési adó mértékét, ami milliárdos kiesést jelent a településeknek, Egernek például 1,3-1,5 milliárdos veszteséget okozhat egy év alatt. Vagyis például a fideszes Kecskemétnek nyújtott egyszeri támogatás ezt pótolná, ha városunk is kapott volna most ekkora összeget. Orbán Viktor miniszterelnök az IPA-kiesése miatt állami kompenzációt ígért ugyan jövőre a településeknek, azonban a kormányrendelet értelmében a 25 ezer fősnél nagyobb települések esetében "egyedi" elbírálás alapján ítélik meg a támogatás mértékét. Ám a december 24-i határozat értelmében erős a gyanú, hogy az egyediséget a Fideszhez való viszony határozza majd meg a polgármesterek esetében.

 

Üröm az örömben, hogy ugyanezen határozat alapján Eger 600 millió forintot kap az egri vár fejlesztésére, azonban ez célzott támogatás, így másra nem költhető az összeg. A határozat másik pontja viszont csalódásra ad okot: egy 2018. októberében kiadott kormányrendelet alapján megkezdődött Eger "intermodális csomópontjának" előkészítése, amely a tervek szerint a város és a környező települések számára kínálna választási lehetőséget a személyszállítási közlekedési eszközök között (távolsági és helyi buszközlekedés, vasúti kötöttpályás személyszállítás, személygépkocsi és kerékpár).

 

A határozat szerint az előkészítés határidejét idén 2020. december 31.-ről 2021. december 31-.re halasztották, míg a kész tervek bemutatásának határidejét, miniszteri előterjesztés keretében 2021. január 30.-ról 2022. május 15.-re tolták el.

 

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló