2024. július 20., Illés

Eger ügye

#eger #mirkóczki ádám #labdarúgás #eger se #foci #megmozgatlak se

Mégiscsak veszélyben van az egri utánpótlás labdarúgás!

Csarnó Ákos 2021.10.15. 14:51

Egyre csak terebélyesedik az egri foci körüli botrány, a résztvevő felek között van, aki egyáltalán nem lát a pályán.

 

Nagyjából egy hónapja kezdtek el forrni az indulatok, legalábbis a nagyközönség ekkor értesülhetett először arról, hogy az egri labdarúgás háza táján valami nagyon nincs rendben. Mirkóczki Ádám polgármester zászlót bontott, sok esetben jogos, de értelmezhetetlen indokokkal ugrott neki a DVTK-hoz ezer szállal kapcsolódó egri labdarúgásnak, nem kímélve és nem figyelembe véve szerződéseket, megállapodásokat, utánpótlást és gyerekeket. Volt itt kitiltás, felmondás, acsarkodás.

 

Az egri polgármester azzal kezdte a történetet, hogy kijelentette: Egerbe egri foci kell, a diósgyőri társaságnak pedig távozzon! Csak közben a szerződések hátterét nem pontosan átlátva, nem ismerve olyan intézkedésekre adott utasítást, ami károkat okozott az egri labdarúgás-utánpótlásnak, magára haragított rengeteg szülőt és a DVTK-t egyaránt.

 

Az egyik legutóbbi hír alapján azt lehetett volna gondolni, hogy a polgármester által kezdeményezett vizsgálat után lenyugszanak a kedélyek, azonban csalatkozniuk kellett azoknak, akik abban bíztak, hogy rendeződik az ügy. Új szerződési ajánlattal állt elő a polgármester, persze fenyegetést is belengetett: ha ezt az új szerződést az ügyvezető nem írja alá, az önkormányzat jogi lépéseket tesz és az Emberi Erőforrások Minisztériumában kezdeményez vizsgálatot, valamint bírósághoz fordulhat – Mirkóczki Ádám szerint ebben az utóbbi esetben még az is előfordulhat, hogy a DVTK tulajdonosainak vissza kell fizetniük a 2,3 milliárdos támogatást.

 

Az utánpótlást, a gyerekeket illetően a polgármester megpróbálta hűteni az indulatokat és azt javasolta a történetben kulcsszerepet játszó Megmozgatlak SE-ben futballozó gyerekek szüleinek, hogy – amellett, hogy szerinte nem támadt senki a gyerekekre – mégiscsak jó lenne, ha máshová, pl. az ESE-hez vinnék focizni őket a szülők. Csakhogy már ez az ötlet sem megvalósítható, ugyanis a kitiltósdi dilivonaton nincs fék, a DVTK és az ESE elleni hadjáratot már nem lehet megszakítani, így aztán október 7-én már nemcsak a Megmozgatlak SE, hanem az ESE is útilaput kapott. Ezt alább kifejtjük kicsit jobban.

Válaszként az ESE honlapján megjelent egy összegzés arról, hogy a DVTK, az Egri Labdarúgó Sport Kft-n keresztül mennyi mindent hozott a városba, mennyire fejlesztette az egri focit, valamint arról is írtak, hogy az utánpótlást mennyire veszélyezteti a kialakult helyzet.

Az Eger Labdarúgó Sport Kft. a múltban is ez egri labdarúgás építésén dolgozott, és valósított meg az akadémia épület építésén felül több száz millió forint értékben az egri labdarúgás helyzetét javító beruházásokat (füves és műfüves pályaépítés, pályavilágítás kiépítés, stb.) az északi sporttelepen, és a jövőben is arra fog törekedni, hogy minden területen fejlessze az egri gyermekek sportolási lehetőségeit.

2021. október 7-én az Egri Városi Sportiskola felmondta az érvényes bérleti szerződést, azzal az indokkal, hogy 2021. júliusában a Megmozgatlak SE vélhetően az Eger Labdarúgó Sport Kft. engedélyével használta a Felsővárosi Sporttelepet. Ezzel a lépéssel több száz egri gyermek sportolása került veszélybe, egyben az önkormányzat, valamint a sportiskola is több, szerződéses kötelezettségét sértette meg.

A fentiek alapján úgy látszik, a korábbi polgármesteri ígéretet, miszerint nem fogják megszenvedni a gyerekek az egri foci átalakítását, finoman szólva nem sikerült maradéktalanul betartani. A Megmozgatlak SE után az ESE ifjú focistái is áldozatokká váltak.

 

A furcsaság a háttérben csendesen meglapul. A szerkesztőségünk birtokába került dokumentumok alapján, a szerződéses hátteret átnézve egyértelműen látszik, hogy az önkormányzat részéről alaposan elszabták ezt a keresztes hadjáratot. Azt már korábban megírtuk, hogy figyelmetlenségből úgy mondatta fel a polgármester, illetve az Egri Városi Sportiskola a Megmozgatlak SE pályahasználati szerződését, hogy az érvényes és hatályos volt. Abban a szerződésben bele volt foglalva egy olyan kitétel, hogy a Megmozgatlak SE-nek a pályák használatát megelőzően minden esetben az Egri Labarúgó Sport Kft-vel kell egyeztetnie.

Csakhogy az említett, az ESE-t érintő október 7-i felmondás indokaként az lett megjelölve, hogy jóváhagyták a Megmozgatlak Sportegyesület pályahasználatát, a Sportiskola belegyezése nélkül. Ez persze igaz, csakhogy a MSE-nek nem a Sportiskolával volt egyeztetési kötelezettsége, hanem a Sport Kft-vel. Ráadásul a Sportiskola egy 15 évre szóló fenntartási kötelezettséget biztosító nyilatkozatot adott a Sport Kft-nek:

Nem kell jogásznak lennie ahhoz senkinek, hogy összeálljon a kép. Az Egri Labdarúgó Sport Kft. 15 évre megkapta teljes infrastruktúra használatának jogát (kötelezettségét) a Városi Sportiskolától, még 2017-ben. Egy másik megállapodás értelmében a Megmozgatlak SE – előzetes egyeztetés után – használhatta a pályákat. Így a felmondás nem áll szilárd talajon.

 

A mai napon szerkesztőségünkhöz eljuttatta levelét a Megmozgatlak SE elnöke, dr. Kovács Csaba. A levelet változtatás nélkül közöljük:

Mirkóczki öngólt rúgott

Üdvözöljük a polgármesteri “vizsgálat” eredményét miszerint a Megmozgatlak SE semmilyen jogszabályt vagy szerződést sem sértett meg. Azonban felhívnám a polgármester figyelmét az Eger Megyei Jogú Város Közgyűlésének 400/2018.(X.25.) számú közgyűlési határozatára, mely szerint a közgyűlés hozzájárul ahhoz, hogy az Eger Labdarúgó Sport Kft. kizárólag sportcélra hasznosítsa a Felsővárosi Sporttelepet (északi),  továbbá üzemidejének legalàbb 20%-ban és évente 10 nap időtartamban ingyenesen vagy kedvezményes áron hasznosítsa azt.
Ebből is látszik, hogy Mirkóczki Ádám nincs tisztában azzal, hogy mi folyik az általa vezetett önkormányzatnál, sem azzal, hogy az Egri Városi Sportiskola milyen engedélyeket adhat ki.
Javaslom az egri közgyűlésnek, hogy vizsgálja meg mind Mirkóczki Ádám polgármester, mind Kovács Géza EVSI-igazgató felelősségét a Megmozgatlak SE-ben sportoló gyermekeket ért hátrányok miatt.

dr. Kovács Csaba
elnök
Megmozgatlak SE

Szomorú, hogy idáig jutott el a kölcsönös adok-kapok, és nem látszik egyelőre, hogy értelmes megoldás születik-e a végén ennek az acsarkodásnak.

 

(Indexkép: egerse.hu)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló