2022. augusztus 13., Ipoly

Eger ügye

#eger #mirkóczki ádám #labdarúgás #eger se #dvtk

Eger SE: lezárult az önkormányzat belső vizsgálata, ezek az eredmények születtek

Barna Benedek 2021.10.05. 15:55

Mirkóczki Ádám kedden számolt be arról, hogy mit tártak fel. A sajtótájékoztatón szó volt az egri focisták stadionba való visszatéréséről, a Felsővárosi Edzőközpontról és a Megmozgatlak SE pályahasználatáról is.

 

Mirkóczki Ádám szeptember elején jelentette be, hogy "Nincs többé Eger SE és DVTK", azaz végetvet az egri klub Diósgyőrrel való együttműködésének. 

 

Az önkormányzat aztán szeptember közepén vizsgálatot indított az Egri Városi Sportiskola és a DVTK többségi tulajdonában lévő Eger Labdarúgó Sport Kft. között kötött szerződés megszegése miatt, és annak lezártáig a városi stadion és a Felsővárosi Sporttelep füves és műfüves pályáinak tulajdonosaként megtiltotta a két érintett csapat edzéseit és mérkőzéseit.

 

Mostanra a vizsgálat lezárult, az eredményekről az egri polgármester a Szentmarjay Tibor Városi Stadionban tartott sajtótájékoztatón számolt be kedden. A vizsgálódás 2017-től egészen a napjainkig tartó időszakra terjedt ki a Felsővárosi Sporttelep és a Szentmarjay tekintetében, és Mirkóczki Ádám szerint az derült ki belőle, hogy kiderül a probléma nagyobb, mint várták.

 

 

Visszatérhetnek a stadionba az egri focisták

 

A városvezető közölte: az a döntés született, hogy az Egri Városi Sportiskola egy új szerződést kínál fel az Eger Labdarúgó Sport Kft-nek, amit ha Juhász Gábor ügyvezető aláír, úgy akár a mai naptól újra használhatja az Eger SE minden csapata, játékosa, edzője mind a Felsővárosi Sporttelepet, mind a Szentmarjay Stadiont. (Ha viszont ezt a szerződést az ügyvezető nem írja alá, az önkormányzat jogi lépéseket tesz és az Emberi Erőforrások Minisztériumában kezdeményez vizsgálatot valamint fordul bírósághoz – Mirkóczki Ádám szerint ebben az esetben könnyen lehet, hogy a DVTK tulajdonosainak vissza kell fizetniük a 2,3 milliárdos támogatást.)

 

Az NB III-as csapat egy külön szerződés megkötése után, minden hazai mérkőzésre és heti két edzésre használhatja a Szentmarjay stadiont. A megye 1-es csapat számára pedig minden korlátozást feloldanak, így a Felsővárosi Sporttelepet mind mérkőzésre, mind edzésre használhatják. Ha szükséges – a Városi Sportiskolával egyeztetve – a stadiont is a használatba vehetik.

 

A polgármester szerint a Megmozgatlak SE pályahasználati szerződése semmis

 

Mint arról az Egri Ügyek is beszámolt, a gyerekeknek sportolási lehetőséget biztosító, illetve a labdarúgó-utánpótlásról gondoskodó Megmozgatlak Sportegyesületet nemrég arról tájékoztatták, hogy polgármesteri döntés értelmében nem kaphat támogatást és a pályákat sem használhatja (annak ellenére, hogy az egyesület korábban pályhasználati szerződést kötött). A polgármester erre reagálva kedden úgy nyilatkozott, hogy a Megmozgatlak SE teljesen szabálytalanul használta a Felsővárosi Sporttelepet 2021. július 31-e előtt. Írásbeli megállapodás nem született erre vonatkozóan, csupán szóbeli, amit ugyan vehetünk érvényes megállapodásnak, ugyanakkor – magyarázta polgármester – annak létrejöttével gyakorlatilag az Eger SE szegett szerződést, hiszen az ESE és a Városi Sportiskola között korábban létrejött megállapodás kimondja, hogy az Eger SE harmadik félnek sem használatba, sem bérletbe nem adhatja tovább a Felsővárosi Sportközpont öltözőit, pályáit.

 

A helyzet nyilvánvaló rendezése érdekében a Megmozgatlak SE július 31-én kötött egy pályahasználati megállapodást a Városi Sportiskolával, azonban ez a megállapodás Mirkóczki közlése szerint teljesen ellentétes Eger vagyonrendeletével, ezáltal ez a dokumentum jogi értelemben semmis. (Ezt a polgármester azzal magyarázta, hogy a vagyonrendelet értelmében a város lehetőséget adhat egy egyesületnek, hogy térítésmentesen használja a pályákat, ugyanakkor az egyesületnek ebben az esetben is időarányosan rendeznie kell a keletkező költségeket. Ezeket a költségeket a Megmozgatlak SE semmilyen formában nem térítette meg és a júliusi megállapodásban sem lettek rögzítve, így ez a dokumentum semmis – tette hozzá a városvezető.)

 

Mirkóczki Ádám azt tanácsolta a Megmozgatlak SE-hez járó utánpótláskorú fiatalok szüleinek, hogy ha a gyermekeik továbbra is focizni szeretnének, igazolják át őket az ESE-hez, hogy a rendszeres sportolásuk a jövőben is biztosított legyen.

 

Az Edzőközpontot találták a legproblémásabbnak

 

A legsúlyosabb feltárt probléma a polgármester szerint a Felsővárosi Edzőközpont létrejötte, kivitelezése és fenntartása. Minden konfliktus forrása, hogy 2017-ben nem lett jogilag egzakt módon rendezve a felépítendő komplexum tulajdonjoga és fenntartása, sem pedig az, hogy az azzal járó kötelezettségek kiket és meddig terhelnek majd. Mirkóczki szerint elődjének, Habis Lászlónak egészen addig nem enged semmilyen munkálatot nem szabadott volna engednie az önkormányzati tulajdonon, amíg a DVTK nem partner és nem rendezi a leendő komplexum tulajdonjogát és működi- üzemeltetési költségeinek minden részletét.

 

A DVTK-val 2017 óta nem tudták rendezni a helyzetet, a polgármester szerint a diósgyőri tulajdonosok ebben semmiben nem voltak partnerei az egri önkormányzatnak, és most sem azok. A támogatói okiratban – amely mintegy 2,3 milliárd forint megítéléséről szólt - foglaltak szerint elvileg a Borsodsport Invest Kft. 90 %-os tulajdonában álló Eger Labdarúgó Sport Kft. volt a kedvezményezett. Tehát a 2,3 milliárd forintos támogatás az Eger Labdarúgó Sport Kft-nek járt, s a támogatói okirat arról is rendelkezik, hogy az edzőközpont 15 éves fenntartását, működését annak minden felmerülő költségével együtt, az Eger Labdarúgó Sport Kft-nek kell biztosítania. Eszerint

jelenleg egy olyan ingatlan működik 2020. szeptemberi használatbavétele óta Egerben, amely nem felel meg semmilyen értelemben a legmagasabb jogi feltételnek, az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiállított Támogatói Szerződésnek. Nem az egri önkormányzatnak és nem a Városi Sportiskolának – az egri költségvetésből! – a dolga viselni a Felsővárosi Edzőközpont terheit, hanem az Eger Labdarúgó Sport Kft-nek, vagyis a diósgyőri tulajdonosoknak, vezetőknek.

Éppen ezért az önkormányzat mostani szerződésmódosítási kísérlet arra vonatkozik, hogy október 1-től a Felsővárosi Edzőközpont minden terhét az Eger Labdarúgó Sport Kft. köteles viselni, valamint ki kell fizetnie visszamenőleg az elmúlt egy év minden vonatkozó költségét a használatbavételi engedélytől egészen 2021. szeptember 31-ig. Ez nagyságrendileg mintegy 20 millió forintot jelent.

 

Az egri polgármester bejelentette, hogy tárgyalásokat kezdett a többségi tulajdonossal, Kertész Tamással annak érdekében, hogy az önkormányzat megkapja az Eger SE többségi tulajdonát. Amennyiben ez és a komplexumtulajdon rendezése záros határidőn belül nem történik meg, akkor Mirkóczki az EMMI-hez akar fordulni, hogy induljon vizsgálat, ugyanis a városvezető szerint ennek egyetlen végeredménye az lehet, hogy az Eger Labdarúgó Sport Kft-vel (vagyis a jelenlegi többségi tulajdonosokkal) fogják visszafizettetni a 2,3 milliárd forintot.

 

Mirkóczki szerint itt Egerben "a Diósgyőr napjai meg vannak számlálva", a mostani az áldatlan állapotot legkésőbb 2022. június 30-ig tudja fenntartani. 2022. július 1-vel minden gyermek szabadon igazolható és nem kell a klubjának a hozzájárulása. A polgármester azt ígérte, hogy ha az önkormányzat nem kapja meg a többségi tulajdonjogokat, akkor egy új klub, "az igazi egri klub fog" az egri gyerekeknek biztosítani mindent, amit eddig az Egri Labdarúgó Sport Kft. biztosított. Ugyanakkor ha a tulajdonjogi viszonyokat rendezni tudják, lehet beszélni partnerségről a jövőre vonatkozóan, hiszen az Eger SE nem kíván riválisa lenni a DVTK-nak, ellenben – hangsúlyozta a polgármester – a tárgyalóasztalnál csak egyenlő felekként lehetünk jelen.

 

A tájékoztatót a szülőknek és a gyermekeknek szánt üzenettel zárta: a türelmüket kérte, és azt ígérte, hogy hamarosan egri tulajdonosi kör, egri vezetőség alatt fognak sportolni az egri fiatalok.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló