2024. február 25., Mátyás

Eger ügye

#eger #foci #ese #egrifoci

Mirkóczki Ádám mellélőtt és még el is esett

Csarnó Ákos 2021.09.16. 15:40

Történet arról, hogyan lehet kisgyerekekkel szórakozni.

 

Labdarúgó-hasonlattal élve az alábbi esetről a fenti cím juthat az ember eszébe. Igazi, ízig-vérig egri ügy kerekedett a polgármester és az egri foci körül, ami már korábban is szép fejezetekből (pl. ebből is) állt. Most azonban nem valami távoli, idegen társasággal keménykedik, hanem rengeteg focizni akaró gyerekkel és családdal tolt ki.

 

Az események kb. három hete vettek éles fordulatot a Megmozgatlak Sportegyesületnél (továbbiakban: MSE). Ez az egyesület 2018 óta közel 100 gyermek sportolását biztosította, labdarúgó-utánpótlásról gondoskodik. 20 gyermek az Eger SE kötelékébe került, mivel igen tehetségeseknek bizonyultak. Harmati Péter, az Eger Labdarúgó Sport Kft. akkori operatív igazgatója utasítására azonban nem biztosítottak helyet az MSE-nek az Északi Sporttelepen arra hivatkozva, hogy a pályák teljesen ki vannak használva. Annak ellenére, hogy az MSE-nek érvényes pályahasználati engedélye van 2022 nyaráig az Egri Városi Sportiskolától. Az egyesület vezetője a helyszínen készített fotókat az éppen teljesen kihasznált sportlétesítmény pályájáról:

Ezt követően kapott az MSE egy tájékoztatást az egri városházától, hogy polgármesteri döntés értelmében az egyesület nem kaphat önkormányzati támogatást. Ha mindez nem lett volna elég, a tegnapi nap folyamán egy olyan tulajdonosi utasítás érkezett személyesen a polgármestertől, amiben arról rendelkezik, hogy a pályák bérbeadásáról semmilyen körülmények között nem rendelkezhet az Eger Labdarúgó Sport Kft. Indokolásként az áll a levélben, hogy a tulajdonos tudta és engedélye nélkül használja a pályát egy harmadik fél. A probléma ezzel az utasítással az, hogy a Megmozgatlak Sportegyesület nem az Eger Labdarúgó Sport Kft-vel áll szerződéses kapcsolatban, nem a Kft-től bérli a pályát hanem a Egri Városi Sportiskolától!

 

Hirtelen nem tiszta a történet? Akkor egy kis szervezeti-működéi leírással segítünk.

Az Északi Sportpálya Eger város tulajdonában áll, azonban az Egri Városi Sportiskola kezeli (ami egyben az egri önkormányzat egyik intézménye, vezetője Kovács Géza), intézi ügyes-bajos dolgait, ír alá szerződéseket a létesítményt illetően. Éppen ennek megfelelően a Megmozgatlak SE a Bozsik-program megvalósítására az Egri Városi Sportiskolával kötött szerződést, pályahasználatra. Ugyanúgy, mint ahogy az Eger Labdarúgó Sport Kft-vel és még sokan másokkal megtette a Sportiskola. Az MSE szerződésében két fontos kitétel olvasható, miszerint a Megmozgatlak SE előzetesen köteles egyeztetni az Eger Labdarúgó Sport Kft-vel az időponttal és az igénybe vehető pályákkal kapcsolatban  illetve heti két alkalommal, 1-1 órára biztosított a pályahasználat. Ez az egyeztetés vezetett a fentebb írt esethez, hogy Harmati Péter nem adott engedélyt, holott az egyesület vezetője dr. Kovács Csaba szerint a Kft-vel és annak ügyvezetőjével, Juhász Gáborral normális kapcsolatot tartottak és volt aláírt pályahasználati szerződésük. A polgármesternek nem is kellett volna semmilyen felszólítást küldenie a Sport Kft. irányába, ugyanis a pályahasználati szerződés szempontjából a Városi Sportiskolának kellett volna jeleznie a változásokat, azonban a Sportiskola nagy csendben nem tesz semmit, hagyva belelavírozni a várost egy jogtalan helyzetbe.

Íme a szerződés fontosabb részei, amiken látszik, hogy kik a szerződők, mik a fontosabb kitételek, valamint az is, hogyan kell egymást értesíteni ha fontosabb változások lépnének közbe:

A sportegyesület vezetője nem hagyta szó nélkül a dolgot, alább portálunknak adott nyilatkozatát olvashatják:

A Megmozgatlak SE-nek az egri Városi Sportiskolával van érvényes pályahasználati megállapodása, az Eger Labdarúgó Sport Kft-vel csupán egyeztetési kötelezettségünk van az időponttal és az igénybe vehető pályával kapcsolatosan. Mirkóczki Ádám pályahasználati tulajdonosi utasítása az Eger Labdarúgó sport Kft-nek teljesen irreleváns, ugyanis egyesületünk a Sportiskolával áll jogviszonyban.

Az egyeztetést Juhász Gábor ügyvezetővel megtettük, aki minden alkalommal korrektül állt egyesületünkhöz. Mirkóczki Ádám hangoztatta, hogy az utánpótlás-nevelés elkötelezettje, szemben tettei mást mutatnak. Sem támogatást nem kapott egyesületünk a várostól, sem a pályahasználatot nem biztosítja érvényes megállapodás ellenére.

Ezzel hozzávetőlegesen - ebben az évben - 40 gyermek önfeledt mozgását akadályozza, valamint a keményen dolgozó szüleik napi tervezését veszi semmibe.

Szánakozva nézem, mint egri polgár a polgármester közéleti tevékenységét, különösen Eger városában tanúsított magatartását. Jelen lépésével a megszűnés szélére sodorta egyesületünket valamint az utánpótláskorú gyermekekbe és szüleibe rúgott bele.

 

dr. Kovács Csaba

elnök

 

Az egész történetnek több tanulsága van. Az első, hogy a polgármester a nagy DVTK-ellenes harca részeként – ami a mai hírek alapján már a sportolási engedély visszavonását is jelenti az ESE csapatától – neki akart menni az Eger Labdarúgó Sport Kft-nek, és ennek járulékos vesztesége az utánpótlással foglalkozó MSE lett.

 

Egy másik tanulság, hogy egyértelműen lehullott a lepel és feltárulkozik a valódi "városvezetés" képe. Az magában érdekes, hogy milyen arrogancia húzódik meg a döntés mögött, de az a látványos beismerés, hogy a polgármesternek fogalma sincsen arról, hogy ki-kivel áll szerződésben, kinek, milyen érvényes, hatályos joga van jelenleg, az egyenesen röhejes. Lehet, hogy személyesen a polgármester nem tudta és nem engedélyezte volna a MSE pályahasználatát, de neki nem is lett volna erre lehetősége, csak a Sportiskolának. Vagy nem tudja mi a helyzet, ami szomorú vagy tudta, de nem érdekelte, hatalmi szóval akarja intézni az ügyet, ami lesújtó. Kérdés, hogy a jogszerűtlenül kitiltott egyesület mit lép, lesz e kártérítési igénye amiatt, hogy a nem is jó címre küldött tiltó felszólítás miatt mennyi gyerekkel és szülővel lett kibabrálva.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló