2024. június 19., Gyárfás

Eger ügye

Másfél milliárdból terveztek biomassza-erőművet Egerben, de sohasem térült volna meg

EÜ/Átlátszó 2019.11.30. 00:00

Az Orbán-kormány beavatkozása miatt a bankok nem adtak hitelt a projekthez, pedig jól is járhattunk volna a környezetbarát üzemmel.

 

A 2010-es évek elején, még Habis László polgármester és a Fidesz vezetése idején indult meg Egerben egy úgynevezett biomassza-erőmű tervezése, amely környezetbarát, szén-dioxid semleges energiatermelő módszer lett volna. Az Egri Ügyek már akkor beszámolt róla, hogy elakadt a projekt. Pedig az akkori tervek arról szóltak, hogy a beruházással mintegy 10 millió köbméter gázmegtakarítás érhető el és több mint 13 ezer tonna széndioxid-kibocsátás szüntethető meg, valamint a biomassza olcsóbb, mint a gáz, hazai termék, a környéken rendelkezésre áll elegendő mennyiségben, rövid a szállítási távolság, a környezet terhelés pedig kicsi.

 

Az Átlátszó megnézte, mi is a helyzet 2020-ban a projekttel, annak kapcsán, hogy Kecskeméten is bedőlt egy hasonó beruházás. Egerben kisebb pénzköltésben gondolkodtak, ráadásul ott nem az állam lett volna a beruházó, a fejlesztés 1,2-1,4 milliárdba került volna, amihez 50 százalékos pályázati támogatást álmodtak.

 

 

A hírportál megkereste az egri távhőcéget, az EVAT Zrt.-t, hogy milyen tapasztalataik vannak a biomassza fűtőművel, mennyi anyagot éget el. A cég távhő divízióvezetője azt írta az Átlátszónak, hogy bár a társaság valóban tervezte biomassza erőmű építését, az a vállalkozás, amelyikkel ennek megvalósítására szerződést kötöttek, el is jutott az építési engedélyekig, de végül a beruházás nem valósult meg.

 

- Ennek legfőbb oka, hogy amikor az állam beavatkozott az árjóváhagyásba, bevezették a ma is érvényes ártámogatási rendszert, a finanszírozó bankok leálltak az ilyen projektek támogatásával. Nem volt lehetséges ugyanis megtérülést számolni. Később, amikor a földgáz ára jelentős mértékben lecsökkent, a tűzifa ára viszont emelkedett, a megtérülési számítások azt hozták, hogy a biomasszára történő átállás vagy áremelést, vagy támogatás növelést generál. (Nem térül meg!)” – írta az Átlátszónak Zsebe Albert.

 

(Fotó: illusztráció/biomassza erőmű a lengyelországi Polaniecban/forrás: GDF Suez)

 

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló