2021. május 10., Ármin Pálma

Eger ügye

Megérkeznek Egerbe a közösségi kerékpárok, egyelőre tesztjelleggel indul a rendszer

2020.07.28. 18:26

Élhetőbbé és tisztább levegőjűvé tehetik a várost.
 
A környezettudatos közlekedés népszerűsítése céljából a közösségi kerékpározás néhány elemét kívánja megvalósítani teszt jelleggel Eger önkormányzata. A program első elemei a későbbiek során komplett rendszerré fejleszthető és hozzájárul a levegő minőségének javításához. A Life program által támogatott HungAIRy integrált projekt kereteiben megvalósul 2 állomás, 10-10 biciklivel. Az állomások tervezett helye a Felsővárosban, illetve a Belvárosban lesz.
 

A HungAIRy projekt 2019. január 1-én indult és 2026 végéig tart. Jelenleg a projekt I. fázisa zajlik. Megalakult az ökomenedzser hálózat, melynek keretében Egerben is megnyitott az ökomenedzser iroda. A hálózat közösségi kerékpározás mellett több, a levegő minőségét javító akció sikeres végrehajtását hivatott biztosítani.

 

 

Dobó Zsófia, ökomenedzser elmondta, hogy a tervezett kerékpáros rendszer kiépítésével elsősorban a helyi lakosokat szeretnék ösztönözni arra, hogy használják az alternatív közlekedési rendszereket. A közlekedés szállóporral (PM10), illetve különböző nitrogén-oxidokkal terheli a környező levegőt. A közlekedésből származó szennyezőanyagok csökkentése érdekében 2015-ben már megvalósult a várost hosszanti irányban átszelő kerékpárút. A HungAIRy projekt elsősorban egy olyan rendszer kiépítését támogatja most, amely teszt jelleggel üzemeltethető. Bíznak abban, hogy a budapesti BUBI mintájához hasonló kerékpármegosztó nagy érdeklődésnek örved majd.

 

 

Amennyiben a lakosság nyitott lesz a közösségi kerékpárok használatára, megfelelő Európai Uniós forrás igénybevételével kibővítik azt, hogy városszerte elérhetővé váljon.

 

A kerékpáros közlekedésnek is megvannak a maga szabályai. A megfelelő kerékpáros kultúra kialakítása is fontos szempont a projekt számára. A lakosság informálása és ismereteinek bővítése nemcsak a kulturált és környezettudatos közlekedéssel kapcsolatban fontos, hanem a HungAIRy projekt másik akciója kapcsán is. Ilyen a környezetbarát fatüzeléshez szükséges ismeretek átadása. Ehhez kapcsolódik a tűzifa ellátási lánc feltérképezése Egerben és a környező településeken. 

 

Mivel fűt Eger? Segítsen Ön is, hogy jobb legyen a város levegője!

Nem egyszerű téma az egri levegőminőség ügye, de most talán elindulhat egy aktívabb párbeszéd a témában. Amint azt megírtuk, Eger is szerepet kap a levegőminőség javítását célzó uniós programban. Az egyik legjelentősebb környezetvédelmi probléma megoldását, azaz a levegőminőség javítását célozza a Hungairy elnevezésű program, mely a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló