2023. január 30., Martina

Eger ügye

Mivel fűt Eger? Segítsen Ön is, hogy jobb legyen a város levegője!

2019.11.30. 00:00

Nem egyszerű téma az egri levegőminőség ügye, de most talán elindulhat egy aktívabb párbeszéd a témában.

 

 
Amint azt megírtuk, Eger is szerepet kap a levegőminőség javítását célzó uniós programban. Az egyik legjelentősebb környezetvédelmi probléma megoldását, azaz a levegőminőség javítását célozza a Hungairy elnevezésű program, mely a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. koordinálásával jött létre. A projektben tíz magyar település, köztük Eger is részt vesz. További tagok: az Országos Meteorológiai Szolgálat, a holland Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO), a Mindennapi Kultúráért Egyesület és a Miskolci Egyetem.

A program részeként Egernek is van már ökomenedzsere, az egri Ökomenedzseri Irodát Murányi Ákos vezeti, aki szerdánként 14-17 óra között, ügyfélfogadási időben áll az érdeklődők rendelkezésére a Dobó tér 2. szám alatt található irodában.
 

Az egri ökomenedzser egyik első feladata a városi tűzifaellátási lánc szereplőinek vizsgálata, Eger fás biomassza termelésének és felhasználásának feltérképezése, mivel Magyarországon, így Egerben is a háztartásokban történő fűtés a levegőben előforduló kis méretű szálló por és más légszennyező anyagok egyik legjelentősebb forrása. Az égetés során keletkező légszennyezést elsősorban a nem megfelelő tüzelőberendezések, valamint a nem megfelelő minőségű tüzelőanyagok okozzák.

A széles körben tüzelőanyagként használt tűzifa minősége is igen gyakran kifogásolható, és a lakosság gyakran nincs is tisztában ennek fontosságával, illetve a rossz minőségű tüzelőanyag által okozott környezet- és egészségkárosító hatásokkal. A fenti problémák megoldásának előmozdítása érdekében önkéntes és név nélküli kérdőíves felmérést indít az egri iroda a helyiek tüzelési szokásairól. Ezek itt tölthetők ki:
 
 

 

 
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló