2024. június 22., Paulina

Eger ügye

#nav #pajtók gábor #adóvisszatérítés #választás 2022 #közérdekű adat

Honnan tudja az egri fideszes jelölt, hogy ki és mennyi adóvisszatérítést kapott a választókerületében?

Szabadi Szabolcs 2022.02.20. 11:33

Véletlenül arra fújta a szél, odaejtette egy postagalamb, vagy a NAV füstjelekkel megüzente. Más tippek esetleg?

A Telex.hu-nak jelezte egy olvasójuk, hogy olyan fizetett hirdetésben kampányolt az egyik fideszes jelölt, amely tartalmazza, hogy az ő választókerületében összesen hány fő és összesen hány forint családi szja-visszatérítést kap. Mivel ilyen adatbázis elvileg nem érhető el nyilvánosan, főleg nem választókerületekre bontva, felmerült a kérdés, hogyan jutottak ezekhez az összesítésekhez a politikusok.

Dr. Pajtók Gábor, az Eger és térsége választókerület fideszes jelöltje is kampányolt ezekkel a számokkal, közölte: a hozzá tartozó 27 település 81498 szavazójáról derítette ki, hogy közülük 13984 családapa és családanya kap 6 143 297 867 forintot.

pajtokgabor_szja_fb
A jobboldali kreatívot futtata Pajtók Gábor a Facebook-oldalán. Fotó: Telex.hu

 

 A Telex.hu több fideszes jelöltet is megkérdezett, honnan jutottak hozzá az adatokhoz, dr. Pajtók Gábornak is írtak, de válasz sehonnan nem érkezett. Ezután megkeresték a NAV-ot, de a konkrét kérdéseikre onnan sem kaptak egyértelmű választ. Végül kb. annyi derült ki, hogy a NAV szerint „ha az adatok elektronikusan közzétett formában rendelkezésre állnak”, akkor ők az url megküldésével tájékoztatják az adatigénylőt a kért adatokról.

 

„Azt megtartotta magának az adóhatóság, hogy a szóban forgó közérdekű adatok elérhetők-e nyilvánosan („elektronikusan közzétett formában”), és ha igen, akkor hol nézhetjük meg őket, valamint azt is, hogy ki igényelte azokat az adóhatóságtól. Természetesen nem hagytuk annyiban, és megpróbáltuk fellelni a információt az interneten, elsősorban nyilván az adóhatóság oldalán, de nem jártunk sikerrel” – írja a Telex.hu.

 

(Nyitókép: dr. Pajtók Gábor Facebook-oldala)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló