2021. október 27., Szabina

Eger ügye

Újabb aknákról beszélt Mirkóczki az Egerinfón: életveszélyes Országzászló, hulladékhegy, parkolóház

2019.11.30. 00:00

A nem túl előnyös helyre épülő, rohamosan dráguló új parkolóház újabb 200 milliójába fáj a városnak. Shane Tusup pedig tényleg Egerbe hozza tanítványait. Pénteken sajtótájékoztatót tartott Mirkóczki Ádám, amelyen az előző városvezetés újabb zűrös ügyeire is kitért.

 

Megtartotta második Egerinfóját Mirkóczk Ádám polgármester pénteken, amelyen egyebek közt kissé félrecsúszott híreszteléseket próbált helyre rakni, valamint néhány újabb olyan problémáról számolt be, amelyet az előző városvezetés hagyott hátra Egerben.

 

 

Elsőként Shane Tusup (Hosszú Katinka olimpiai bajnok egykori férje és edzője) és csapatának ügyéről beszélt, akik ideiglenesen Egerben edzenek. Emiatt olyan hírek is keltek szárnyra, hogy Tusup Egerbe teszi át székhelyét, esetleg szerepet kap a helyi sportvezetésben.

 

- Néhány héttel ezelőtt ennek a csapatnak a képviselői megkerestek, mert Budapesten nem jutnak edzéshez alkalmas felületethez, köztük az olimpiára készülő Szilágyi Liliána sem. Ha lehetséges Egerben az edzésük úgy, hogy az nem jár egri érdeksérelemmel, azzal, hogy az egri úszóklubok és úszók időbeosztása nem sérül, akkor részemről mehet a dolog. Én nem kívánok sportszakmai kérdésekbe beleszólni, sem a klubok belső életébe. Ezért megkerestem Kovács Ottót, az egyik egri úszóklub vezetőjét, ő leült az érintettekkel, és döntöttek: kipróbálják a következő három hétben, hogy működik-e a dolog - mondta el a polgármester.

 

Mirkóczki hozzátette: mivel kiderült, hogy más úszóklubok miatt problémák vannak az időbeosztásokkal, arra kérte az uszodát működtető Eger Termál Kft.-t, hogy az úszók számára, akik kiszorulnak, biztosítsanak számukra lehetőséget arra, hogy az egri strand úszómedencéjét használhassák.

 

Egy újabb gigadrága parkolóház 

 

A polgármester ezután rátért arra, hogy számos megkeresés érkezett arról, hogy Eger bizonyos pontjain nem működik a közvilágítás. Az egyik helyszín a Szent János udvar, a másik a Kossuth Lajos utca. Ezért az önkormányzat megkereste az ÉMÁSZ-t az ügyben, mert az érintett eszközök és berendezések nem önkormányzati tulajdonúak, nekik nincs jogosultságuk lépni, ezért arra kérték az áramszolgáltatót, hogy a lehető leghamarabb oldják meg a helyzetet.

 

Mirkóczki közölte: a 2014-ben felavatott Országzászló emlékművet a Pyrker János téren minden bizonnyal le kell bontani, mert életveszélyessé vált, és hamarosan le kell keríteni, hogy nehogy rázuhanjon valakire egy nagyobb kő vagy burkolóelem. - Alig öt éve, negyven millió forintból épült, egyszerű szerkezet, mégis úgy sikerült megcsinálni, hogy azon kell gondolkodnunk, hogyan kelljen lebontani. Nincs olyan vállalkozó Egerben, aki bontás nélkül vállalná a rekonstrukciót, mert valószínűleg nem túl minőségi alapanyagokat használtak - tette hozzá a polgármester.

 

 

Két éve vár megoldásra az egri illegális hulladéklerakó ügye, amelyet szintén most kell megoldania az önkormányzatnak. Mirkóczki elmondta, 2017 óta van egy illegális hulladéklerakó, 7800 köbméter szeméttel, építési törmelékkel, kommunális hulladékkal a főgyűjtőcsatorna mellett, a szennyvíztelep környékén. - Két évig senkinek nem volt fontos, hogy kezdjen vele valamit, pedig önkormányzati területről van szó. Utánajártunk a költségeknek, tízmilliós nagyságrendű lesz a területrendezés - mondta a polgármester.

 

Ezután Mirkóczki az uszoda mellé tervezett parkolóházról beszélt, amelyre december 9-ig kell megkötni a szerződést, ez a jövő héten megtörténik, hogy elindulhasson az építkezés. Csakhogy a polgármester szerint a parkolóház kijelölt területe tele van elektromos kábelekkel, így a kivitelező valószínűleg akadályoztatást fog bejelentetni, be kell vonni az ÉMÁSZ-t is a megoldásba, ami valószínűleg újabb csúszást fog eredményezni.

 

- Nem tudom, hogy miért nem gondolt erre korábban az előző városvezetés. Ez egy újabb 200 millió forint plusszköltség a város számára. Az pedig egy külön sajtótájékoztatót igényelne, hogy a parkolóház eredetileg 980 millió forintos becsült költségről indult, és a mai napon 1,6 milliárdnál tartunk, a plussz 200 milliót nem számítva - kesergett Mirkóczki.

 

 

Újabb gyanús médiaszerződés

 

A polgármester arról is beszámolt, hogy a jelek szerint a kormány választási térképet rajzolt a múzeumtámogatás szintjén is: sok más, ellenzéki vezetésűvé vált önkormányzathoz hasonlóan Eger is rosszul járt. A Dobó Vármúzeum ugyanis 30 millió forintra pályázott a kormánynál, ebből 2 milliót sikerült megkapnia, míg a kormánypárti önkormányzatok a Dobónál kisebb múzeumai jóval nagyobb támogatást kaptak. - A választási sokknak szeretném betudni a döntést. Nyitrai Zsoltot felkeresem az ügyben. Nem lehet Egert büntetni a választók döntése miatt - mondta Mirkóczki.

 

A polgármester beszámolt egy balesetről a Vécseyvölgy úton, amelynek részleteiről később számol be az Egri Ügyek. Mirkóczki szerint tarthatatlan, hogy nincs gyalogátkelőhely a területen, ezért haladéktalanul elindítják a kiépítés folyamatát. 

 

Mirkóczki beszámolt egy újabb, milliós spórolást eredményező szerződésbontásról is. Míg a Fidesz-közeli Eger Hírekkel az önkormányzati cégeknek voltak szerződései, addig a korábban Mészáros Lőrinc, jelenleg pedig a Fidesz közeli médiaalapítvány, a KESMA tulajdonába tartozó Mediaworks-sel közvetlenül az önkormányzatnak: 2,2 millió forint plussz áfa járt a kiadónak évente, cserébe a Heves Megyei Hírlap és a heol.hu havonta egy, azaz 1 darab PR-cikket készített az önkormányzat számára. - A Heves Megyei Hírlap jóval kevesebb háztartásba jut el, mint az önkormányzati finanszírozású Egri Magazin. Ha kell, akkor 100 PR-cikket bele tudunk tenni. Tehát a Mediaworks szerződés teljesen felesleges volt - zárta a sajtótájékoztatót a polgármester.

 

 

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló