2021. november 28., Stefánia

Eger ügye

Gigauszoda, sportszálló és két parkolóház is épül Eger szívében – Itt vannak a látványtervek

Kondor András 2019.11.30. 00:00

Minderre közel 9 milliárd forintot kap a város az államtól. Eger lehet a vízi sportok hazai központja, csak legyen majd, aki fenntartja a komplexumot.

 

A napokban az Egri Napok szúrta ki az egri közgyűlés bizottsági anyagai között, hogy a februári testületi ülésre már készítik elő a Nemzeti Vízilabda és Úszóközpont építésével kapcsolatos anyagokat. A blog az előterjesztés mellékleteit böngészve talált rá a központ terveire is. Mi is megnéztük a dokumentumokat, amelyek legfontosabb részleteit most összegezzük, illetve egy, a birtokunkba jutott kormányzati tájékoztató anyagban szereplő látványterveket is bemutatunk.

 

Mint ismert, Orbán Viktor még 2015-ben, Egerben közölte, hogy a város kap a kormánytól egy vízilabda- és úszóközpontot. Az egészre – a Bárány uszoda azóta már elkészült felújításával együtt – közel bruttó 9 milliárd forint juthat.

 

 

A tervek szerint a Bitskey Aladár Uszoda környezetében felhúzott épületegyüttes az utánpótlás-nevelés országos bázisa lehet, amely biztosítja a vizes sportok edzőtáborainak, illetve a világversenyekre történő felkészülések modern körülményeit. De kiváló helyet adhat bajnokságok, versenyek megrendezésére is és a lehetőségek tárháza még sorolható.

 

A központ legfőbb elemei: a már elkészült Bárány uszoda, a felújítás előtt álló Bitskey Aladár Uszoda, egy nagy parkolóház, és ha jól értjük, akkor egy másik uszoda, ez lenne az edzőközpont, és egy ehhez tartozó sportszállodát is terveznek VIP-parkolóházzal. A létesítmény pontos neve ez lesz: Egri Nemzeti Vízilabda és Úszóközpont.

 

Az edzőközpont és a sportszálló a Bárány uszoda telke és a Gólya utcai lakóházakat határoló közterület közötti telkeken valósulna meg. Részben átnyúlna a Bitskey Aladár uszoda északi telekhatárához kapcsolódó telekre, a három létesítmény között biztosított lesz a közvetlen átjárás. Vagyis: a Gólya utca lakótelepi házai és a Bárány uszoda közé kerül az edzőközpont, ahová az alábbiakat tervezik:

 

– 10 pályás, 50 m-es úszómedence mozgatható végfallal,

 

– tanmedence,

 

– öltözők (csoportos, csapat, családi, akadálymentes, versenybírói),

 

– szertárak és egyéb kiszolgáló helyiségek,

 

– medence- és épületgépészet, villamos helyiségek,

 

– irodák (adminisztráció és edzők),

 

– sportorvosi szoba, sportélettani labor,

 

– lelátok (fix kb. 600 fh; mobil és ideiglenes kapacitással),

 

– közönséget kiszolgáló helyiségek (büfé, mosdó, ruhatár),

 

– tornaterem.

 

 

 

A sportszállóban nagyjából 80 vendégszoba lesz, ezen kívül reggeliző melegkonyhával, nagyjából 30 fősre tervezett konferenciaterem, klubhelyiség és még a kiszolgáló helyiségek.

 

 

 

A Fürdőnegyed területén, a parkolási igényeket külön beruházásban megvalósuló parkolóház fogja kielégíteni 250 férőhellyel. A parkolóház helye a Kertész utca és Frank Tivadar utca találkozásának déli oldala, itt már elkezdődtek az előkészületek.

 

 

 

 

A tervek grandiózusak és elvileg a pénzt is megkapja rá Eger, ez önmagában nagyon szuper, és csak örülni lehet neki. De a beruházás sok kérdést is felvet, amelyekre menet közben reméljük, megszületnek a megnyugtató válazok. A legfontosabb, hogy ki fogja fenntartani és miből az edzőközpontot és a komplexumokat. A város saját forrásból? Vagy kapunk rá majd központi támogatásokat? Netán az edzőközpont annyi bevételt termel, hogy önfenntartó lesz? A parkolóház is könnyen juthat majd a piac melletti, hasonló létesítmény sorsára, vagyis: a városnak évente nagyon sok pénzt kell arra fordítania, hogy a közel sem teljes kihasználtságú épületet működtessék.

 

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló