2023. szeptember 30., Jeromos

Eger ügye

#eger #bitskey aladár uszoda #egri vízilabda klub

Inkább milliókat perkálnának az egri vízilabdások, csak hadd mehessenek vissza az uszodába

2021.01.17. 10:02

Azért van egy kis csavar a sztoriban: az egri adófizetők pénzét kérik ehhez.

Ahogy arról portálunk is beszámolt, megoldódott az egri strand versenymedencéje fölé épített sátor fűtésének problémája. Ennek ugyanakkor most csak az igazolt sportolók örülhetnek, ugyanis az aktuális járványügyi szabályzás szerint kizárólag ők használhatják a medencét.


Az önkormányzati tulajdonú Eger Termál Kft. a sátorral kapcsolatos hírrel együtt azt is bejelentette, hogy a jelen válsághelyzetben – a városvezetéssel egyeztetve – úgy döntöttek, az uszodákat egyelőre nem nyitják újra. Mirkóczki Ádám polgármester ezzel kapcsolatban elmondta: a Termálfürdő versenymedencéjének üzemeltetése költséghatékonyabb működést biztosít, mint a Bitskey Aladár Uszoda fenntartása. Azáltal ugyanis, hogy az edzési lehetőségeket átcsoportosították a fürdőbe, a cégnek lényegesen kevesebb üzemeltetési költséggel kell számolnia. Éppen ezért a tervek szerint az uszodák a kormány által meghosszabbított korlátozó intézkedések feloldásáig zárva is maradnának.

 

eger-fürdő-medence-agria-tv
Fotó: Agria TV Facebook-oldala

A városvezető az Agria TV-nek nyilatkozva arról beszélt, hogy ez a spórolás nemcsak a túlélést jelenti a cég számára, hanem elsősorban a munkahelyek megvédéséről szól.


A vízilabda klub kinyitná a Bitskeyt


A bejelentést követően az Egri Vízilabda Klub közleményt adott ki, amelynek elején kiemelik, hogy ők is támogatták a korábbi sátor lecserélését és a gázkazán beszerzését. "Büszkék vagyunk arra, hogy a közel 110 millió forintos fejlesztésből az Egri Vízilabda Klub és az Egri Vízilabda Kft. 72 millió forinttal tudta kivenni a részét a 20 millió forinttal csökkentett éves városi támogatás ellenére is" – írják.  


Ugyanakkor a közlemény szerint a klub szeretne minél hamarabb visszatérni a Bitskey Uszodába.

Az Eger Termál Kft. tájékoztatása szerint a Strand sátor helyetti Bitskey üzemeltetés havonta 3 millió forint többletköltséget jelent számukra, amit az Egri Vízilabda Kft. szeretne megfinanszírozni

– fogalmaztak

 

Hozzátették: "Fontosnak tartjuk, hogy az első hazai OB-I-es mérkőzésünket már a fedett uszodában tudjuk lejátszani, mert a Strand 7-es medencéje korábban nem kapott OB-I-es hitelesítést."


Hogyan finanszíroznák a többletköltségeket?


Tavaly tavasszal, amikor az egri vízilabdacsapatot működtető Egri Vízilabda Kft. fizetésképtelenné vált – amivel kapcsolatban Szécsi Zoltán ügyvezető az adóhatóság büntetésére és az önkormányzati támogatás elmaradására hivatkozott –, a tartozásokat csak állami támogatásból tudta rendezni. Azt pedig a mostani közleményben is hangsúlyozták, hogy a városi támogatásuk csökkentett, éppen ezért kíváncsiak voltunk, milyen forrásból szeretnék finanszírozni az uszoda üzemeltetéséhez szükséges többletköltséget.

 

bitskey-uszoda
Fotó: visiteger.com

Megkerestük az Egri Vízilabda Klubot és rákérdeztünk, hogy a korábbi állami támogatásból, szponzori segítséggel vagy valamilyen pályázat révén szeretnének-e beszállni az uszoda üzemeltetésébe. Szécsi Zoltán klubelnöktől azt a választ kaptuk:

A kérdéses összeget, amely a február-márciusi időszakra várhatóan 6 millió forint körül alakul, a 2021. évi Városi Sporttámogatásból kívánjuk finanszírozni. Így sportágtól függetlenül a teljes egri vizes sport közeg számára biztosíthatóak az ezredfordulóra felépített körülmények.

Eszerint viszont valójában nem arról van szó, hogy valaki átvállalná a várostól a többletköltséget. Hiába spórolna ugyanis az önkormányzati tulajdonú Eger Termál Kft. havi hárommillió forintot, ha közben ugyanezt az összeget a város pénzéből fizetnék ki. Így is, úgy is Eger állná a számlát.


Egyébként nem is biztos, hogy szüksége lesz majd az uszodára a csapatnak a bajnokságban. Azt ugyanis még a Vízilabda Klub fent idézett közleményének megjelenése előtt elmondta a polgármester, hogy folyamatban van a strandi úszómedence fedésének hitelesítése a Vízilabda Szövetségnél – abból a célból, hogy a vízilabdások itt játszhassák a bajnoki meccseiket.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló