2021. május 12., Pongrác

Eger ügye

#egerplusz #eger #érseki palota

Pincétől a tetőig, az udvarral együtt újul meg az Egri Érseki Palota északi szárnya (FOTÓK)

2021.02.28. 17:06

Teljes átalakulás.

A Magyar Építők portál vasárnap képriporttal számolt be az Egri Érseki Palota felújításáról. Mint írták, a XVIII. században épült palotaegyüttes külső és belső rekonstrukciója azért indult el, mert hosszú évtizedek óta nem kapott átfogó komplex felújítást, és az épületek állagmegóvása érdekében már nem tűrt további halasztást. Első ütemben a középső épületrészt újították fel, 2016-ban indult a második ütem, a jelenleg is zajló harmadik ütem tavaly szeptemberben kezdődött el, célja az Érseki Palota északi szárnyának rendbe tétele.

 

Az épületegyüttes Kelet-Közép-Európa egyetlen olyan főpapi palotája, melynek egyik szárnya napjainkban is eredeti funkcióját tölti be. A több ütemben végrehajtott, eredeti állapot helyreállítását célzó fejlesztések eredményeként az Érseki Palota legrégebbi, egyben legértékesebb középső szárnya teljesen megnyílt a nagyközönség előtt, látogatóközpontként funkcionál és sokrétű turisztikai szolgáltatást nyújt.

 

A beruházás során a palota első és második emeletén kiállításokat alakítottak ki, míg a földszinten kávézó, turisztikai információs pont, múzeumpedagógiai műhely, ajándékbolt és az érseki vinotéka kapott helyet. Utóbbiban a részben vagy egészben a főegyházmegye területén lévő öt – az egri, a mátrai, a bükkaljai, a tokaji és a kunsági – borvidék boraiból lehet válogatni.

 

A projekt keretében felújították a palota kápolnáját, illetve díszkertjét is. A kivitelező cég ügyvezetője, Szabó Zoltán elmondta: a harmadik ütemben zajló északi szárny és Érsek udvar rekonstrukciójának eddig 30 százalékával készültek el. Egészen az alapoktól indult az átfogó fejújítás.

A külső és belső falazatok, valamint a pince vizesedésének megszüntetésével, tartószerkezeti átalakításokkal kezdődött a kivitelezés, majd további építőmesteri és szakipari munkák következtek

– fogalmazott.

 

A felújítási program keretében egy szakaszon a tetőszerkezetet elbontják, helyette újat építenek a korábbi meredekebb hajlásszög visszaállításával. Az átalakítás az épület teljes funkcionális átrendezésével jár, és az udvara is teljes egészében megújul.

 

A felújítási alatt álló északi szárnyról sok remek fotót megosztottak, ezek közül néhányat válogattunk ki, a teljes galéria az eredeti cikkben megtekinthető.

#GALLERY_34# 

(Fotók: Dernovics Tamás / magyarepitok.hu)

Szeretné sok-sok gyönyörű fotót látni Egerről? Találkozzunk az Eger a legszebb város oldalunkon is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló