2022. január 18., Piroska

Eger ügye

#eger #pályázat #civilek #hemo

Civilek kapják az egri HEMO épületét, januártól lehet majd pályázni a működtetésére

Barna Benedek 2021.12.21. 19:00

Jövő év elején teszik majd közzé a felhívást.

 

Ahogy arról portálunk is beszámolt, a legutóbbi közgyűlésen Eger képviselőtestülete megszavazta, hogy a Kossuth Lajos utca 12., azaz a HEMO néhány éve felújított épületének működtetésére pályázatot írjanak ki civileknek. A döntés részleteiről most az EgerInfo közölt egy összefoglalót.

 

Ahogy az a Farkas Attila és Minczér Gábor alpolgármesterek által benyújtott előterjesztésből is kiderül, az elfogadott javaslat értelmében

a HEMO-t határozott ideig, 2026. december 31. napjáig működtethetik, egyes közművelődési közfeladatok ellátása és egyben nonprofit szolgáltatóház fenntartása céljából.

A Civil Kerekasztal képviseletével egyeztetve a városvezetés célja volt, hogy az egri civil közösségek működésének állandó helyet biztosító, emellett a nyilvánosság számára szervezett események, rendezvények esetében nyitott közösségi tér jöjjön létre. Ennek keretében elsősorban a civil szervezetek és közösségek működésének segítése, a hálózati együttműködés fejlesztése, a szervezetek tagjai közösségi munkájának segítése, valamint az aktív polgárok bevonása, a helyi összefogás erejének erősítése lenne az üzemeltető feladata – írja az egerinfo.hu.

egri Helyőrségi Művelődési Otthon-mti-komka
Fotó: Komka Péter / MTI

A napirend tárgyalásánál Farkas Attila alpolgármester elmondta, hogy a kezdeményezés hosszabb előkészítő munka után kerülhetett előterjesztésként a közgyűlés elé, Minczér Gábor alpolgármesterral a szakirodákat bevonva egyeztettek a Civil Kerekasztal képviseletével, az ő igényeiket is beépítették a javaslatba.

 

A Civil Kerekasztal képviseletében Gál Sándor úgy fogalmazott: a civil hálózat 25 éve alatt most egy olyan ponthoz érkezett, amikor lényeges és minőségi változásoknak kell bekövetkeznie, ezért örvendetesnek tartják, hogy erre lehetőség adódik. "Nyilvánvaló, hogy ez a döntés, az egyesületek, alapítványok számára meghatározó jelentőségű, hiszen olyan szolgáltatás, olyan színtér nyílik meg, amiben a közösségi kezdeményezések, közösségi tervezéssel valósulhatnak meg" – mondta.

Az önkormányzat tájékoztatása szerint a pályázatról szóló felhívást január 3-ával teszik közzé, ezt követően jelentkezhetnek a pályázni kívánók.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló