2024. április 29., Péter

Eger ügye

#egerplusz #eger #kiállítás #dobó istván vármúzeum #év kiállítása

Az egri vármúzeum borászati tárlata lett az év virtuális kiállítása

Barna Benedek 2021.10.25. 18:26

Először díjazták a digitális tárlatokat.

A Petőfi Irodalmi Múzeumban 2021. október 25-én került sor AZ ÉV KIÁLLÍTÁSA 2021 (AÉK) díjak átadására. A hamincadik születésnapját ünneplő Pulszky Társaság - Magyar Múzeumi Egyesület által 2010-ben alapított, évente adományozott kitüntetés célja, hogy a muzeális intézmények kiállításainak újszerűségét, a közönséggel való kapcsolatteremtő és kommunikációs képességét, tudományos felkészültségét és kreativitását jutalmazza – számolt be a magyarmuzeumok.hu.

 

A tavalyi év után immár második alkalommal a határon túli, magyar vonatkozású gyűjteménnyel, kiállítással rendelkező intézmények is pályázhattak az elismerésre. Újdonság, hogy tekintettel a járvány okozta helyzetre, három kategóriában folyt a megmérettetés: 4 millió forint alatti illetve feletti bekerülési költségű állandó vagy időszaki kiállítások mellett idén a virtuális kiállítások is díjazásra kerültek. 

 

A cím elnyerésére 20 érvényes pályázat érkezett, melyek közül 12 jutott a második fordulóba. A bíráló bizottság (tagjai: Bajzáth Judit, Deme Péter, Gózon Ákos, Janotka Mónika, Kalla Zsuzsa, Mányi István, Mihalkov György, Rajcsányi Gellért) döntése alapján hat időszaki, öt állandó és egy virtuális kiállítás maradt esélyes az elismerésre. 

 

AZ ÉV KIÁLLÍTÁSA 2021 kitüntető címet 4 millió forint alatti bekerülési költségű kiállítás kategóriában a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Vagonlakók – Trianon árvái című állandó kiállítása, a 4 millió forint feletti bekerülési költségű kiállítás kategóriában pedig a bükkábrányi Jószerencse Háza A vándorló bánya titkai című állandó kiállítása érdemelte ki.

Virtuális kiállítás kategóriában az egri Dobó István Vármúzeum Egri borkóstoló – A szőlőművelés öröksége című virtuális kiállítása kapta az elismerést. 

Az elismerő oklevelet Ringert Csaba igazgató és a virtuális kiállítás megalkotói, a Dobó István Vármúzeum munkatársai vehették át.

 

 

Az egri vármúzeum kiállításáról ebben a cikkünkben írtunk bővebben, a Pulszky Társaság internetes folyóirata pedig a díjátadót megelőző időszakban cikksorozatban mutatta be a jelölt tárlatokat. 

Szeretné sok-sok gyönyörű fotót látni Egerről? Találkozzunk az Eger a legszebb város oldalunkon is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló