2024. július 20., Illés

Eger ügye

#elektromos busz #busz #volánbusz #buszközlekedés

Az egri tömegközlekedés 2023-as éve: növekvő utasszám, brutálisan növekvő ellentételezési igény

Csarnó Ákos 2024.06.26. 10:34

50%-kal többe kerül a buszközlekedés Egernek, mint egy évvel korábban

 

Tavaly is összefoglaltuk az egri autóbuszos tömegközlekedés fontosabb számait, most pedig a Közgyűlésnek kell döntenie az újabb év beszámolójáról

Ismét elérhető a Volánbusz Zrt. Egert érintő beszámolója a város honlapján. A beszámolót a Közgyűlés tárgyalni fogja csütörtökön. Ezek a fontosabb információk derülnek ki a beszámolóból:

- 654 561 552 Ft összegű ellentételezési igényt kell teljesíteni az önkormányzatnak a Volánbusz felé (tavaly 435 395 327 Ft volt ez az összeg)

- 2023-ban 6,6%-al nőtt a busszal közlekedők száma az előző évhez képest

- a menetrend többször változott

- 304 járatkimaradás történt az előző évi 758-el szemben

- A beérkező panaszok leginkább a forgalmi tényezők miatt történtek és nem a buszok minősége miatt

- A Társaságnak nem volt információja zsúfoltságról

- A legidősebb busz 21 éves

A beszámolási időszakban az indított járatok száma a menetrendmódosítások következtében az előző évhez képest 2,8 %-kal alacsonyabb lett. Az utasszám 6,6 %-al emelkedett a tavalyihoz képest.

 

 

A 2023. év során végrehajtott menetrendi átszervezések hatással voltak a teljesítményadatokra. A Társaság tovább korszerűsítette a menetrendet. Az új menetrendek hatékonyabb, gazdaságosabb üzemeltetést tesznek lehetővé – a Társaság szerint.

 

A 2023 évben végrehajtott menetrendi változtatások bevezetése 27 ezer (fizető) km megtakarítást jelentett a helyi közszolgáltatásban. 2023. évben több alkalommal került sor menetrend módosításra, továbbá az egri óvodás gyermekek úszásoktatásra történő szállítása érdekében az Önkormányzat alkalmi jellegű személyszállítási feladat elvégzésével bízta meg Társaságunkat 2023. október 2. napjától, amely szintén hatással volt a 2023. év teljesítményadataira.

2023. évben a menetrend szerint indított járatok száma 139.833 db volt. Eger Megyei Jogú Város helyi közforgalmú menetrendszerinti autóbusz-közlekedésében 29 esetben fordult elő járatkésés, 304 esetben pedig járatkimaradás. Az előző évhez képest a járatkimaradások száma csökkent (40%), a késések száma viszont több mint hétszeresére emelkedett.

 

 

Járműállomány fejlesztés

 

A Zöld Busz Program ZFR-ZBP-005 kódszámú „Környezetkímélő, klímasemleges városi, elektromos meghajtású személyszállítási járművek beszerzésére és a kapcsolódó töltőinfrastruktúra kiépítésére” elnevezésű pályázatán a VOLÁNBUSZ Zrt., mint Eger Megyei Jogú Város autóbuszos helyi személyszállítási közszolgáltatási tevékenység ellátója, konzorciumban a Mobiliti VOLÁNBUSZ Kft-vel támogatást nyert 6 db elektromos autóbusz és kapcsolódó töltőinfrastruktúra beszerzéséhez.

 

A beszerzési eljárást követően, 2023. júliusában állt forgalomba a 6 darab, új, BYD K9UD típusú, alacsonypadlós, klimatizált, elektromos, lokálisan zéró károsanyag kibocsátású autóbusz. A beruházás elsődleges célja, a már elöregedett, korszerűtlen dízelbuszok lecserélésével az üvegházhatású gázkibocsátás mérséklése, a szolgáltatási színvonal javítása volt. Az újonnan üzembeállított elektromos autóbuszok a legkorszerűtlenebb dízel buszokat váltották ki. A projekt megvalósítása során 1 db autóbusz került leállításra, valamint további 5 db autóbusz más városba került áthelyezésre. Eger helyi személyszállításban az elektromos autóbuszok beállítása miatt összesen 6 darab autóbusz került kivonásra a feladatellátásból.

 

 

A VOLÁNBUSZ Zrt. Egri Járműfenntartási Üzem telephelyén a Zöldbusz Program keretében 6 db elektromos autóbusztöltőből álló e-töltőállomás, valamint az azt ellátó infrastruktúra került telepítésre és beüzemelésre.

 

Fentieken felül 2023. augusztustól 1 darab, 2019-ben üzembehelyezett Mercedes-Benz Conecto típusú, alacsonypadlós, EURO 6 környezetvédelmi besorolású autóbuszt állt forgalomba, kiváltva ezzel 1 db alacsonyabb komfortfokozatú járművet.

 

Zsúfoltságmentes utasszállítás

 

A Társaság a beszámolási időszakban olyan összetételű autóbusz-állományt tartott fenn, amely az átlagos utasforgalomnak megfelelő férőhellyel rendelkezett. A járatokhoz rendelt autóbuszok befogadóképessége az utasforgalomnak megfelelt a beszámoló szerint.

 

Az egyes járatok terheltségével kapcsolatosan az irányító személyzet rendszeresen gyűjtött adatokat az autóbuszvezetői állománytól, illetve az utazóközönségtől. Ezek alapján a Társaságnak nincs információja olyan rendszeres zsúfoltságról, amely miatt a menetrend módosítását kellett volna kezdeményezni. A rövidebb ideig fennálló nagyobb utazási igényt a Társaság hatékonyan kezelte – közölték.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló