2024. április 15., Anasztázia Tas

Eger ügye

#tömegközlekedés #busz #volánbusz

Növekvő utasszám, öregedő busz flotta, durván megemelkedett számú kimaradó járatok

Csarnó Ákos 2023.05.24. 12:45

Az egri tömegközlekedés tavalyi éve

 

Elérhető a Volánbusz Zrt. Egert érintő beszámolója a város honlapján. A beszámolót a Közgyűlésnek meg kell tárgyalnia csütörtökön. Fontos információk derülnek ki a beszámolóból:

- 435 395 327,- Ft összegű ellentételezési igényt kell teljesíteni az önkormányzatnak a Volánbusz felé

- 2022-ben három és félszeresére nőtt a busszal közlekedők száma

- új menetrend lépett életbe

- 19 viszonylaton közlekedtek járatok

- 717 járatkimaradás történt az előző évi 55-el szemben

- A beérkező panaszok leginkább a forgalmi tényezők miatt történtek és nem a buszok minősége miatt

- A Társaságnak nem volt információja zsúfoltságról

- Van 35 éves busz is az egri flottában, de az átlag életkor 14,6 év

Az éves teljesítmény adatokat befolyásoló tényezők

 

A beszámolási időszakban az indított járatok száma a menetrendmódosítások következtében az előző évhez képest 16,2%-kal alacsonyabban alakult. Az utasszám 3,5-szeresére emelkedett a tavalyihoz képest. A város lakosainak biztosított kedvező bérletárak eredményeként azoknak is megérte bérletet vásárolni, akik nem veszik napi szinten igénybe a járatokat.

 

 

A 2022. év során végrehajtott jelentős menetrendi átszervezések hatással vannak a teljesítményadatokra. A Társaság új autóbuszmenetrendet vezetett be.

A 2022. január 1-től érvényes új menetrend bevezetése 86 ezer (fizető) km megtakarítást jelentett a 2022. évben a helyi közszolgáltatásban. 2022. évben négy alkalommal került sor menetrend módosításra.

 

A menetrend szerinti járatok 19 viszonylaton közlekedtek 2022. július 14-ig, a nettó vonalhálózat hossza 40,5 km. 2022. július 15-től 1 új autóbuszvonal került kialakításra: „17” Tesco – Iskola út – Baktai út – Vécsey völgy autóbuszvonal.

 

Késések, járatkimaradások, balesetek

 

2022. évben a menetrend szerint indított járatok száma 143.840 db volt. Eger Megyei Jogú Város helyi közforgalmú menetrendszerinti autóbusz-közlekedésében 2022. évben 4 esetben fordult elő járatkésés, 717 esetben járatkimaradás. Ez utóbbiból 1 eset történt a szolgáltató hibájából történt meg.

2022. évben a közlekedtetett járatok menetrendszerűségét elsősorban útfelújítási munkálatok, valamint a térségben bekövetkezett közúti balesetek miatt elrendelt útlezárások, forgalmi torlódások befolyásolták. Ezen túlmenően az időjárási viszonyok (csúszós, nedves utak, látási viszonyok) is hatással voltak járatok közlekedésére a Társaság szerint.

 

 

 

A 2022. évben a helyi közszolgáltatási tevékenység végzése során az előző évhez képest jelentősen 33-ról 8-ra csökkent a közúti közlekedési balesetek száma. A 8 eset 43 %-a volt saját hibás esemény, az előző évhez viszonyítva a saját hibás esetek száma 30 %-kal csökkent. A 2022. évben bekövetkezett utasbalesetek száma 4 db volt, amely 75%-a a helyijáraton fel-, illetve leszállás közben következett be.

 

 

 

 

Panaszok

 

A Társasághoz érkezett utaspanaszok megoszlását tekintve a műszaki állapotra (fűtés, légkondicionálás, nem megfelelő tisztaság, nem megfelelő belső állapot) vonatkozó megkeresés száma az összes panaszhoz viszonyítva 1 %-ot tesz ki a beszámoló szerint. Az emberi tényezőkre, az autóbusz-vezetőkre és más munkavállalókra vonatkozó észrevételek esetében 31 megkeresés érkezett, mely a panaszbejelentések 23 %-át jelenti. A forgalmi tényezőkre 65 megkeresés érkezett, ezek a bejelentések 47 %-át jelentik.

 

 

Menetjegyek, bérletek

 

A Társaság a Közszolgáltatási szerződés szerint biztosította a menetjegyek és bérletek értékesítését, fenntartotta a korábban kiépített jegy és bérlet árusítási hálózatát. Az árusítás a Társaság saját hálózatán és bizományosok bevonásával valósult meg.

A Társaság az autóbusz-állomáson az összes típusú helyi menetjegyet és bérletet árusította. A Város területén 20 helyen árusítottak ügynökök és bizományosok helyi bérletet és helyi elővételi menetjegyet, valamint a helyi díjtermékek 1 postahivatalban és a MÁV-START Zrt. pénztárában is megválthatók voltak.

 

A menetjegyek az autóbuszokon és elővételben is megválthatók voltak.

 

„Ingyenes” tömegközlekedés

 

Eger Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének 55/2022. (II.24.) számú határozatában foglaltak alapján 2022. január 01. napjától kezdődően az összvonalas éves bérlet elnevezésű díjtermék értékesítésénél „Egri állandó lakcímmel rendelkező lakosok részére összvonalas éves bérletekre 55.700,- Ft kedvezmény” és a tanuló/nyugdíjas összvonalas havi bérlet elnevezésű díjtermék értékesítésénél „tanuló/nyugdíjas összvonalas éves bérletekre 26.360,- Ft kedvezmény” került biztosításra.

 

Zsúfoltságmentes utasszállítás

 

A Társaság a beszámolási időszakban olyan összetételű autóbusz-állományt tartott fenn, amely az átlagos utasforgalomnak megfelelő férőhellyel rendelkezett – állítja a beszámoló. A Társaság szerint a járatokhoz rendelt autóbuszok befogadóképessége az utasforgalomnak megfelelt.

 

A Társaság rendszeresen figyelemmel kísérte a helyi autóbuszjáratok terheltségét. Az egyes járatok terheltségével kapcsolatosan az irányító személyzet rendszeresen gyűjtött adatokat az autóbuszvezetői állománytól, illetve az utazóközönségtől. Ezek alapján a Társaságnak nincs információja olyan rendszeres zsúfoltságról, amely miatt a menetrend módosítását kellett volna kezdeményezni.

 

A buszflotta

 

A flotta 34 db járműből áll, a legfiatalabb 3,7 éves a legidősebb 34,9 éves. a buszok átlagéletkora 14,6 évre tehető.

 

 

 

Finanszírozás

 

A Volánbusz Zrt. a 2022. évi beszámolója alapján, a kimutatott költségeire, továbbá a méltányos nyereség fedezetére 676 830 327,- Ft összegű önkormányzati támogatásra tart igényt, melyből az Önkormányzat előleg formájában 240 millió forint átutalását már teljesítette. Az ellentételezési igényt csökkenti az 1 435 000,- Ft összegű kötbér, ezáltal 435 395 327,- Ft-ban realizálódott a Társaság által meghatározott ellentételezési igény.

 

indexkép: Garamvölgyi Gergely

 

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló