2024. április 26., Ervin

Eger ügye

#eger #tűzoltók #gyakorlat #malom

Tűzoltó gyakorlat helyszínévé avanzsált az egri malom – FOTÓK

Barna Benedek 2022.06.17. 13:50

Bár a megyében szerencsére régóta nem volt malomtűz, fontosnak tartják az ezekre való felkészülést, mivel nagyon veszélyesek, és bonyolult az oltásuk.

 

Az egri malomban gyakorlatozott a napokban az Egri Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság. A szituációs gyakorlaton a város és Füzesabony hivatásos tűzoltói hat gépjárművel jelentek meg, tizennyolc tűzoltó vett részt és gyakorolta be a szakszerű tűzoltás és életmentés mozzanatait – számolt be pénteken honlapján a katasztrófavédelem.

62ac5d61b85aa4-28030517

A közlemény szerint az utóbbi években-évtizedekben szerencsére nem keletkezett tűz a Heves megyei malmokban, legutóbb a kilencvenes években Heves városban gyulladt ki a malom, mely komoly kihívás elé állította a város és a környék akkori hivatásos tűzoltóit. Ugyanakkor fontosnak tartják, hogy a beavatkozó állomány mindig tisztában legyen azzal, mi a teendő különböző fajta tüzek esetén, milyen technikai eszközt és oltóanyagot kell alkalmazni, továbbá a helyismeret rendkívül sokat jelenthet egy kezdeti tűzeset megfékezésében.

A malomtüzek nagyon veszélyesek, oltásuk összetett és bonyolult, ezért is helyeznek nagy hangsúlyt a gyakorlásra. 

62ac5d627c7205-22879873

A mostani gyakorlat feltételezése szerint az üzem egyik raktárépületében karbantartáskor tűz keletkezett, mely további építményeket veszélyeztetett, illetve a kiürítés után egy dolgozót nem találtak, valahol bent rekedt. A beavatkozást a porrobbanás veszélye, az üzemben található veszélyes gépek és azok nagy hanggal járó működése is nehezítette.

62ac5d633e1836-72483295

A gyakorlatra érkező egységek először ellenőrizték, hogy a bent dolgozók közül mindenki kijött-e, majd a kárhelyparancsnok utasításai szerint elkezdték keresni az eltűnt embert. A helyi szakember segítségével a legrövidebb idő alatt vízsugarakkal a tűz által érintett csarnokot körülhatárolták, biztosítva, hogy a tűz más épületre ne terjedjen át.

62ac5d63f2b323-47062641

A beavatkozó állomány bevetési védőruhában, teljes légzésvédelem mellett kezdte meg a feltételezett káreset felszámolását. Tűzcsapokról biztosították a nélkülözhetetlen oltóvíz utánpótlását, a lángokat négy vízsugárral fékezték meg. Az oltással egy időben átvizsgálták az épületet, az alsó szinten megtalálták a bajbajutottat, akit hordágyba rögzítettek, majd biztonságos helyre vitték.

62ac5d64b66c26-24635815

A gyakorlat mozgalmas része közel egy órán át tartott, a beavatkozók, irányítók igazi ipari környezetben a gyakorlatban is bemutatták az elméleti oktatásosokon szerzett tudásukat. A faszerkezetes építményekben extrém gyorsan továbbterjednek a lángok, a nagy mennyiségű poros szerkezetű anyagok akár egy kis szikra és ütőhatás miatt berobbanhatnak, az ilyen veszélyek megelőzésére, a beavatkozók védelmére is irányulnak az ilyen gyakorlatok.

 

(Fotók: Vörös Tamás tűzoltó őrnagy / Egri Hivatásos tűzoltó-parancsnokság)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló