2023. február 2., Karolina Aida

Vélemény

#eger #koronavírus #járványügyi intézkedések #vendéglátás #nyitvatartás

Tömegek a boltokban és a magyar vendéglátás haláltánca: Orbán józan paraszti esze mikor tör utat?

Csarnó Ákos 2021.01.26. 17:10

A magyar járványügyi intézkedések nem egy sajátos magyar gondolkodást, sokkal inkább mélységes zűrzavart tükröznek.

Erős felütéssel muszáj kezdenem. A járványhelyzetben jelenleg betartandó korlátozások értelmében (amelyek szempontjából meglepően rendkövető magatartást tanúsít az ország ) este 8 óra után csak az illegális összejövetelek résztvevői és a távkapcsolatban élő szerelmesek járnak haza falhoz lapulva. Este 8 óra előtt viszont egészen ellentmondásos képet mutat az ország: amíg a boltokban, plázákban, tömegközlekedési eszközökön nagy tömegek lehetnek egy légtérben, addig a kis kávézók, éttermek, szálláshelyek, kulturális intézmények, szórakozóhelyeknek coki.

 

Tegye fel a kezét, aki nem érez itt valami irtó nagy aránytalanságot!

 

Oké, kellenek az intézkedések, de talán a józan észre is lehetne végre hallgatni, főleg, hogy már kezd fogyni a türelem. Miközben ezermillárdokat szórt szét a kormány a haveri vállalkozásoknak, a sportra vagy éppen a határon túlra, addig a járványban megreccsentek megsegítésére alig fordítottak pénzt, bértámogatásra is mindössze 50 milliárd forintot 2020-ban.

 

Így a nemzeti tőkésosztály kiépítésére fordított súlyos milliárdok nanoszekundumok alatt vezetnek a nemzeti patrionizmustól az üzletbezárásokhoz és a dolgozók tömeges kirúgásához.

 

Sportlétesítményekre, haverok üzletrészeinek bővítésére van pénz, a vendéglátóipar és a kulturális ágazat pedig szakadjon meg. A beígért támogatások, járulékkedvezmények, adóelengedések vagy a tűzoltásra sem elegendők vagy meg sem érkeztek.

 

A magyar kormány minek létezik akkor, minek finanszírozzuk? Az biztos például, hogy az önkormányzatoktól elvont iparűzési adó aligha fogja a kis és közepes vállalkozásokat kiemelni a bajból. Egyáltalán nem kell csodálkozni vagy mérgelődni azon, hogy kezd elszakadni a cérna a vállalkozásoknál, és emiatt egyéni akciókba kezdenek. Egerben is várható egy nyitási próbálkozás február elsején. Nem tudni, hogyan reagálnak a hatóságok és lesz-e a kezdeményezésből tömeges üzletnyitás.

 

De itt egy másik, tolakadó kérdés. Ha minden, de tényleg minden, boltok, éttermek, mozi, színház, kávézó, kocsma, fitness-terem zárva van 19 óra után, akkor mi a fészkes fene indokolja, hogy az emberek ne sétálhassanak egyet a szabad ég alatt? Úgysem mehetnek be sehová, amúgy is rohadt hideg van, akkor mégis hol tudnának tömörülni az emberek? Ráadásul a csoportosulás eleve tiltott. Kutyával ki lehet menni, de a barátoddal, barátnőddel nem?

 

Orbán Viktor kedvenc kommunikációs fordulata a józan paraszti észre, a sajátos magyar gondolkodásra hivatkozni. Nos, ideje lenne ezt az elvet a gyakorlatba is átülétetni a soron következő hónapokban.

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló