2024. július 13., Jenő

Eger ügye

#eger #koronavírus #járványügyi intézkedések #vendéglátás #demonstráció

Lázadás Egerben: a tiltás ellenére jövő hétfőn kinyitna a Sikk Kávézó és Bár

Molnár Richárd 2021.01.26. 08:37

Dorkó Anita, a Bazilika mellett működő vendéglátóhely tulajdonosa áll a hatósági fellépés elébe, de döntését alapvetően tiltakozásnak szánja és csatlakozásra szólította fel az egri vállalkozókat. Szerinte a város vendéglátása az összeomlás szélén áll, ezért bizonyos korlátozásokkal engedni kell az újranyitást.

Csatlakozva az Európában, például Olaszországban is erőre kapó mozgalomhoz, Magyarországon is meghirdette egy Facebook-oldal február elsejére, vagyis a jelenleg érvényben lévő járványügyi korlátozások határidejének hivatalos lejárta napjára a vendéglátó egységek országos nyitását, a törvényi tiltás ellenére. Álláspontjuk szerint ugyanis a hazai vendéglátás végveszélybe került és rengeteg vállalkozás mehet csődbe, ha legalább a részleges nyitást nem engedélyezi a kormány. Országosan eddig (a cikk megjelenéséig) 136 vállalkozás csatlakozott az akcióhoz a mozgalom térképe szerint.

 

Az Egri Ügyek értesülése szerint Egerben egyelőre csak egyetlen vendéglátóhely, a Bazilika mellett lévő Sikk Kávézó és Bár tulajdonosa döntött úgy, hogy csatlakozik az országos akcióhoz, azaz február elsején kinyit, amennyiben más egri vendéglátósok is csatlakoznak hozzá. Megkeresésünkre Dorkó Anita elismerte, hogy csatlakozik az akcióhoz.

 

– Tavaly februárban nyitottam meg a Sikket, de márciusban már be is kellett zárnom a veszélyhelyzet miatt. Májusban újra kinyitottam, de novemberben újra be kellett zárnom. Igazából a vállalkozásom indulása óta alig tudtam nyitva lenni, de annyival szerencsés helyzetben vagyok, hogy akitől bérlem az üzlethelyiséget, a különleges helyzet csökkentett bérleti díjat is elfogad. A bárt részben a szülői örökségemből nyitottam meg, mindig ez volt az álmom. Bár a dolgozóimat alkalmi munkavállalóként foglalkoztattam korábban, így most nincs bérköltségem, de a rezsit és a többi közterhet ugyanúgy ki kell fizetnem a bérleti díj mellett, nulla bevételből - vázolta vállalkozása helyzetét Dorkó Anita, aki egyelőre nem tudta megmondani, meddig húzhatja még ki végleges bezárás nélkül.

sikk fb2

– Muszáj valamilyen nyomást gyakorolnunk, hogy megmutassuk, ez így nem mehet tovább. A vendéglátásban a higiéniai szabályok olyan erősek és ellenőrzöttek, olyan szorosan vannak fogva a tulajdonosok és az alkalmazottak is, hogy a járvány szempontjából a legkisebb veszélyforrást a vendéglátásban látom. Ritkán látni tumultust a kisebb kávézókban és kocsmákban, de bizonyos szabályok betartásával csökkenthető a veszély, például létszámkorlátot, kézfertőtlenítést és az asztalok megfelelő távolságát írhatják elő. Tavaly decemberben még egy ózonos fertőtlenítést is rendeltem a kávézómban, mert azt hittem, januárban kinyithatok. Más a helyzet persze, ha egy több száz vagy ezer fő befogadására képes diszkóról beszélünk, de a jogszabály jelenleg nem tesz különbséget a befogadóképesség tekintetében, inkább minden vendéglátóhelyet zárásra ítélt - mondta lapunknak a Sikk tulajdonosa.

 

Dorkó Anita sokkal nagyobb veszélyforrást lát a tömegközlekedésben, ahol nincsenek lefertőtlenítve a kapaszkodók és sokan tartózkodnak egy viszonylag szűk helyen, továbbá a boltokban, ahol a kosarakat, a zöldségeket összefogdossák, és nem mindig tartják be a másfél méteres távolságot. Ha már viszont zárlat van, a vállalkozó nagyobb segítséget várt volna az államtól, de nem csak ő, hanem az összes vendéglátós ismerőse Egerben.

sikk fb3

– Van, ahol húsz alkalmazott volt és egy ideig fizetésük felét kapták a dolgozók, de abból sem tudtak kijönni. A pandémia előtt is probléma volt, hogy óriásiak a bejelentett munkavállalók után fizetendő terhek, járulékok, lassan ott tartottunk, hogy többet keresett az alkalmazott, mint a tulajdonos. Hozzá kell tenni azt is, hogy nagyon nehéz volt jó vendéglátósokat találni - mondta el Dorkó Anita.

 

A Sikk tulajdonosa a hétfői akciót tiltakozásnak szánja, amiért szerinte diszkriminálják a vendéglátást Magyaroszágon. Egerben egyelőre csak ő szállna be a nyitási akcióba, nem tud másról, de most úgy gondolja, akkor nyit ki február elsején, ha mások is csatlakoznak hozzá.

 

– Meddig tartsunk ki, meddig legyen türelmünk? Egyszerűen van, amikor betelik a pohár és nincs más megoldás. Szeretném, ha több egri vállalkozó is csatlakozna a nyitáshoz. Egy fecske nem csinál nyarat, de együtt talán sikerülhet eredményt elérnünk. Egy város, amely a turizmusból él, nem engedheti meg magának a vendéglátás tönkretételét - tette hozzá Dorkó Anita.

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló