2021. november 29., Taksony

Mindenki ügye

#koronavírus #járványügyi intézkedés #korlátozások #külföld #olaszország

A bírságokkal sem törődik az olasz vendéglátósok polgári engedetlenségének ötletgazdája

azonnali.hu 2021.01.25. 12:18

Szerinte ha egyszerre nagyon sokan nyitva tartanak a szabályokkal nem törődve, akkor azzal nem tudna mit kezdeni az állam.

Január 15-én az olasz vendéglátósok #ioapro (#kinyitok) néven polgári engedetlenségi mozgalmat hirdettek, és a gazdasági helyzetükre mutogatva nyitva tartották kávézóikat, kocsmáikat és éttermeiket este hat után is. Az olasz vendéglátós szektor ugyanis az érdekvédelmi szervezetük, a FIPE becslése szerint nagyjából 84 milliárd eurós, azaz 30 ezer milliárd forintos forgalmat generál egy évben, aminek a fele 2020-ban kiesett – ezt az óriási lyukat az olasz állam láthatóan nem tudja betömni.

 

Az #ioapro ötletgazdája, Momi El Hawi firenzei étteremtulajonos egy angol nyelvű videóban közölte: globális mozgalmat akarnak a kezdeményezésükből #weopen néven azok számára, akiknek állami támogatás és egyéb bevételi forrás híján gazdasági szükséglet, hogy kinyissanak.

 

A polgári engedetlenségi mozgalom célja Olaszországban az, hogy az összes kocsma, kávézó és étterem este 6 után is nyitva maradhasson a hatályos járványügyi szabályok betartásával. (Az olasz tartományokat ugyanis a járványügyi helyzet szerint zónákra osztották, és van ahol este 6-ig bármelyik étterembe, kávézóba, bárba be lehet ülni, és helyben fogyasztani.)

 

Momi El Hawi – akinek a firenzei éttermei egyébként október óta folyamatosan nyitva tartanak – az Azonnalinak adott interjúban elmondta, már többször kijött hozzá a rendőrség. "Eddig tizenkétszer kaptam ezért büntetést, de nem fogom kifizetni őket, mert illegitim, amit csinálnak" – jelentette ki.

momi ioapro azonnali hu foto bukovics martin 3
Fotó: Bukovics Martin / azonnali.hu

Az étteremtulajdonos azért nem akar bezárni 6 után, mert egyébként betartják a járványügyi előírásokat: "sok hely van, 3-4 embert ültetek egy asztalhoz, így könnyen tartani lehet a másfél-kétméteres távolságot, maszkot kell viselni, kezet fertőtleníteni" – sorolta, majd hozzátette: "Annak viszont nincs értelme, hogy ebédre nyitva lehetünk, vacsorára meg nem. Szóval miért nem hagynak dolgozni, ha egyszer betartom a szabályokat? Ez a kérdés." Elmondása szerint Olaszország más részeiről, 2-300 kilométerről is jönnek hozzájuk vendégek.

Én egy rendes állampolgár vagyok – a szüleim egyiptomiak, de én már itt, Olaszországban születtem, így olasznak érzem magam –, 35 éve itt élek, fizetem az adókat, soha nem szegtem meg a törvényt. Most az egyszer, amikor szükségem lenne az államra, hogy mellém és az alkalmazottaim mellé álljon, akkor az nincs itt. Akkor az állam eltűnik.

– mondta, hozzátéve, ha magáról kell gondolskodnia, annak az egyetlen módja, hogy nyitva tart.

 

Állami segítségre ugyan pályázhatnak, de Momi El Hawi elmondása szerint mindössze a 3 százalékát kapta annak a 1.650.000 eurónak, amit a három étteremmel veszített.

 

Az étteremtulajdonos segítséget is ajánlott azoknak, akik követni szeretnék a példájukat, a bírságfizetés elkerüléséről pedig így nyilatkozott:

Mindannyiunknak egyszerre kell kinyitnunk. Ha ezernyien, milliónyian vagyunk, azzal nem tudnak mit kezdeni. Nem fogják kiküldeni a rendőrséget ezer nyitvatartó helyre.

A teljes interjút – amelyben Momi El Hawi beszél többek közt arról is, hogyan volt érintett családja a járványban, és elmondja, mi történt, amikor megjelent az éttermében húsz rendőr – alább nézheti meg:

 

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló