2024. július 25., Jakab Kristóf

Vélemény

#eger #mirkóczki ádám #kormánypropaganda

Egerben Mirkóczki Ádámék végzik el az aljamunkát a Fidesznek

Szabadi Szabolcs 2022.03.20. 08:05

Változnak a szelek és a politikai ambíciók, most már a fideszes nagyurak szekerét tolja az elvileg egykor ellenzéki városvezetés. A minta ott volt a szemük előtt, csak lehajoltak érte.

Magyarországon nincs még egy olyan nagyváros, ahol az ellenzéki farvizen beevező városvezetés ily’ eredményesen és látványosan Fidesz-klónná változott volna. Egerben ez sikerült. Ehhez persze kellett egy koronavírus is, amikor a korlátozások miatti teljes irányítás minden felelőssége Mirkóczki Ádám polgármester ölébe pottyant. Nyilván sok szempontból nem volt egyszerű Mirkóczki helyzete, de az egyébként a Jobbik erőpolitizáló – antiszemita és cigányellenes – közegében szocializálódó politikus gyorsan meglátta, hogy megy itt minden úgy is, hogy a városvezetés peremén lévő politikai hiénákat, a politizáláshoz teljesen vagy félig hülye és még a lelkes, tisztességes képviselők többségét egyszerűen csak semmibe kell venni.

 

Ezzel csak az volt a probléma, hogy az eredetileg kényszerszövetségre és -konszenzusra ítélt közösségben érezhetően nőtt a frusztráció, amely aztán a koronavírus miatti rendkívüli intézkedések részbeni, majd teljes feloldásával asztalborogatássá fajult. Az ámokfutás azóta is tart, és ennek az egyik legnagyobb tanulsága, hogy Mirkóczki Ádám és szűkebb köre – benne a két alpolgármesterrel: Farkas Attilával és Minczér Gáborral – frusztráltságában tökéletesen másolja annak a Fidesznek a legelvadultabb hatalomgyakorlási technikáit, amely ellen elvileg ők is küzdöttek.

 

A Fidesz egykori egri propagandistái már-már unatkoznak

 

Egerben egy olyan unikális helyzet alakult ki, hogy még az önkormányzati választások előtt oltári ökörségekkel és hazugságokkal sziporkázó fideszes portál, az Eger Hírek munkatársainak és Oroján Sándornak csak hátra kell dőlnie, és nézni, hogyan intézi el az ő korábbi piszkos munkájukat az egri városvezetés.

 

Történt ugyanis, hogy Mirkóczki Ádámék összetákoltak egy hírportálnak látszó oldalt, az önkormányzat „hírportálját”, amelyet el is neveztek egerinfo.com-nak. Ezt az oldalt valamiért arra használja a városvezetés, hogy a legaljább kormánypropagandát is alul-felülmúlva olyan névtelen cikkeket jelentessenek meg rajta, amelyekkel a létező összes sajtóetikai alapelvet semmibe veszik. Egyes írások hangvétele, retorikai fordulatai, szóhasználatai aztán egészen hasonlítanak valamelyik alpolgármester megnyilvánulásaihoz, de a vége úgyis az, hogy nekik ehhez semmi közük.

 

Az egerinfo.com nevű oldalon a felállás a következő: miután Mirkóczki Ádámot egyre látványosabban azzal kezdték el bírálni Egerben a korábbi szavazói is, hogy háttéralkukat kötött a Fidesszel, a Városházán kitalálták, hogy majd jó lesz nekik, ha ők kezdik ezt szajkózni másokról. Azóta lett mindenki álellenzéki Egerben, aki nem Mirkóczki Ádám csatlósa. Azóta próbálja elhitetni Mirkóczki mindenkivel, hogy a korábbi városvezető frakció és a Fidesz most már kéz a kézben járnak, na és persze mindenki hülye, csak ők képviselik az egriek érdekét. Aki Mirkóczkiékkal szembefordul, az az egriekkel szúr ki. Ismerős retorika, polgártársak? Biztos csak véletlen egybeesés a nagy „mester”, Orbán Viktor brüsszelező gondolatmeneteivel, állandó ellenségkeresésével.

 

Nem is annyira burkolt állásfoglalás

 

Egész kampányt húzott fel a városvezetés az egerinfo.com nevű oldalon arra, hogy a választások előtt válogatott eszközökkel ekézzék Berecz Mátyást, az ellenzéki összefogás jelöltjét, illetve Mirkóczki Zita szocialista önkormányzati képviselőt, aki egyébként az ellenzéki lista százakárhányadik helyére is felkerült, nyilvánvalóan nem fog bejutni a parlamentbe. Közben Mirkóczki Ádám pártokon kívülinek mutatja magát, hangsúlyozza, hogy ő már polgármesterként nem is politizál.

 

Igen, az egriek adóforintjaiból kitömött önkormányzati lap ezerrel püföli a kampányban azokat, akik korábban Mirkóczki Ádámnak segítettek a polgármesteri kampánya során. Aztán jött a következő szint: elkezdtek írásokat megjelentetni arról, hogy Berecz Mátyás valójában egy szerencsétlen balfácán, akit főnöke a háttérből irányít. A főnök pedig: Mirkóczki Zita. A hasonlóság nem a véletlen műve, ezek tényleg azt gondolták, hogy a Fidesz-kommunikáció mintájára kell karakterrombolniuk. Berecz lett a helyi Márki-Zay, Mirkóczki Zita meg Eger Gyurcsány Ference. Azt a roppant egyedi propagandamódszert is bevetik, hogy egyszerűen alkalmatlannak neveznek mindenkit, aki nem Mirkóczki Ádám, és ezt addig hangsúlyozzák, amíg ez szerintük nem lesz elég látványos. Egyébként még nem elég látványos, az egerinfo.com finoman szólva sem jelent tájékozódási pontot, kattintásszáma elenyésző, technikai és tartalmi minősége az odairányított városi pénzek ellenére alacsony.

 

Kommentekre is vadásznak

 

Közben a városvezetés tagjai és az egerinfo.com is úgy látta jónak, hogy a Mirkóczki Ádámnak, Farkas Attilának vagy éppen Minczér Gábornak nem tetsző egri újságírókat egyenként vadásszák le. Portálunk főszerkesztője, illetve külsős munkatársa is rendszeres célpontja a városházi propagandának, de a megyei lap munkatársát is sikerült már nyilvános posztban – amelyet aztán Farkas Attila végül törölt – elővenni, vagy éppen egy ártalmatlan egri blog tök jószándékú meglátásait. Lelkük rajta.

 

Mióta pedig Mirkóczki Ádámra ráborult az a sok szar, amit megválasztása óta összelapátolt, vagyis az, hogy elfogyott mellőle szinte minden korábbi szövetségese a fentebb már említett erőpolitizálás miatt, a legújabb üzenet az, hogy Egerben a Fidesz már valójában nem is Oroján Sándor, hanem Mirkóczki Zita, Berecz Mátyás és Berecz Kálmán, Komlósi Csaba vagy Keresztes Zoltán.

 

A városvezetés frusztrációját kiválóan mutatja az is, amikor az egerinfo.com-on már Facebook-kommentek miatt is jelennek meg lejárató anyagok. Van egy néhány száz fős csoportunk, amelyet tudatosan nem verünk nagy dobra, egy viszonylag szűk réteg vitatja meg ott az egri közélet egyes részleteit. Jobb- és baloldaliak is vannak a csoportban, politikusok, átlagpolgárok és így tovább. Valamiért az egri városvezetésnek ez is probléma. Annyira, hogy ugrasztani is kellett pénteken az egerinfo.com ügyeletes senkijét – név nélkül született a cikkük –, és írtak egy véleményt arról, hogy mekkora majomagy az Egri Ügyek egyik munkatársa, nála már csak a posztjához kommentelő Mirkóczki Zita vagy Oroján Sándor a nagyobb tuskó. Íme, az önkormányzat közpénzből fenntartott oldala így kezdi egy cikkét:

 

„Domán Dániel, aki az Egri Ügyek nevű hisztimédia újságírója, a portál főszerkesztőjének facebook csoportjában indított útnak egy vitát. Szóvá tette, hogy micsoda grandiózus közéleti anomáliák zajlottak le az I. világháborús emlékpartfal tegnap délután megrendezett átadóján. Azt már hagyjuk is, hogy a gondolatmenetben a logikát úgy kell keresni, mint Mirkóczki Zitában a gátlást, na de a poszt alatti kommentszekció, na, az gyakorlatilag a teljes vállszélességgel elismert tudatlanság csimborasszója.”

 

Nincs több kérdésünk. Na jó, lenne néhány:

 

– Hogy lehet, hogy egy megyei jogú város önkormányzata az egri adófizetők pénzéből nyíltan propagandalapot működtet?

 

– Kik írják a névtelenül megjelentetett cikkeiket?

 

– Minek köszönhető, hogy a választási kampányban szinte csak az ellenzéki jelölt Berecz Mátyást gyalulták, a fideszes Pajtók Gábor szinte elő sem került?

 

– Miért használja az egri adófizetők pénzét arra Mirkóczki Ádám, hogy saját politikai érdekeit így erősítse?

 

– Hogyan számol el a portál azzal a pénzzel, amelyet Mirkóczkiék az egri önkormányzati cégeken keresztül juttatnak az egerinfo.com-hoz?

 

A válaszokat majd biztosan olvashatjuk az egerinfo.com nevű oldalon. Addig, ha a Kedves Olvasónak van kedve játszani, nemrég csináltunk egy kis kvízt, amiben mindenki kipróbálhatja magát, hogy mennyire lát át az egri propaganda Mirkóczki Ádámék által szőtt szitáján. KATT IDE a kvízért!

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló