2024. július 20., Illés

Vélemény

#önkormányzat #választások #időközi választás

Egerben is kipukkadt a kicsire fújt összellenzéki lufi

Csarnó Ákos 2022.05.25. 12:46

 

Az országgyűlési választások előtti pár hétben is voltak erre utaló jelek, de hogy az összellenzék képtelen volt egy időközi önkormányzati választáson elindulni Egerben, az komoly üzenet.

 

Az egyik jel a kampány során tapasztalható belső egymásnak feszülés volt. Berecz Mátyás kampányát legalább kétfelé akarta szakítani a saját kampánycsapata, illetve a mögötte felsorakozott pártok. Ez utóbbiak a választás közeledtével egyre inkább ki lettek zárva az eseményekből, amit nehezményeztek, a kampánycsapat pedig azt sérelmezte, hogy idejekorán megkezdődött egyes helyi pártvezetők helyosztó helyezkedése. A kölcsönös bizalmatlanság hatalmas visszatartó erővel bírt a kampányban.

 

Az országgyűlési képviselői választások előtt, de a kampány véghajrájában lemondott önkormányzati képviselői posztjáról Berecz Mátyás, aki ezzel a manőverrel – még nem sejtve a vereséget – a két szék közül a pad alá esett. Lemondásának alapjaként logikus magyarázat híján csak azt a hírt lehet alapul venni, miszerint annyira elmérgesedett már a helyzet Egerben (egyrészt a kampánycsapat és a pártok között, másrészt Mirkóczki Ádám polgármester és Mirkóczki Zita képviselő között), hogy maga Gyurcsány Ferenc adta ki az ukázt Berecznek, hogy mondjon le. Ezzel, vagyis a lemondással, pedig akkora lyukat vágott az egri összellenzék hajójába, amit lehetetlen volt betapasztani. Az országos eredményekhez képest kedvezőbb végkimenetel lehetett volna városunkban, ha nem mérgesedik el helyrehozhatatlanul az ellenzéki pártok politikusai közötti viszony.

 

Ezzel az óriási kolonccal a nyakukban, vert helyzetből kellett volna megoldani a június 26-ára kiírt időközi választásra való felkészülést. Berecz helyére, az egri 7-es választókerületben, a Hajdúhegyet és Károlyvárost érintő területen kellett volna jelöltet találni, kampánycsapatot szervezni és egy mikrokampányt levezényelni, ajánlásgyűjtéstől a választási bizottsági munkáig bezárólag. Ez megoldhatatlan feladatnak bizonyult.

 

Mint kiderült, nyolc indulni szándékozó jelölt közül végül hat jelölt kerülhet fel a szavazólapra, közülük csak két, nyerőszériában lebegő párt szerepel: a Fidesz és a Mi Hazánk. A várható köldöknézegetést és a sérelmi politizálást megkerülve Domán Dániel független jelölt nevezett be elsőnek a versenyre, akit nem sokkal később követett Farkas Richárd – papíron szintén független jelölt, aki egyértelműen a polgármester és szűk körének protezsáltja, és ha nyerne, akkor nyilvánvalóan a polgármester csoportját erősítené. A Fidesz Orosz Lászlónét indítja, aki többször volt már ebben a körzetben képviselő, legutóbb azonban épp Berecz Mátyástól kapott ki, és vigaszágon, listáról jutott be a közgyűlésbe. Ezért is furcsa, hogy már képviselőséggel rendelkezőként miért indul. A "körzetnek gazda kell" szlogenen túl inkább az állhat emögött, hogy a Fidesz is komoly káderhiánnyal küzd. A Mi Hazánk jelöltje, Bábel Ildikó személye inkább üzenet az őt jelölő párttól: itt vagyunk, létezünk.

 

Ebben a jelöltállítási folyamatban napokig csak találgatások folytak arról, hogy vajon az összellenzék végül kit indít. Hiszen ha még csak egy roncsderbi is ez a választás az ellenzéknek, az olyan vezető pozícióban lévő pártok, mint a DK és a Jobbik, nem tehetik meg, hogy nem indítanak jelöltet, főleg egy megyei jogú városban. Végül csak kiállított e két párt egy közös jelöltet, Vermes Ádámot, de a bemutatkozó sajtótájékoztató lemondásával máris jelzést adtak arról, hogy valami nincs rendben a jelölés körül. Mint kiderült, annyira nincs semmi rendben a jelölt körül, hogy egyrészt sikerült egyeztetés nélkül támogatóként feltüntetni a többi párt (MSZP, Momentum, Párbeszéd és LMP) logóját, ezzel tovább mélyíteni az árkokat, de még a DK saját tagsága sem tudott a jelöltről. A DK belső erjedését mutatja, hogy április 3. előtt és után Varjú László, a DK egyik erős embere többször járt Egerben, úgymond "rendet rakni", de ez a rendrakás még nagyobb káoszt, tagkilépéseket és belső ellenségeskedést okozott.

 

Miután elkezdtek lehullani a "támogató" logók a jelölt faláról, egyre inkább úgy tűnt, hogy valamiféle politikai kalandorság állhat Vermes jelölése mögött, és hamarosan el is bukott az ügy: a jelölt a toxikus körülményekre való hivatkozással már a nyilvántartásba vétele után visszalépett. A helyi Jobbik a feloszlásuk óta nem ad semmilyen életjelet magáról, a nagy múltú párt gyakorlatilag kiradírozta magát Egerből, így ez a hatalmas pofon nem is nagyon érhette már őket.

 

A két további független jelölt, Oravecz Tamás és Bodnár Pál a győzelem esélye nélkül lép be a küzdelembe, legfeljebb pár szavazatot tudnak elvonni. Ez viszont azért fontos, mert nyár közepén, egy háromezerötszáz (szavazó)fős körzetben rettentően alacsony lesz várhatóan a részvétel, így minden egyes szavazat duplán, triplán vagy még annál is jobban fog számítani.

 

 

(Indexkép: Bolla Gábor)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló