2021. október 26., Dömötör

Vélemény

#eger #fidesz #előválasztás #ellenzék

A Fidesz megpróbált nem szimplán "gyurcsányozni" az egri előválasztás kapcsán, de elég gyatra lett a végeredmény

Barna Benedek 2021.09.19. 15:39

Egyébként volna fogás az ellenzéken, de valahogy a megyei Fidesz két polgármesterének csak ócska vádakra futotta.

Nem vádolható azzal a Heves megyei Fidesz, hogy elsiették volna a helyi ellenzék előválasztási vitájára való reagálást. A két egri jelölt, Berecz Mátyás és Jánosi Zoltán még múlt hét szerdán, szeptember 8-án ütköztették a véleményüket, amit a kormánypárt helyi képviselői csak most pénteken kommentáltak. Nézzük, mit sikerült bő egy hét alatt kitalálni! Mibe tudtak belekötni?

 

Őszintén szólva én azt vártam, hogy egyszerűen előadják, hogy ez volt az egri "Gyurcsány-show", és kiforgatják azt, amit a jelöltek a határon túliak szavazásáról mondtak, esetleg azon kezdenek rugózni, hogy a momentumos Jánosi Zoltán miért akarna támogatni nagyobb sportfejlesztéseket, vagy hogy Berecz Mátyás Orbán Viktorhoz hasonlóan nyilatkozott a gyöngyöspatai szegregációs perről. De nem így történt. Az Egri Polgárok Házában lezajlott sajtótájékoztatón – amelyet érdekes módon nem dr. Pajtók Gábor, az előválasztás majdani győztesének ellenfele, hanem Tóthné Szabó Anita mezőtárkányi és Demkó Gábor novaji polgármesterek tartottak – az alábbiak hangzottak el:

 

– Mivel nem a választókerületben, hanem Nógrád megyében rendezték a vitát, esélyt sem adtak az Egerben és környékén élőknek, hogy azon részt vegyenek.

 

– A vidék helyzetéről, az előttük álló kihívásokról szó sem esett. A választókerület 25 kistelepüléséből egynek a neve sem hangzott el.

 

– Ha véletlenül szóba került Egeren kívül itt más település is, akkor azt elnéptelenedő, fejletlen, depressziós térségnek írták le, amivel valamit kezdeni kell, ezzel pedig lesajnálták a vidéki embereket.

 

– A vita során nem esett szó az eredményeinkről, az elmúlt évek sikeres fejlesztéseiről.

 

– Heves megye 1. számú választókerületében 27 település közül mindössze két városban adhatják le voksaikat a szavazni kívánók, Egerben és Füzesabonyban. Ezzel még az esélyt sem adják meg a falusi embereknek, hogy éljenek az előválasztás lehetőségével.

 

– Világossá vált, hogy a baloldal, választási győzelmük esetén, ismét cserbenhagyja a vidéket, megállítanák a fejlődést.

 

Nos, akkor fussunk ezeken végig!

 

Ami a helyszínválasztásra tett megjegyzést illeti, talán ez a legócskább vád. Kezdettől fogva lehetett tudni, hogy technikai okokból tartották Nógrádban az eseményt, mivel a stáb aznap vette fel a salgótarjáni jelöltek vitáját is. Azaz, nem a jelöltek választották a helyszínt, és nem arról volt szó, hogy ne itt akartak volna vitázni. Egyébként pedig a közönség ezeken a Partizán rendezte vitákon nem szokott kérdezni, így igazából mindegy volt, hogy az ember a helyszínen követte, vagy otthon nézte az online közvetítést.

fidesz-eloval
Kép forrása: Eger Hírek / YouTube

Az már egy jogos kritika lenne, hogy a körzetről nem igazán esett szó, és ha időnként helyi témákról beszéltek, akkor is főleg Egerről, a megyeközpont mellett még Füzesabony neve hangzott el. Viszont ez elsősorban nem a jelölteken múlott, hanem a nekik feltett kérdéseken, amiknek a megválaszolására nem is volt túl sok idejük. Vagyis ez nem olyan helyzet volt, amikor jobban bele lehetett volna menni konkrét ügyek tárgyalásába. (Egyébként ha szó lett volna 1-2 településről esetleg, akkor most a Fidesz most azon rugózhatna, hogy miért pont azokat emelték ki.)

 

Azzal pedig, amit általánosságban elmondtak a vidékről, a vidéki embereket sajnálták volna le? Nos, ez az fajta fideszes szöveg, mint amivel a kormányt ért kritikákra szoktak visszavágni. Márpedig ahogy nem igaz, hogy aki az Orbán-kormányt kritizálja, az a magyar embereket támadja, ugyanúgy teljesen nyilvánvaló hülyeség, hogy, aki negatívan látja a magyar vidék mostani helyzetét, az a vidéki embereket sajnálja le ezzel. Berecz és Jánosi inkább arra igyekeztek felhívni a figyelmet, hogy nagy gondok vannak.

 

Való igaz, hogy az elmúlt évek sikeres fejlesztéseiről sem esett szó – az viszont kérdés, hogy ezt miért is kellene számon kérni az ellenzéki jelöltektől. Mivel egy kormány- és rendszerváltást akaró ellenzékről van szó, akik elsősorban saját táborukat és az Orbán-kormánnyal elégedetleneket akarják megszólítani, így magától értetődően arról beszélnek, hogy mivel van baj szerintük. Ez egyébként nem is jelenti semmilyen eredménynek a lesajnálását. Legfeljebb azt üzeni, hogy a különböző beruházások és fejlesztések mellett másra is szükség volna a vidék felemeléséhez.

 

Na, de a nagy felháborodás közepette azért elszórtak egy humorbonbont is a sajtótájékoztatón. Mert hát az nem kicsit vicces, hogy az a párt, amelynél még véletlenül sem merült fel az előválasztás kérdése, az ellenfelein azt kéri számon, hogyan szervezték meg a saját előválasztásukat. Nem beszélve arról, hogy az előválasztás nem állami rendezésű esemény, nem az államkasszából fizetik, így azért érthető, hogy vannak korlátok. Az pedig minimum csúsztatás, hogy esélye sincs szavazni a falusiaknak, hiszen online is lehet voksolni, ráadásul akik igazán részt akarnak venni az előválasztáson, azok a szavazás egy hete alatt jó eséllyel találhatnak alkalmat, hogy átutazzanak Egerbe vagy Füzesabonyba.

 

Miután pedig az ellenzéki vitán arról volt szó, hogy meg kellene állítani a vidék leszakadását, nem igazán világos, mindebből miért azt kellene azt leszűrnünk, "választási győzelmük esetén ismét cserbenhagyja a vidéket, megállítanák azt a fejlődést".

 

Ami tehát ezen a fideszes sajtótájékoztatón elhangzott, ha nem is szimpla gyurcsányozás, de még mindig harmatgyenge.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló