2022. január 28., Károly Karola

Vélemény

#politika #fidesz #ellenzék #parlamenti választások

Miért ne nevezhetné Berecz Mátyás ellenzékiként bolondballagásnak a Békemenetet?

Barna Benedek 2021.11.26. 18:05

A Fidesz az emberek nevében háborodik fel az összellenzéki jelölt kijelentésén – a kérdés az, hogy miért nekik kellene megmondaniuk, mi az, ami belefér a magyar politikai életbe.

 

"Ha azt gondoltad eddig, hogy a Békemenet egy nyomasztó politikai erődemonstráció, akkor tévedtél! Valójában egy bolondballagás, ahol a résztvevők fele azt sem tudja, hogy milyen rendezvényen van, a másik fele pedig nagyon vicces" – ezzel a kommentárral osztott meg nemrég Berecz Mátyás a közösségi oldalán egy videóösszeállítást az október végén tartott kormánypárti szimpátia-megmozdulás résztvevőiről.


Természetesen a Fidesz ezt nem hagyta szó nélkül: Martonné Adler Ildikó, a párt egri szervezetének elnöke külön sajtótájékoztatón reagált a posztra. Mint mondta, az ellenzéki összefogás közös egri jelöltje ezzel lehülyézte a polgári gondolkodású embereket. "Ez a viselkedés, ez a hangnem megengedhetetlen a magyar politikai életben, és nem maradhat következmények nélkül" – tette hozzá, majd kifejtette: véleménye szerint Berecz méltatlan a jelöltségre és bocsánatkérésre szólította fel. 

bekemenet-mti-sóki-tamás
Pillanatkép az egyik Békemenetről (Fotó: Sóki Tamás / MTI)

Úgy látszik, a kormánypárt most csüng az ősszel egri összellenzéki jelöltnek választott Berecz Mátyás szavain, és megszállottan keresik, mibe köthetnek bele – amit persze nem is csak maguk, hanem az "emberek nevében" tesznek! Amikor az előválasztás vitájában az ellenzéki politikus a leszakadó vidék problémáiról beszélt, akkor azt vágták hozzá, hogy "lesajnálta a vidéki embereket", hogy aztán a polgári gondolkodásúak nevében kérjék ki maguknak a Békemenet minősítését. Majd a napokban Kovács Cs. Tamás fideszes önkormányzati képviselő egy sajtótájékoztatón az emberek jólétéért aggódva reagált  arra, hogy Berecz "pénzszórásnak" nevezte a kormány választás előtti osztogatását.

 

Túl azon, hogy mennyire képmutató a fideszesek felháborodása – figyelembe véve, hogy a régi klasszikusnak számító hazaárulózás mellett utaltak ők már patkányokként és parazitákként is az ellenzékiekre –, nem is feltétlenül jogos. Még ha nem is fogadják el Berecz magyarázatát – miszerint ő nem a Fidesz-szavazókat minősítette, hanem csak a Békemenetet, mert szerinte "abszurd és vicces, hogy egy erődemonstráción a résztvevők egy része azt sem tudja, hogy milyen rendezvényen van" –, az akkor is kérdés, hogy miért akarják a kormánypártiak megszabni, mi fér bele a magyar politikai életbe.

berecz-mátyás-eve-fb-
Kép forrása: Egységben a Városért Egyesület Facebook-oldala

Ami engem illet, ha én képviselőjelölt lennék, inkább tartózkodnék a másik oldal minősítésének a látszatától is, mert nem tartom elegánsnak a politikai ellenfélnek való beszólogatást (legyen bármilyen visszafogott). De az ízlés kérdése, hogy ki és mit tekint elfogadható megnyilvánulásnak egy politikustól – és persze nyilván vannak, akik szerint simán belefér egy Bereczéhez hasonló kijelentés, vagy akár erősebb is. Nem mentes a magyar politikai élet az olyan erős politikusi megszólalásoktól, amelyek legalább az emberek egy részéből megbotránkoztatást váltanak ki. A kormányoldalon is bőven találunk ilyeneket, de például Márki-Zay Péternek szintén gyakran vannak olyan erős kijelentései, amelyeken az ellenzékiek egy része is megütközik.


Viszont onnantól kedve, hogy egy politikus megnyilvánult, a szavazópolgároknak kell dönteniük arról, hogy szerintük rendben van-e az, amit mondott (vagy ebben az esetben az, amit írt). Magyarul: nem a politikai ellenfélnek kell megmondania, hogy mit engedhet meg magának egy képviselőjelölt. A Fidesznek nem tisztje az erkölcscsőszt játszva bocsánatkérésre felszólítani Berecz Mátyást. Az ellenzéki politikus leírta a véleményét egy kormánypárti rendezvényről, a kormány osztogatásáról, és valószínűleg a következő hónapokban még kommentálja néhányszor azt, amit a fideszesek csinálnak – azt pedig a választók dolga lesz eldönteni, hogy számukra belefér-e az, ahogyan Berecz megnyilvánult. Lehet, hogy sokan éppen azt várják tőle, hogy ne óvatoskodjon, hanem mondjon erős véleményt, és időnként akár szúrjon is oda a Fidesznek. Jövőre kiderül, hogy mennyire szimpatikus a nem-kormánypárti szavazóknak.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló