2024. április 13., Ida

Vélemény

Alakuló ülés Egerben: a helyi Fidesz kapásból bemutatta, képtelenek a városért politizálni

2019.11.30. 00:00

Mert aki nem a Fidesz, az mind alkalmatlan. Már most.

 

Oroján Sándor és fideszes képviselőtársai előtt Mirkóczkiék kinyitották a Városháza ajtaját, erre ők inkább kiosontak, hogy páros lábbal berúghassák azt – valahogy így lehetne összefoglalni azt, ahogy az egri Fidesz viselkedett a közgyűlés keddi alakuló ülésén. (Hogy mi történt az ülésen, arról bővebben több cikkben számoltunk be, amelyek ITT és ITT olvashatók.)

 

Pedig Mirkóczki Ádám, az Egységben a Városért Egyesület polgármestere gesztusok sorával állt elő a keddi alakuló ülésen. Talán az alapvető elvárásnak is tekinthető, hogy megköszönte az előző városvezetés munkáját, de a hazai közéleti állapotokat tekintve egészen üdítő volt, ahogy közös munkára kérte a most már Egerben kisebbségben politizáló Fidesz-KDNP képviselőit is.

 

Az elmúlt másfél évben három kampányt folytattunk, három választáson vagyunk túl, és mindannyian részt vettünk a politikai csatározásban. Ebben a másfél évben kölcsönösen sebeket okoztunk egymásnak. Ezután viszont kölcsönösen kell azon dolgoznunk, hogy ezeket a sebeket begyógyítsuk, és hogy egészen új minőségre emeljük a politikai küzdelmek színvonalát – szólt kormánypárti és ellenzéki képviselőtársaihoz egyaránt Mirkóczki.

 

Mirkóczki rögtön gesztusokkal nyitott. Fotók: Eger város hivatalos Facebook-oldala


A városvezető szerint Eger meglehetősen megosztott társadalommá vált, de neki kötelessége felelősséget vállalnia azok iránt is, akik nem őt támogatták a választáson, vagy éppen kifejezetten az ellenére tettek. „Egy korszak lezárult október 13-ával és egy új korszak kezdődik. Ez az új korszak csak rajtunk áll, hogy milyen irányt fog venni” – tette hozzá Mirkóczki.

 

A polgármester kiemelte:

 

Én nem győzteseket és legyőzötteket látok. Választott képviselőket látok, akiknek joguk van befolyásolni Eger életének mindennapjait a következő öt évben. Azt szeretném, ha megfelelő alázattal és önmérséklettel fordulnánk egymás felé. Csak azt keressük, hogy Eger társadalmának mi a jó”.

 

Hogy az új korszak a Fidesz részéről milyen irányt vehet, abból kaptunk némi ízelítőt kedden. Oroján Sándor frakcióvezető ugyanis tett arról, hogy ne legyen nehéz átlátni a szitán:

 

a párt ízléstelen, lejáratásokon alapuló kampányának vezetője bemutatta az új kommunikációs stratégiát, amely szimplán annyiban rejlik, hogy az új városvezetés szavait és tetteit kiforgatni, akár hazudni, és ezt követően lehetőleg minél töbször azt állítani: Mirkóczkiék alkalmatlanok.

 

És ebből következik az is, hogy ki más lenne alkalmasabb, mint a Fidesz. Ha pedig ezt nem látja a balga nép egy része, pontosabban a választáson résztvevők többsége, akkor ezt úgy mutatják meg, hogy a másikra mondják, hogy alkalmatlan. Igen, mint az oviban.

 

De nézzük csak, a Fidesz szerint mitől lett már az alakuló ülésen alkalmatlan az új városvezetés! Egyebek közt attól, hogy három önkormányzati sajtóst Oroján Sándor állítása szerint eltessékeltek a Városházáról. Csakhogy ez nem igaz, és produkciójában az sem állította meg a Fidesz frakcióvezetőjét, hogy a keddi közgyűlésen el is magyarázták neki, hogy miért nem kellene idiótaságokat beszélnie ebben a témában, de ezt már nem akarta meghallani.

 

Oroján Sándor mondja

 

 

Az, hogy miféle politizálást képzel megfelelőnek az egri Fidesz, akkor is látszott, amikor az első, mégpedig az alakuló ülésen előálltak azzal, hogy miféle dolog az, hogy nincs kész a Mirkóczki által ígért elektronikus népszavazás intézményének koncepciója. Teszi ezt annak a pártnak a képviselője, amely néhány hónapja Egerben több ezer egri egyértelmű véleményét figyelmen kívül hagyva nevezte át az Érsekkertet. Annak a pártnak a képviselője, amely Egerben szinte teljesen kivonta a polgárok beleszólási jogát minden fontosabb ügyből. Annak a pártnak a képviselője, amely a végletekig be akarta szűkíteni az ellenzéki önkormányzati képviselők lehetőségeit a közgyűlésben is. És még folytathatnánk. De hogy ne mutogassunk visszafelé, elég csak annyit megemlíteni, hogy az összes képviselő és a polgármester a napokban vette át a megbízólevelét, vagyis néhány napja dolgozhatnak hivatalosan is azért, amire felesküdtek: az egri polgárokért.

 

Az is látható, hogy az egri Fidesz még nem találja a szerepét azon a térfélen, ahol nem hullik az ölükbe a totális hatalomgyakorlás lehetősége. És ezzel még semmi gond sem lenne, hiszen az ellenzékiséget tanulni kell és lehet is, jár a türelmi idő. De az övön aluli ütések, a hangzatos sárdobálások egyelőre azt mutatják, hogy még alkalmatlanok arra, amiben mindenhatónak hiszik magukat. Azonban remélhetőleg Oroján Sándor is belátja, ez a fajta kommunikáció nem vezeti vissza őket arra az útra, ahonnan a választók most letérítették őket. És ha magukhoz térnének, kipróbálhatnák, milyen is együttműködve, tartással, egyenes gerinccel dolgozni nem saját magukért, hanem a városért és azokért, akik rájuk és mindenki másra szavaztak, vagy éppen el sem mentek voksolni. De ehhez nem csak önvizsgálatra, hanem némi emberségre is szükség lenne. Az elkövetkezendő hónapokban kiderül, ezen a téren hogy állnak. Mi szurkolunk.

 

Bár Mirkóczki békejobbot nyújtott, a Fidesz már az alakuló ülésen rohamot indított

A kormánypárt térségi parlamenti képviselője, Nyitrai Zsolt ugyan enyhébb hangnemet ütött meg, az egri Fidesz-frakciót vezető Oroján Sándor már neki is rontott a városvezetésnek. Mirkóczki Ádám, Eger új polgármestere az új közgyűlés alakuló ülésén ugyan azt hangsúlyozta beszédében, hogy együtt kíván működni a kisebbségbe szorult fideszesekkel (bizottsági elnöki posztot és tanácsnoki helyet is felajánlva számukra) és nem kíván bosszúhadjáratot indítani, Oroján Sándor, a városi Fidesz-frakció vezetője ezt egyelőre nem igazán vette komolyan.

 

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló