2024. július 20., Illés

Riasztó

#vádemelés #terrorista #merénylet #robbantás #iszlám állam

Két merénylet tervezésével vádolják a nyáron elfogott magyar iszlamistát

Barna Benedek 2021.11.17. 17:01

Tavaly vette fel az iszlámot, idén nyáron már robbantásról és tömegbe gázolásról beszélt egy másik személlyel.

 

Vádat emeltek a nyáron elfogott fiatalember ellen, aki a vádirat szerint "Európa lakosságának megfélemlítését célzó" terrorcselekmény elkövetésére készült Magyarországon – tájékoztatta a Fővárosi Főügyészség szerdán az MTI-t.

 

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség vádirata vádirata szerint a 22 éves férfi 2020 júniusában egy budapesti mecsetben felvette az iszlám vallást, 2021 tavaszára pedig már az iszlám radikális, dzsihadista irányzatának követője és az Iszlám Állam terrorszervezet támogatója lett. Később hűséget is fogadott az Iszlám Államnak úgy, hogy elkészítette a terrorszervezet zászlaját, amelyet szobája falára tűzött, majd elmondta a kifejezetten ebből a célból beszerzett angol nyelvű esküszöveget – közölték.


Az ügyészség szerint a vádlott merényletet tervezett, és ehhez a lehetséges célpontokat, valamint az elkövetés módját kereste. Tudatosan keresett és töltött le az internetről az iszlamista terrorizmussal kapcsolatos tartalmakat, emellett március és május között több emberrel beszélgetett különböző netes felületeken terrorcselekmények elkövetéséről. A férfi az online kommunikáció keretében május elején az egyik felhasználótól szöges csőbomba házi elkészítésével kapcsolatos írásos anyagokat és tanácsokat kapott, amely alapján megkezdte a robbanószerkezet elkészítéséhez szükséges anyagok beszerzését; egy webáruházból távirányítót rendelt.


Május végén – szintén az online térben –

egy beszélgetőpartnerével abban állapodott meg, hogy egyidőben követnek el nagy hírértékű, egész Európa lakosságának rettegését kiváltó merényleteket: a vádlott autóval a siófoki sétányon a turisták tömegébe hajtott volna, eközben társa Budapesten akart robbantani a vádlott által elkészítendő csőbombával.

Korábbi sajtóhírek szerint a budapesti robbantás helyszíne a labdarúgó-Eb helyszíne, a Puskás Aréna lett volna.

 

A huszonéves fiatalembert júliusban fogták el, akkor még nem lehetett tudni, hogy volt-e társa is. Akkor elismerte, hogy beszélt a merényletekről, azt viszont tagadta, hogy ténylegesen végre akarta volna hajtani azokat.

 

A férfi ellen terrorista csoportban történő elkövetés érdekében megvalósított terrorcselekmény előkészületének bűntette miatt nyújtottak be vádiratot.

A nyomozó ügyészség azt indítványozta, hogy a bíróság a letartóztatásban lévő vádlottat fegyházbüntetésre ítélje és zárja ki a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségéből.

 

(Indexkép forrása: M1 Híradó / YouTube)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló