2021. június 13., Antal Anett

Riasztó

#terrorista #terrorelhárítási központ #iszlamista

Az elfogott magyar iszlamista védője nem tagadja, hogy a fiatal férfi terrorszervezettel levelezett

Barna Benedek 2021.06.03. 18:09

Ugyanakkor az ügyvéd szerint robbanószert nem találtak a kecskeméti egyetemistánál.

Ahogy arról portálunk is hírt adott, a Terrorelhárítási Központ (TEK) kedden Kecskeméten elfogott egy 21 éves fiatalembert, aki a megalapozott gyanú szerint terrorcselekmények elkövetésére készült Magyarországon.

 

A Telex csütörtökön arról számolt be, hogy javarészt ügyvédek, bírók, ügyészek élnek Kecskemétnek azon a kertvárosi, meglehetősen jómódú részén, ahová a TEK kivonult, hogy elfogja a magát iszlamistának valló V. Kendét.

A Kecskeméti Piarista Gimnáziumot követően egy budapesti egyetemre kerülő fiatal férfi látszólag sziklaszilárd, biztos háttérrel rendelkezett: ügyvéd és pedagógus szülőkkel.

Őt gyanúsítják azzal, hogy az Iszlám Államhoz köthető internetes oldalakon olyan beszélgetésekben vett részt, melyek a terrortámadásra való felkészülésről, az azokra vonatkozó eszközökről, anyagokról és módszerről szóltak. Mivel az egyetemista az Iszlám Állam által működtetett felületen kommunikált, az Iszlám Államnak hűségesküt téve ajánlkozott támadásra, ezzel ő is a terrorszervezet részévé vált.

 

Hajdu János, a TEK főigazgatója az elfogásról nyilatkozva azt nem részletezte, hogy a TEK felderítői miképpen értesültek a fiatalember netes jelenlétéről, de a hvg.hu cikke szerint a legvalószínűbb, hogy valamelyik külföldi titkosszolgálat jelzése alapján indult a felderítés, ezeket az internetes oldalakat ugyanis a dzsihadista terrorelhárításban még otthonosabban mozgó külföldi szolgálatok monitorozzák. Arról viszont maga Hajdu is beszélt, hogy a TEK felderítői azonosították a férfit, ez pedig nem ment könnyen.

 

Hajdu közléses szerint az egyetemista vállalta, hogy csőbombát készít, amit azután budapesti vagy más magyarországi tömegrendezvényen használ fel. Ennek a bombának az összeszereléséhez már meg is vette a szükséges anyagokat.

 

Azonban a fiatalember ügyvédje a Telexnek azt nyilatkozta, hogy ez nem felel meg a valóságnak.

Nem igaz, hogy robbanószerkezetet, vagy ahhoz szükséges eszközöket találtak a házkutatáskor, ez kezdeti szakaszban maradt meg

– mondta Jován László védő.

 

Több olyan elektronikai eszközt viszont lefoglaltak a család házában, amelyen megtalálhatók V. Kende angol nyelvű üzenetváltásai.

Ezeknek a tartalmát nem vitatta, de a bűncselekményt nem ismeri el

– tette hozzá Jován.

 

A Fővárosi Főügyészség a Telexet arról tájékoztatta, hogy

a Fővárosi Nyomozó Ügyészség a kutatás során elektronikus adathordozókat foglalt le, az azon található kommunikációk tartalma a terrorcselekmény előkészületének megalapozott gyanúját egyértelműen alátámasztotta. A kutatás során robbanóanyag nem került lefoglalásra. A gyanúsított a kihallgatásán részletes vallomást tett, amelyben az előkészületi cselekményre vonatkozó kommunikációk tartalmát nem vitatta, a végrehajtásra vonatkozó tényleges szándékot azonban tagadta, tehát nem tett beismerő vallomást.

A Terrorelhárítási Központ nyilatkozatával érintett kérdésben az eljárás érdekeire hivatkozva nem adtak tájékoztatást.

 

A Magyar Nemzet szerdán arról írt, hogy a fiatal férfi az egyik budapesti Eb-meccsen robbantott volna, a Balatonon pedig turisták közé hajtott volna, azonban ezzel kapcsolatban a Telex megkeressésére csütörtökön úgy reagált, hogy

a TEK főigazgatója nem erősítette meg azt a sajtóértesülést, amely szerint a magát iszlamistának valló férfi a labdarúgó-Európa-bajnokság budapesti helyszínén, a Puskás Stadionban akart robbantani.

V. Kendét a lakosság megfélemlítése céljából, előre kitervelten, aljas indokból és célból, több ember sérelmére, több ember életét veszélyeztetve elkövetett emberölés bűntettével, valamint robbanóanyaggal visszaélés bűntettével megvalósított terrorcselekmény előkészületével gyanúsítják, a bíróság elrendelte a letartóztatását. Úgy tudni, csütörtökön délelőtt újra kihallgatták.

 

(Indexkép forrása: M1 Híradó / YouTube)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló