2024. június 18., Arnold Levente

Promóció

Szegletes lednek, egy szalmától a magig hasznosítható univerzális takarmánynövény (X)

X 2023.08.28. 04:44

 

A komplex – állattartással és növénytermesztéssel is foglalkozó – agrárvállalkozások egyik legfontosabb működési stratégiája, hogy a lehető legoptimálisabb költséghatékonysággal üzemeljen. Igaz ez természetesen a kizárólag növénytermesztéssel foglalkozókra is. A legnagyobb hatékonyságot olyan módon van lehetőség megközelíteni, hogy a termesztett növények csaknem minden része többcélúan felhasználható legyen.

 

 

kép: pexels.com

 

Szegletes lednek 

 

Másnéven szegesborsó vagy szegletes lednek a pillangósvirágúak családjába tartozik. Egynyári, lágyszárú, hüvelyes, mint a bab vagy borsó. Vonzó megjelenésű fehér vagy égszínkék virága miatt dísznövényként is felhasználják. Virág ágyásokban, vagy kiszárítva dekorációs célokra. Eredendően Belső-Ázsiából származtatják, de Dél-Európában is régóta gyakori növény. Magyarországon is őshonosként tartják nyilván, de még ritkán, elszórtan termesztik csak. Száraz szikes talajon is megél.

Szára szögletes, 15-50 centiméter, de akár 1 méteresre is megnőhet. Meglehetősen erős gyökérzetű. Főgyökere 50-80 centiméter mélyre hatol. Oldalgyökerei pedig behálózzák az egész termőterületet. Meglehetősen bőtermő, alacsony igényszintű növény. Levelei elliptikusak, a növény végén kacsos módosulással. Hüvelyében 2-4 enyhén szögletes formájú mag található. Felhasználási lehetősége igazán sokrétű.

 

Kiváló takarmánynövény

 

Állatok táplálása tekintetében, mint abrak vagy szálas takarmány jön számításba. Magjait fogyaszthatják állatok önállóan vagy más takarmányba keverve, de kiváló aprítva zöldtakarmányként vagy szálas, szárított szalmaként is. Szalmatermése a magtermésének legalább kétszerese. Meglepően magas, 35%-os fehérjetartalma miatt kifejezetten tápláló az állatok számára.  

 

Kis igényű növényféle

 

Egyik legnagyobb előnye más termesztette növényekkel szemben, hogy kifejezetten gyenge minőségű száraz területeken, erősen szikes talajon is gond nélkül megél és viszonylag gyorsan fejlődik. Fényigényes, hosszúnappalos. Napsütésben és melegben fejlődik legjobban.

 

Zöldtrágya növényként hasznosítható

 

Búza vetést megelőzően az egyik leghasznosabb zöldtrágyanövény.  Amennyiben a talajba bedolgozásra kerül, kifejezetten javítja a talajszerkezetet. Kiterjedt gyökérzete megköti a talajt védve azt az eróziótól. gyökerein élő baktérium törzsek nitrogént termelve gazdagítják a talajt. Így a következő vetés élvezheti ennek jelentős előnyeit. Ahhoz tehát, hogy a fűfélék - mint a búza - számára nitrogéndús talajt tudjunk biztosítani, szükséges azt megkötni. Szegletes lednek vetéssel meg tudjuk akadályozni a nitrogén távozását, kimosódását a talajból. 

 

Kezelése

 

A csíráztatása vízigényesebb mint más hüvelyes növényeké. Így nedves talajba érdemes vetni. Vetést követően körülményektől függően 10-20 nap múlva kel ki. Minden egyéb gondozása, kezelése, vegyszeres gyomirtása, betakarítása megegyezik a borsóval.

 

Egyéb felhasználása

 

Bizonyos mértékben emberi fogyasztásra is alkalmas. Zölden és szárazon is fogyasztható levesként – főzelékként elkészítve. Homeopátiás készítmények alapanyagaként is alkalmazzák.

 

Elmondható tehát, hogy a szegletes lednek egy könnyen kezelhető, egyszerűen és költséghatékonyan termeszthető növény meglehetősen sokrétű felhasználási lehetőséggel. Vetésének első pillanatától hasznot hajt és betakarítását követően végfelhasználási módjai is a gazdálkodókat juttatja számtalan előnyhöz.(Promóciós tartalom)

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló