2023. szeptember 24., Gellért Mercedesz

Promóció

Mosolyt kérek: A fogíny optimális egészségének titka (X)

X 2023.09.01. 16:17

 

Amikor a száj egészségéről beszélünk, nem csak arról van szó, hogy mennyire egyenesek a fogai, vagy mennyire ragyogó a mosolya. Nem szabad megfeledkezni az ínyéről sem! Még ha nincs is fogszuvasodása és a legszebb fogai vannak, ez nem jelenti azt, hogy immunis az ínybetegségekre.

 

 

A fogínybetegség akkor kezdődik, amikor a lepedék felhalmozódik a fogíny vonal alatt. A lepedék egy ragacsos anyag, amely tele van baktériumokkal. Fertőzéseket okozhat, amelyek károsítják az ínyt és a csontokat, és ínybetegséghez és fogszuvasodáshoz vezetnek. A lepedék ínygyulladást is okozhat, amely az ínybetegség legkorábbi stádiuma. A gyulladás jelei az érzékeny, vörös és duzzadt, vérzésre hajlamos íny.

 

Hogyan kerüljük el az ínybetegségeket?

 

Használjon fogselymet

 

Legalább naponta egyszer használjon fogselymet. Segít eltávolítani a lepedéket és a fogkefével elérhetetlen ételeket. Alternatívaként legalább egy fogközti fogkefével is helyettesítheti.

 

Rendszeresen látogasson el a fogorvoshoz

 

Fogorvosa felismerheti az ínybetegség korai jeleit, ha rendszeresen jár hozzá. Így a tünetek kezelhetők, mielőtt komolyabbá válnának. A fogkő eltávolításának egyetlen módja a professzionális tisztítás. Megszabadíthatja Önt a fogmosás vagy fogselyem használata közben figyelmen kívül hagyott lepedéktől is.

 

Dohányzás abbahagyása

 

A dohányzás szoros összefüggésben áll az ínybetegségek kialakulásával. Mivel a dohányzás gyengíti az immunrendszert, megnehezíti az ínygyulladás elleni küzdelmet is. Ezenkívül a dohányzás megnehezíti a sérült íny gyógyulását.

 

Naponta kétszer mosson fogat

 

Egy ideális világban minden étkezés után fogat kellene mosnunk. De tudjuk, hogy ez nem mindenki számára lehetséges. Ezért kell legalább reggel és este fogat mosnunk. Ez segít eltávolítani a fogak és az íny között megrekedt ételt és lepedéket. Súroljuk meg a nyelvünket is, mivel az is baktériumoknak adhat otthont. Ha már elkezdődtek a problémák, használjon fogkrémet az érzékeny fogakra.

 

(Promóciós tartalom)

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló