2024. április 12., Gyula

Promóció

Milyen alternatívát válasszunk fakerítés helyett? (X)

X 2024.03.18. 08:08

 

 

Az ma már egyre többek számára válik világossá, hogy a fából készült kerítés amennyire szép, annyi gond van vele, ezért érdemes a modernebb alternatívák irányába keresgélni.

 

 

A dilemma viszont ott kezdődik, hogy ezekből is többféle van, tehát még mindig fennáll a bőség zavara. Cikkünkben 3 népszerű alapanyagot mutatunk be röviden, hátha ezzel segítünk megkönnyíteni a döntést.

 

Gondozásmentes fémből gyártott elemek

 

Létezik olyan anyag, ami ránézésre hasonlít a fára, de nem olyan kényes? Igen, a kerítés készülhet a Nívó gondozásmentes léceiből is. Ezek az elemek acélból vagy alumíniumból vannak, melyek speciális felületkezelést és fahatású festést kaptak. Ennélfogva pontosan úgy néznek ki, mint a szépen megmunkált falécek, viszont sokkal ellenállóbbak.

 

Hogy ez mit jelent a gyakorlatban? Nos azt, hogy egy ilyen kerítést nem kell karbantartani, viszont még 10 év elteltével is ugyanolyan szép lesz, mint új korában. Az elemek felhelyezése pedig a falécekhez hasonlóan többféleképpen is lehetséges: állhatnak vízszintesen, függőlegesen, lehetnek köztük hézagok, de akár szorosan egymás mellé is felszerelhetőek.

 

Sőt, még akár erkély- vagy teraszkorlátnak, illetve kültéri falburkolatnak is alkalmasak, így tényleg szinte minden téren kiválthatóak velük a falécek.

 

WPC elemek

 

Egy másik olyan anyag, ami manapság nagy népszerűségnek örvend mindazok körében, akik szeretnék kiváltani a fát valamilyen modernebb alternatívával. A WPC tulajdonképpen egy fa-műanyag kompozit, ami rendkívül sokféleképpen felhasználható, hiszen készíthető belőle kerítés, korlát, kerti gyalogút, tároló, kültéri burkolat.

 

S bár a sima fánál mindenképp tartósabb, de azért nem tud teljes mértékben ellenállni az időjárás viszontagságainak: a hőmérséklet ingadozása miatt ugyanis deformálódhat, a sötétebb színű változatok pedig néhány év alatt akár 20-30%-kal is kivilágosodhatnak az UV-sugárzás miatt.

 

Szerintünk padlóburkolatnak jó választás, de kerítésként előnyösebb az imént említett gondozásmentes elemek használata.

 

Trapézlemez

 

A trapézlemez mobilgarázsok és kerti tárolók közkedvelt alapanyaga, viszont manapság egyre többen építenek belőle tömör kerítést, hiszen egyszerűen telepíthető és teljes belátásmentességet nyújt. Ráadásul ezekből is kapható már famintás változat, ami némileg ellensúlyozza a rideg, ipari hatást.

 

Ám a hangsúly itt azon van, hogy “némileg”. Ugyanis hiába bármilyen mintázat, ezekről a kerítésekről bizony már messziről látszik, hogy valójában nem fából vannak. Persze lehet, hogy valakit ez nem zavar, de ha a cél, hogy a kerítés a lehető legjobban hasonlítson a fára, akkor belátható, hogy nem ez lesz a legjobb megoldás.

 

A gondozásmentes elemek viszont a privát szféra dilemmáján is segítenek, hiszen a lécek felszerelhetőek úgy, hogy csak minimális rést hagyunk köztük, vagy akár teljesen hézagmentesen rögzítjük őket. Ez esetben ugyanúgy megvalósul a belátásmentesség, viszont a kerítés sokkal természetesebb hatású lesz.

 

(Szponzorált tartalom)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló