2023. december 9., Natália

Promóció

Mi történik egy szürkehályog műtét előtt? (X)

Csarnó Ákos 2023.02.01. 09:16

 

A szürkehályog fokozatosan elhomályosítja a szemlencsét, így az érintett látása egyre homályosabbá válik. A betegség latin elnevezése, a cataracta vízesést jelent. Már az ókorban is úgy jellemezték, hogy a betegség következtében kialakult homályos látás olyan, mintha az ember egy vízfüggönyön át szemlélné a világot. A látásromlás gyakran szinte észrevétlenül megy végbe, fokozatosan szoktatva hozzá a szemet a negatív változásokhoz. Ezért is fontos, hogy te is minden évben ellátogass egy komplex szemészeti vizsgálatra. Az időben felfedezett szürkehályog problémamentesen kezelhető anélkül, hogy tartós károsodással kellene számolni, de fontos tény, hogy kizárólag a szemműtét jelenti a megoldást.

 

Biztonságos és fájdalommentes beavatkozás

 

A műtét során az orvosok eltávolítják az elhomályosult szemlencsét, majd a helyére egy monofokális, nyújtott fókuszú (EDOF) vagy trifokális műlencsét illesztenek be. A kezelés altatás nélkül történik, az érzéstelenítéshez pedig kizárólag szemcseppet használnak. Ez a rutin beavatkozás nem tart tovább tíz percnél, majd egy rövid megfigyelést követően a saját lábadon távozhatsz, nem kell a klinikán töltened az egész napot és az éjszakát.

A szürkehályog műtét igen gyakran alkalmazott eljárás, és szinte teljesen fájdalommentes. A beavatkozás előfeltétele, hogy elvégezzenek rajtad néhány vizsgálatot. Ezek pontos képet adnak a szemed állapotáról, a műtétre való alkalmasságodról, a szürkehályog típusáról és előrehaladottságáról.

 

Hogyan készülj fel a vizsgálatokra?

 

Amennyiben kemény kontaktlencsét viselsz, a vizsgálat előtt 3 héttel el kell kezdened a szüneteltetését, lágy lencse esetében elég 5 napot kihagyni. A vizsgálatra így javasolt szemüvegben érkezned.

Javasolt, hogy hozz magaddal egy kísérőt, mivel a vizsgálat során a szemorvos egy úgynevezett pupillatágítást is elvégez rajtad, a szemed ezt követően akár 24 órára is fényérzékennyé válhat, és a látásod is homályosabb lehet a megszokottnál.

A szakorvos minél alaposabban igyekszik feltárni a szemed állapotát. Az eredmények alapján részletesen tájékoztat arról, hogy milyen látásélességre számíthatsz a beavatkozást követően. A szürkehályog műtét előtti vizsgálatokról a Budai Szemészet weboldalán olvashatsz bővebben.

 

Műlencsetervezés és belgyógyászati vizsgálatok

 

Amennyiben a szakorvos mindent rendben talált, kiválasztjátok a számodra legalkalmasabb műlencse típust. Ezt követően egy speciális eszközzel megtervezik számodra a műlencsét. A műlencsetervezés folyamata nem csupán orvosi szempontok mentén zajlik; a szakemberek figyelembe veszik az életmódodat, a személyes igényeidet, a munkádat stb.

 

Belgyógyászati vizsgálatokra is szükség van, mivel bizonyos betegségek negatívan befolyásolhatják a sebgyógyulást és a kezelés eredményét. Ezekről pontos képet kell kapniuk a szakorvosoknak a kezelés előtt.

 

A lencseműtét napjára ezért hozz magaddal egy 3 hónapnál nem régebbi vizsgálati leletet, ami tartalmazza az EKG vizsgálat, a vérkép (qualitativ vérkép, éhgyomri vércukor, süllyedés, májfunkciók), illetve a vizeletvizsgálat eredményeit.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló