2023. december 11., Árpád

Promóció

Megnövekedett az adóellenőrzések száma – jobb, ha nyitva tartjuk a szemünket (X)

X 2023.10.31. 09:45

 

Már az előző évben is észrevehető volt, hogy több évig tartó enyhülés után ismételten egyre több alkalommal ellenőriz az adóhatóság: 2022. évben 6,2%-kal emelkedett a revíziók száma az előző évhez mérten. Ez a tendencia az idei évben várhatóan még ennél is nagyobb lendülettel folytatódik. Az ellenőrzések leggyakoribb adóneme továbbra is az áfa maradt.

 

 

Bekeményít az adóhatóság

 

Nem csupán az adóellenőrzések száma emelkedett meg: az elmúlt években megszokott adózóbarát hozzáállással ellentétben, az adóhatóság mostanában újfent sokkal erélyesebben lép fel az ellenőrzések során. A szigorúbb fellépés következtében egyre több alkalommal kezdeményeznek büntetőeljárást is a NAV ellenőrzés kapcsán, és számos esetben már az ún. emelt, 200%-os adóbírság kerül kiszabásra. A szigorúbb megközelítés abban is megmutatkozik, hogy az adóhatóság egyre gyakrabban él ún. ideiglenes biztosítási intézkedéssel. Ez azt jelenti, hogy az adóhatóság már az adóellenőrzések befejezését megelőzően zárolja a vélt adóhiánynak és a tervezett adóbírságnak megfelelő összeget az adózók bankszámláján, mindezt előzetes értesítés nélkül. Egy ilyen intézkedés akár teljesen meg is béníthatja az adózók működését.

 

A növekedést előidéző okok: a kieső adóbevételek

 

Az adóellenőrzések számának megemelkedését előidéző legfőbb ok vélhetően az adóbevételek jelentős elmaradása a tervektől a korábbi évekhez képest. Hiába dönt rekordokat az infláció mértéke és a fogyasztói kosarak drágulása, ez éppen ellentétes folyamat kialakulását eredményezi: a fogyasztók egyre kevesebb pénzt költenek, amelynek köszönhetően számottevően kevesebb áfa folyik be a költségvetésbe. A Pénzügyminisztérium által 2023 augusztusában közölt adatok alapján megfigyelhető, hogy a 2023-ra tervezett áfa-bevételek időarányosan már hozzávetőlegesen 620 milliárdos elmaradásban vannak. Továbbá ezt a folyamatot erősíti egyes adónemek megszűnése is, többek között a korábban több tízmilliárdos bevételt generáló termékdíj átalakítása, lecsupaszítása is. Mindezek alapján úgy látszik, hogy a bevételkiesést a különadók sem tudják ellensúlyozni.

 

Mit tudunk tenni?

 

Annak érdekében, hogy az adóhatósági ellenőrzések során magabiztosak legyünk, kulcsfontosságú a gazdasági tevékenységgel kapcsolatos dokumentumok, információk megőrzése és naprakészen tartása. Ezt leginkább azért is javasoljuk, mert az ellenőrzési határidők következtében az adóhatóság is nagy időnyomás alatt dolgozik. Ez sok esetben azt jelenti, hogy maga is csupán 5 vagy akár 3 munkanapos határidőt határoz meg arra, hogy nyilatkozatot tegyen vagy iratot csatoljon be az adózó.

 

Ugyanakkor ennél is fontosabb, hogy a megfelelő üzleti partnereket válasszuk ki, illetve a partner kiválasztása során folytassuk le a szükséges átvilágítási cselekményeket és dokumentáljuk annak megtörténtét. Sajnálatos módon egyre többször tapasztaljuk, hogy ezt az adózók nem veszik eléggé komolyan és nagyvonalúan kezelik, pedig sok esetben pont ez biztosítaná a gyors és fájdalommentes lezárását az adóhatósági ellenőrzésnek.

Nagy segítséget nyújthat az adózónak, ha a cégek házon belül rendelkeznek olyan forgatókönyvvel, ami iránymutatást ad arra, hogy mi a teendő abban az esetben, ha ellenőrzést indít a NAV. Egy jól megtervezett forgatókönyv többek között az alábbiakat tartalmazhatja:

 

ki, mivel kapcsolatban tud nyilatkozni az ellenőrzés során;

hogyan érdemes kezelni a 3-5 napos rövid határidőket;

mikor szükséges szakértő bevonása az eljárásba;

ha tanúskodásra kerül sor, mire kell számítani.

 

Ezzel nem csak az elejét vehetjük a kapkodásnak, de megelőzhetjük az abból fakadó hibázási lehetőségeket is.

 

Összegezve, legyen szó bármilyen adóhatósági ellenőrzésről is, kétségkívül érdemes már a legelejétől egy olyan szakértőt, adójogász kollégát megbízni, aki a későbbiekben adóperes logikával képes átlátni a folyamatot. Vannak bizonyos dokumentumok, amelyek ha az ellenőrzéskor nem kerülnek átadásra, akkor már visszamenőleg sem pótolhatjuk őket. Mindemellett bármilyen nyilatkozat, amit az ellenőrzés alatt teszünk az adóhatóság felé, felhasználható ellenünk az adóeljárás során, amely azt jelenti, hogy akár már egy meggondolatlan kijelentéssel is elveszíthetjük az ügyet, mielőtt még az ellenőrzés érdemben elindult volna.

 

Adóellenőrzés, vagy adóper folyik cége ellen? Keresse kollégáinkat a lenti elérhetőségek egyikén! 

Weboldal: kopogtatanav.hu

E-mail: info@kopogtatanav.hu

Telefon: +36 1 889 2800

 

(Szponzorált tartalom)

 

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló