2023. június 3., Klotild Pünkösd

Promóció

#közlekedésbiztonság

Kanyargós utakon nyáron (X)

X 2023.04.10. 20:21

 

A minőségi nyári gumi az egyik legfontosabb tényező a biztonságos közlekedés szempontjából. Egy jó nyári guminak igen sok kihívásnak meg kell felelnie, gondoskodnia kell a jármű tapadásáról és stabilitásáról, ami kritikus tényező lehet, különösen a hegyi, kanyargós utakon történő közlekedés során.

 

 

Nyári gumik jó minőségben

 

Ha jó minőségű nyári gumit keresünk, akkor érdemes megnézni, hogy mit kínálnak a prémium gyártók, mint amilyen a Goodyear, a Pirelli, a Michelin, a Continental vagy a Dunlop. A nyári gumik mintázata ritkább, az anyaguk lágyabb, hisz így alkalmazkodnak a meleg időjáráshoz. Nagy előny, ha egy abroncsnak alacsony a zajszintje és a gördülési ellenállása. Emellett az sem árt, ha kopásálló, ebben szintén a futófelületi keverék és a szerkezet az, ami szerepet játszik. A prémium abroncsok mellett érdemes megnézni azt is, hogy mit kínálnak a középkategória képviselői, sokszor ezek az abroncsok felveszik a versenyt a legjobbakkal. És nagy előnyük, hogy kedvezőbb áron kaphatók.

 

A nyári gumi kiválasztásánál azt is vegyük figyelembe, hogy milyen autóra keresünk abroncsot: hány éves, milyen teljesítményű a jármű és hogy hogy használjuk azt a nyári időszaban. Ha hegyi utakon közlekedünk például, az bizony nagyobb kihívásokkal jár. A meredek emelkedők, lejtők és a szűk kanyarok mind olyan tényezők, melyek megnövelik a balesetek kockázatát, különösen ha nem megfelelő abroncsot használunk.

 

A nyári felkészülés egyik alapja tehát az abroncsok állapotának ellenőrzése. A törvényi előírás szerint 1,6 milliméteres profilmélységnél kopottabb abronccsal nem lehet közlekedni, tehát mérjük meg a profilmélységet, nézzük meg, hogy nincs-e szakadás, sérülés az abroncson. Ezt nem kell laikusként magunknak megtenni, egy gumiszerelő választ ad a felmerülő kérdésekre.

 

Egyébként sem árt felkeresni egy autószervizt, ahol a nyári felkészítés réeszeként megnézik a folyadékszinteket, a fékek, futóművek állapotát és a klímaberendezést sem árt ellenőrizni.

 

Persze a biztonságos közlekedés szempontjából az is fontos, hogy mindig az útviszonyoknak megfelelően vezessünk. Ha például hegyi utakon közlekedünk, akkor tartsuk szem előtt, hogy ilyen utakon könnyű elveszteni a stabilitást és a tapadást a kanyarokban, ezért fontos, hogy a kanyarokat lassan és óvatosan közelítsük meg. Ne fékezzünk erőteljesen és ne váltsunk hirtelen irányt, mert ez csak súlyosbítja a helyzetet. Lassan és finoman vezessünk, még akkor is, ha úgy véljük, hogy ismerjük az utat. Bármikor elénk kerülhet valamilyen nem várt akadály. Például egy gyalogos vagy kerékpáros, pár túrázó, akik a hegyekben járnak.

 

Mint ahogy télen is van pár dolog, amit érdemes a kötelező dolgokon kívül pluszban az autóban tartani, így nyáron is vannak ilyen dolgok. A hőségben ugyanis könnyen kiszáradhatunk, ezért folyamatosan hidratáljuk magunkat, az autóban mindig legyen elegendő mennyiségű víz. A napvédő használata különösen fontos, ha hosszú ideig tartózkodunk az autóban, kisgyerekek és idősek számára ez különösen fontos. Tartsunk magunknál készpénzt, sok helyen a parkolást csak így tudjuk megoldani. A hosszú utazások során készüljünk párnával, legyen nálunk napszemüveg és egy kis mennyiségű élelmiszer, gyümölcs, szendvics, olyan dolgok, melyek nem romlandók.

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló